Geld lenen voor senioren: waar kan ik terecht?

Geld lenen wanneer je ouder bent dan 60 of 70 jaar is niet altijd evident. Sommige banken staan twijfelachtig tegenover je kredietwaardigheid en leggen daarom strengere voorwaarden op. In principe mogen banken niet discrimineren op basis van leeftijd. 

Volgens de Belgische wet mogen financiële instellingen klanten niet weigeren op basis van leeftijd. Er geldt in principe dus geen leeftijdslimiet voor wie een lening wenst af te sluiten. Desalniettemin is het voor ouderen doorgaans moeilijker om een lening te krijgen.

Wie leeft van een pensioen heeft vaak een lager inkomen dan wanneer hij nog een loon ontving, en kan daardoor in theorie minder aflossen. Tegelijk blijken senioren echter heel kredietwaardig te zijn. Ze hebben meestal een degelijk spaarpotje en vastgoed dat als onderpand kan dienen. Dat zijn alvast argumenten die je kan aanhalen als je langsgaat bij de bank. Maar je bank houdt er ook rekening mee dat de kans bestaat dat je komt te overlijden voor je schuld is afgelost. Hoe hoger je leeftijd, hoe strenger de voorwaarden.

Wie als 60-plusser bijvoorbeeld een lening wil afsluiten, zal daarom genoodzaakt zijn om meerdere banken te bezoeken. Op die manier vergroot je de kans dat je in aanmerking komt voor een krediet. Daarenboven kan je de verschillende voorwaarden vergelijken. Met een beetje geluk kan je het prijskaartje van je lening zelfs gevoelig verlagen.

Waarop moet je dan juist letten bij een lening?

Naast de rente kunnen tal van andere voorwaarden variëren van bank tot bank. Denk bijvoorbeeld aan het minimale en maximale leenbedrag. Bij de ene bank mag je bijvoorbeeld slechts 5.000 euro lenen, terwijl het maximumbedrag bij een andere speler kan oplopen tot 50.000 euro. Let daarbij ook op de aflossingstermijn, want bij de ene kredietgever krijg je meer tijd dan bij de andere. Hoe sneller je alles terugbetaald moet hebben, hoe hoger de maandelijkse aflossing.

Tot slot kan je met je bank ook best bespreken wat er zou gebeuren als je toch komt te overlijden voor je schuld is afgelost. Ben je verplicht om een overlijdensverzekering te nemen of kan je een schuldsaldoverzekering nemen? Zorg dat je erfgenamen niet in de problemen komen door jouw lening. Het nadeel hiermee voor jou is dan wel dat de lening door die verzekering een stuk duurder wordt.

Hypotheeklening na je pensioen

Er zijn verschillende redenen waarom je ook na je pensioen nog voor een woonkrediet zou kiezen. Bijvoorbeeld om werken uit te voeren aan je woning, om naar een kleiner huis of appartement te verhuizen of om een opbrengsteneigendom te kpen. Anders dan met een persoonlijke lening, heeft een hypotheek vaak een langere termijn en daarom wordt het moeilijker op latere leeftijd zo’n lening af te sluiten. Ook kan je niet altijd je huis als onderpand geven.

Wat kan je doen?

Een mogelijke oplossing is om je woning aan je kinderen te schenken. Zo heb je zelf het vruchtgebruik van het huis tot aan je dood, maar zijn je kinderen eigenaars en kunnen zij in jouw plaats een lening aangaan. Jij kan vervolgens het bedrag terugbetalen via een gift.

Ook als je een partner hebt die een heel stuk jonger is, kan dat in je voordeel werken. Gaan jullie samen een lening aan? Dan zullen de banken jullie mogelijkheden voor de terugbetaling hoger inschatten.

Kortom, er zijn dus wel enkele mogelijkheden voor senioren om nog een lening aan te gaan. Daarbij is het wel belangrijk te weten waaraan je begint en om goed alle voorwaarden te bekijken. Anders kan je jezelf of je nabestaanden flink in de schulden werken. Vergeet ook niet meerdere banken te bezoeken. Je kan overigens online, via bijvoorbeeld de site van een bank of een vergelijkingssite, een simulatie maken om na te gaan hoeveel een woonlening je eventueel zal kosten.

Lees ook: 

Meer