Direct naar artikelinhoud
NieuwsFrankrijk

Meer dan 200.000 mensen betogen in Frankrijk opnieuw tegen coronapas en verplichte vaccinatie

Meer dan 200.000 mensen betogen in Frankrijk opnieuw tegen coronapas en verplichte vaccinatie
Beeld AFP

In Frankrijk wordt voor het derde weekend op rij gemanifesteerd tegen de coronapas en de vaccinatie die voor sommige beroepen verplicht zou worden. Meer dan 200.000 betogers kwamen er vandaag op straat, zo’n 14.250 daarvan in Parijs. Ruim drieduizend agenten houden daar een oogje in het zeil. 

Fransen zijn ook deze zaterdag weer met tienduizenden de straat op gegaan om te protesteren tegen coronamaatregelen zoals de zogenoemde gezondheidspas en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel. Vorige week betoogden ruim 160.000 mensen, de week daarvoor 110.000.

Alleen al in de hoofdstad Parijs zijn meerdere grote protesten. Een van de marsen leidt naar het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer 3.000 politieagenten zijn ingezet. Toen relschoppers straten blokkeerden met afvalcontainers, grepen eenheden in met traangas.

Met de coronapas kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, negatief getest of genezen. Het bewijs wordt op steeds meer plaatsen verplicht, vanaf 9 augustus bijvoorbeeld voor toegang tot cafés en restaurants, grote winkelcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en treinen over lange afstanden. De regering wil daarmee het vaccineren stimuleren.