Direct naar artikelinhoud
NieuwsDrugs

Nederlandse politie vindt grootste crystalmethlab tot nog toe nabij Belgische grens

Het lab is ‘het grootste en meest professionele’ dat tot nog toe werd ontdekt in Nederland.Beeld AFP

De Nederlandse politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het grootste en meest professionele crystalmethlab ooit in het land gevonden. De politie stootte op het lab in Nederweert in de provincie Limburg, niet ver van de Belgische grens. Er is een 62-jarige Poolse man aangehouden.

De politie kwam de plek op het spoor door informatie uit versleutelde chatberichten. Toen de politie naar de locatie – een voormalige fruitkwekerij – toeging, vond ze het omvangrijke lab in een tweetal met elkaar in verbinding staande loodsen. De gearresteerde Pool was in een bijbehorende woning aanwezig. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

De LFO (Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen, een dienst van de Nederlandse Landelijke Eenheid die wordt ingezet bij ontmantelingen) is begonnen met de ontmanteling van de productielocatie, wat gezien de grootte van het lab zeker tot en met vandaag zou duren. In de nacht van donderdag op vrijdag is gestart met onderzoek in de productielocatie. Zo vond er bemonstering van de aanwezige spullen plaats en werd er geïnventariseerd wat er aanwezig is, zoals grondstoffen en eindproducten.

100 kilo crystal meth per dag

Het enorme lab heeft een handelswaarde van miljoenen euro’s, blijkt uit de eerste vaststellingen. Volgens de LFO kon in het lab meer dan 100 kilo crystal meth per dag worden gemaakt. Dat komt neer op een handelswaarde van 1 miljoen euro per dag. De uiteindelijke straatwaarde zou een veelvoud daarvan zijn. De woning en de loodsen liggen in het buitengebied, waardoor er volgens de politie geen gevaar was voor omwonenden.

De politie stuit de afgelopen jaren op almaar meer methlabs in Nederland. De verslavende en verwoestende drug werd tot enkele jaren geleden nauwelijks gebruikt in Nederland en België. De kristalvormige drugs kunnen worden gerookt, gesnoven of gespoten. Net als amfetamine geven ze een euforisch gevoel, maar crystal meth werkt langer en is verslavender. Volgens politiebronnen hebben Mexicaanse drugskartels een hand in de toename van het aantal methlabo’s. “Ze zijn bezig de Europese markt op te gaan", klinkt het in het Algemeen Dagblad. 

Een deel van de grondstoffen en substanties die in het lab werden aangetroffen.Beeld AFP