©  REUTERS

De hoogtepunten van dag 9: Bolt heeft een opvolger, gedeelde titel in hoogspringen en eerste goud voor België

De Olympische Spelen zijn halfweg. Voor België werd het lange wachten vandaag eindelijk beloond: Nina Derwael kroonde zich tot olympisch kampioen en bezorgde ons land een derde medaille, het eerste goud. Verder kroonde een Italiaan zich verrassend tot opvolger van Usain Bolt, sloot Emma McKeon het zwemtoernooi af met haar zevende gouden medaille en werd er tweemaal goud uitgereikt in het hoogspringen.

Maarten Vanhoof

1. Gouden Nina

Eindelijk! De Spelen zijn ondertussen al meer dan een week bezig, maar pas vandaag kon België zijn eerste gouden medaille in de wacht slepen. Nina Derwael zit dankzij haar olympische titel aan de brug met ongelijke leggers voor eeuwig in de Belgische sportanalen gegrift. In een finale waarin wisselvallige oefeningen de regelmaat waren, deed Derwael wat iedereen al maanden - of waren het jaren? - verwachtte: het goud pakken.

Na een bijna perfect oefening behaalde ze uiteindelijk een score van 15.200 punten. Niemand kwam ook maar in de buurt. Zelfs niet Sunisa Lee, die vooraf toch als dé grote concurrente van Derwael werd gezien. De Amerikaanse strandde met 14.500 punten uiteindelijk zelfs pas op de derde plaats. Het zilver ging naar de Russische Anastasiia Iliankova (14.833).

LEES OOK: Gouden Nina! IJzersterke Derwael pakt olympische titel aan de brug met ongelijke leggers

 ©  AFP

2. Usain Bolt heeft een opvolger

Het koningsnummer van de atletiek heeft een nieuwe kroonprins. De Italiaan Marcell Jacobs schreef zondag verrassend de 100 meter op zijn naam. Zo hebben de Olympische Spelen na drie keer Usain Bolt - Peking 2008, Londen 2012 en Rio 2016 - voor het eerst in 13 jaar een nieuwe naam op de erelijst. De 26-jarige Jacobs haalde het in een tijd van 9.80 - een nieuw Europees record - voor de Amerikaan Fred Kerley en de Canadees Andre De Grasse.

Ook voor de eigenlijke finale was er al enige commotie, want topfavoriet Trayvon Bromell sneuvelde in de halve finale. Een verrassing van formaat, want de Amerikaan zette met 9.77 op de olympische trails in juni nog de snelste tijd van het jaar neer. Hij werd daarna door Usain Bolt himself naar voren geschoven als grootste kanshebber op de olympische titel, maar zover komt het dus niet. Parijs 2024 dan maar?

LEES OOK: Italiaan Jacobs volgt verrassend Usain Bolt op als snelste man op aarde

 ©  REUTERS

3. McKeon en Dressel veelvraten in zwemtoernooi

De Spelen duren nog een week, maar het olympisch zwemtoernooi is vandaag wel tot een einde gekomen. De grote sterren van de laatste dag waren zij die al het hele toernooi schitterden: Emma McKeon en Caeleb Dressel. Op de 4x100 meter wisselslag bij de vrouwen zwom McKeon zich met Team Australia naar het goud, nadat ze eerder ook naar de titel snelde op de 50 meter. Voor de 27-jarige McKeon al haar zevende (!) medaille op deze Spelen. In een ver verleden (1952) deed alleen de Russische gymnaste Maria Gorokhovskaya even goed.

Caeleb Dressel dan. Ook hij dikte vannacht zijn aantal medailles aan. Dressel deed er nog drie gouden plakken bij. Hij was op zowel de 100 meter als de 50 meter vrije slag de beste van het pak. En later zwom hij met Team USA naar een nieuw wereldrecord en bijhorende vijfde gouden medaille . Zo doet Dressel zijn naam als nieuwe Michael Phelps alle eer aan, hoewel hij zelf aangeeft niet zo genoemd te willen worden.

 ©  REUTERS

4. Wereldrecord in hink-stap-springen na 26 jaar verbroken

Op de Olympische Spelen sneuvelen traditioneel de nodige wereldrecords, en dat was vandaag niet anders. De Venezolaanse Yulimar Rojas sprong naar het goud in het hink-stap-springen, maar nog indrukwekkender: ze veegde het 26 jaar oude wereldrecord van de tabellen. Met een sprong van 15m67 deed ze ruim beter dan de Oekraïense Inessa Kravets, die in 1995 15m50 ver sprong.

De 25-jarige Rojas liet vandaag dan ook geen spaander heel van de concurrentie. De Portugese Patricia Mamona eindigde met een sprong van 15m01 op ruime achterstand tweede, het brons was voor de Spaanse Ana Peleteiro (14m87).

LEES OOK: Yulimar Rojas verovert olympisch goud hink-stap-springen met wereldrecord

 ©  ISOPIX

5. Twee gouden medailles in hoogspringen

Unieke taferelen op dag twee in de atletiek. In het hoogspringen kregen we niet één, maar wel twee olympische kampioenen. De Qatarees Mutaz Essa Barshim en de Italiaan Gianmarco Tamberi sprongen elk succesvol over 2m37. Daarna faalden ze beiden drie keer op 2m39. Normaal volgt er dan een beslissende barrage, maar niet zo vandaag. Barshim en Tamberi kozen er namelijk voor om het goud te delen. Op die manier mochten zowaar twee atleten elk een gouden plak om hun nek hangen.

LEES OOK: Uniek: Barshim en Tamberi kiezen ervoor om goud te delen in plaats van beslissende barrage te springen

De Italiaan Tamberi schreeuwt het uit ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen