Felle buien trekken van west naar oost  over België, KMI vaardigt code geel uit

Er trekken vandaag felle buien van west naar oost over België. Daarvoor waarschuwt het KMI dat overal, behalve aan de kust, code geel uitvaardigt. "Dat betekent dat er lokaal kans op wateroverlast is", zegt weerman Bram Verbruggen. "We verwachten 10 tot 20 liter water per vierkante meter." Telefoonnummer 1722 is actief voor niet-dringende hulpvragen voor de brandweer.

De buien zullen vandaag van west naar oost over het land trekken. Het KMI heeft voor het hele land, behalve de kustregio, code geel uitgevaardigd. "Aan zee wordt het stilaan wat droger, maar ook daar kunnen nog buien vallen", zegt weerman Bram Verbruggen.

"Code geel wil zeggen dat er lokaal kans is op wateroverlast. We verwachten 10 tot 20 liter water per vierkante meter. Lokaal kan dat zelfs nog wat meer zijn. Dan kunnen sommige afwateringen zoals rioleringen of tunnels problemen ondervinden om dat water af te voeren."

Via het tijdelijk geactiveerde nummer 1722 kunnen niet-dringende aanvragen worden ingediend voor hulp van de brandweer bij storm- en waterschade, bijvoorbeeld voor ondergelopen kelders of wateroverlast op de weg. Binnenlandse Zaken vraagt wel om bij voorkeur het e-loket 1722.be te gebruiken. Het noodnummer 112 dient enkel voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

BEKIJK - In dit meest recente weerbericht geeft onze weerman Bram Verbruggen een laatste stand van zaken

Videospeler inladen...

Vanavond en volgende nacht vallen er nog plaatselijke buien, aanvankelijk met kans op onweer. Het blijft vaak bewolkt en het is nevelig. In de loop van de nacht verwachten we over het centrum en het noorden opnieuw meer buien of perioden van regen. De wind wordt zwak uit veranderlijke richtingen bij minima van 10 tot 14 graden.

Morgen wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met op vele plaatsen perioden van regen of buien, eventueel met enkele donderslagen. In de namiddag kan het over de noordelijke landshelft meestal droog worden. De maxima liggen tussen 17 en 19 graden in de Kuststreek alsook in de Hoge Ardennen, en schommelen tussen 19 en 21 graden elders. De wind is overwegend zwak uit veranderlijke richtingen. Aan zee is de wind soms matig uit noord tot noordoost, in het zuiden van het land uit west tot zuidwest.

Meest gelezen