Visueel: de evolutie van de nucleaire arsenalen van Rusland en de VS doorheen de jaren

Volgens non-profit denktank Federation of American Scientists bezitten de Verenigde Staten en Rusland samen meer dan 90 procent van alle kernwapens ter wereld, met een gezamenlijke voorraad van bijna 13.000 stuks. Een infografiek laat zien hoe de voorraden zijn geëvolueerd doorheen de jaren. Duidelijk is dat er wel wat verandert ten goede als er verdragen inzake wapenbeperking worden getekend.

Hoewel 13.000 een verschrikkelijk groot aantal lijkt (wat het ook is), is het een aanzienlijke inkrimping ten opzichte van het aantal kernkoppen dat op het hoogtepunt van de Koude Oorlog bestond: 61.682.

bron: Statista

Hiroshima

Meer dan 75 jaar zijn verstreken sinds het atoombombardement op Hiroshima en, zoals datasite Statista opmerkt, nog steeds zijn er meer dan 13.000 kernkoppen over de hele wereld verspreid. Ze zijn te vinden in silo’s in Montana of geïsoleerde hoeken van Europese luchtmachtbases; zelfs in de diepten van de oceaan liggen kernonderzeeërs op de loer.

Hiroshima was de eerste van de twee atoombombardementen in 1945 en daarbij werd een bom van 15 kiloton gebruikt. Het wapen dat drie dagen later werd gebruikt bij de aanval op Nagasaki had een lading van 22 kiloton. Moderne kernkoppen zijn nóg krachtiger: de Amerikaanse Trident-raket heeft een kernkop van 455 kiloton, terwijl de Russische SS ICBM een kracht van 800 kiloton heeft.

Het aantal kernkoppen daalde aanzienlijk in de nasleep van het ‘Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty’ dat in 1987 door de VS en de USSR werd ondertekend op een moment dat beide landen samen meer dan 60.000 kernwapens bezaten.

Ontwapeningstrend

De trend naar ontwapening zette zich voort na de val van de Berlijnse Muur en versnelde toen de Sovjet-Unie ineenstortte.

Ondanks de daling is het niet allemaal goed nieuws, aangezien de staten nu hun bestaande voorraden moderniseren, nieuwe types en nieuwe transportsystemen ontwikkelen en zich ertoe verbinden de wapens op lange termijn te bezitten.

(bzg)

Lees ook:

Meer