©  BELGA

OVERZICHT. Deze Belgen komen vannacht en maandag in actie: Belgian Cats strijden om groepswinst, ook spanning op 400m

Zondag pakte Nina Derwael de eerste Belgische gouden medaille op deze Olympische Spelen. Komen er nog medailles bij? De Belgian Cats zijn een outsider voor het brons in het basketbal. Zij spelen om groepswinst tegen China. Verder is het vooral uitkijken naar de 400m waar Kevin Borlée en Jonathan Sacoor hopen op een finaleplaats.

vva

2u35: atletiek reeksen 1 500m, Elise Vanderelst

Vanderelst hoopt op de halve finale. De 23-jarige atlete plaatste zich begin juni op de Diamond League-meeting in Firenze met een Belgisch record (4:02.63) voor de Spelen.

©  BELGA

3u21 en 5u22: kajak reeksen + kwartfinales K1 1.000m, Artuur Peters

Voor de Belgische kajakkers is maandag op de Sea Forest Waterway de eerste competitiedag aangebroken. De 24-jarige Peters neemt voor de tweede maal deel aan de Olympische Spelen en hoopt op de finale. Peters werd in Rio derde in de B-finale van de K1 1.000 meter, goed voor een elfde plaats in de eindstand. Dit keer gaat hij resoluut voor een plaats in de A-finale (top acht). Om rechtstreeks door te stoten naar de halve finales, en dus herkansingen te ontlopen, moet hij in de top twee van zijn reeks eindigen.

4u en 5u45: reeksen + kwartfinales K2 500m, Hermien Peters/Lize Broeckx

Ook zus Hermien Peters neemt deel aan de Spelen. Voor haar is het de eerste keer en ze mikt samen met Broeckx meteen op de finale. Na hun vierde plaats op het WK 2019 is dat realistisch.

4u10:atletiek reeksen 200m Imke Vervaet

Imke Vervaet kwam eerder al in actie in de 4x400m mixed relay en mikt nu op individueel succes.

4u50: gewichtheffen +87kg Anna Van Bellinghen

Gewichthefster Anna Van Bellinghen verdedigt maandagmiddag (lokale tijd) de Belgische kleuren in de klasse boven 87 kg. Na de stunt van Nina Sterckx, vijfde in de min 49 kg, is het afwachten of zij eveneens kan verrassen. Daarnaast zal ongetwijfeld veel aandacht gaan naar de Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard, de eerste transgender op de Spelen.

©  BELGA

10u20: basketbal Belgian Cats België-China

De Belgian Cats zijn al geplaatst voor de kwartfinale en spelen tegen China, dat ook al zeker is van de kwartfinale om groepswinst. De groepswinnaar heeft een grotere kans om in de volgende ronde een klepper als Team USA of Spanje te ontlopen.

12u20:atletiek kwalificaties polsstokspringen Fanny Smets

12u25:atletiek halve finales 200m (eventueel) Imke Vervaet

©  BELGA

13u05: atletiek halve finales 400m Kevin Borlée en Jonathan Sacoor

Beiden plaatsten zich rechtstreeks voor de halve finales want Sacoor werd derde in zijn reeks terwijl Borlée tweede werd. Sacoor finishte in de eerste reeks in een tijd van 45.41, terwijl Borlée in de tweede reeks 45.36 liep op weg naar zijn tweede plaats. Sacoor droomt van de finale.

13u35:atletiek halve finales 400m horden Paulien Couckuyt

Paulien Couckuyt aan de start van de halve finale op de 400 meter horden. Ze plaatste zich door in de reeksen een Belgisch record (54.90) te lopen.