Limburgse gemeenten ruimen Maasoevers op na noodweer: "Leed van Franstalig België hier aangespoeld"

"Eigenlijk is het leed van Franstalig België zestig kilometer verder aangespoeld op de Maasoevers in Lanaken," zegt burgemeester Marino Keulen (Open VLD) van Lanaken, waar vandaag een grote opruimactie was na de hoge waterstanden van twee weken geleden. Keulen steekt dit weekend samen met 230 vrijwilligers de handen uit de mouwen om de vervuilde oevers van de Maas op te ruimen. "Een tiental vrachtwagens van de gemeentelijke technische dienst zijn gevuld geraakt. Er zaten zelfs vuilbakken tussen die uit Trooz afkomstig waren," aldus Keulen.

Naast Lanaken vond de opruimactie van klein zwerfvuil plaats in Maasmechelen, Dilsen-Stokkem en  Maaseik. Vrijwilligers trokken op pad met vuilniszak, prikstok of grijper en handschoenen. 

"Op het grondgebied van Lanaken is er 7 kilometer oever proper gemaakt. Ik had zelf tussen 8.30 uur en 14 uur tweeëneenhalve zak gevuld met papier en vooral veel plastic. Het is onvoorstelbaar hoe onze samenleving door plastic gedomineerd wordt. Het had zich genesteld in struiken en tussen de takken van de bomen in de Maasoevers. Het was een hele klus om dat allemaal uit die takken los te krijgen. In de boomgaarden van Herbricht lagen de vuilbakken uit Trooz." 

"We vonden ook dozen met persoonlijke spullen, zoals schoenen of kleren uit Franstalig België, zo'n zestig kilometer van hier. Vandaag was de wind onze grootste tegenstander, want het was oncomfortabel en onhandig werken om het vuil in de zak te deponeren", vertelt de Lanakense burgemeester.

De vzw Limburgs Landschap zorgde voor versnaperingen en drank voor de vele vrijwilligers. Vandaag deden 130 mensen mee en morgen worden er 120 verwacht, van wie enkele deelnemers twee dagen deelnemen. Consultancybedrijf PwC had de opruimactie als teambuildingactiviteit ingepland en was met een groot aantal personen aanwezig. Verder waren er delegaties uit Geel, Zutendaal, Maastricht en uit Lanaken zelf.

Bekijk hieronder het verslag over de opruimactie uit “Het journaal 13u” (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Dat de opruimactie nu pas wordt opgestart is heel bewust. "Nu kan het opruimen op een veilige manier gebeuren. Het slib en de modder die is achtergebleven moest eerst wat uitharden, zodat mensen niet zouden uitglijden en in het water zouden vallen." 

Ook in Maaseik wordt er opgeruimd. "Op sommige plaatsen zal dat nog moeilijk zijn, omdat het water hier nog hoog staat en de oevers vrij steil zijn", zei burgemeester Johan Tollenaere  (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1.    

"We zien vooral veel plastic voorwerpen die zijn achtergebleven. Sommige oevers hier worden ook gebruikt door landbouwers, er grazen soms ook koeien, dus het is belangrijk dat we dat plastic opruimen. Als het water in de Maas opnieuw zou stijgen, zou het plastic ook opnieuw in het water terechtkomen."

Bart Cortoos geeft vanuit Lanaken meer uitleg in "Het journaal 13u":

Videospeler inladen...

Meest gelezen