Rob Engelaar

Coronablog - België schenkt 4 miljoen doses coronavaccin aan Covax, in ons land zijn al 8 miljoen eerste prikken gezet

België schenkt 4 miljoen doses coronavaccin aan Covax. We hebben een nieuwe kaap bereikt: meer dan acht miljoen mensen in ons land zijn gevaccineerd met zeker één dosis van een coronavaccin. Bijna zeven miljoen Belgen zijn volledig gevaccineerd. Volg alle updates in onze coronablog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

België schenkt 4 miljoen dosissen coronavaccin aan Covax

Ons land schenkt tegen eind dit jaar 4 miljoen dosissen coronavaccins aan het Covax-mechanisme van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat vaccins verder verdeelt naar ontwikkelingslanden. Die vaccins zullen vooral terechtkomen in de landen van de westelijke Balkan, de oostelijke en zuidelijke buurlanden van Europa en Afrika. Ook de veertien partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking krijgen voorrang. Dat kondigt premier Alexander De Croo (Open VLD) vanavond aan.

De vier miljoen dosissen komen uit de voorraad die België bij de farmabedrijven heeft aangekocht. Ze zullen rechtstreeks naar derde landen worden gestuurd, vooral via Covax. In eerste instantie zullen 168.000 dosissen geleverd worden aan Oekraïne, gevolgd door 225.000 dosissen voor Kosovo, Armenië en Georgië. "De schenking zal eerstdaags starten", klinkt het in een persbericht van de FOD Buitenlandse Zaken. "Nu de vaccinatiecampagne in eigen land zeer goed is gevorderd, wil België de verdeling en productie van vaccins bij onze partners aanmoedigen en ondersteunen."

De beslissing kadert binnen het voornemen van de EU om voor eind dit jaar minstens 100 miljoen dosissen te doneren, en te helpen bij de opbouw van lokale productiecapaciteit. In totaal wil Covax echter 2 miljard dosissen verstrekken tegen einde 2022, waarvan 1,8 miljard aan landen met lage of middellage inkomens. Sinds de levering van vaccins via Covax opgestart werd, in februari, zijn nog maar 179 miljoen dosissen geleverd, aan 138 landen. Doel was om tegen eind maart al 100 miljoen dosissen geleverd te hebben, maar die hoeveelheid werd pas een maand geleden bereikt.

Eerder leverden de Belgische autoriteiten al een bijdrage van 4 miljoen euro aan het Covax-mechanisme. "Deze donatie is een voorbeeld van de Europese samenwerking om deze pandemie te verslaan en de wereldwijde vaccinatie te versnellen", zegt minister voor Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) nog.

Eind juli hadden de vier producenten van erkende coronavaccins, Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen, goed 14 miljoen dosissen aan ons land geleverd. In totaal heeft ons land bij die vier bedrijven 20 miljoen dosissen besteld, met nog een bijkomende optie voor 10 miljoen bij Pfizer.

Al acht miljoen Belgen minstens een keer gevaccineerd

We hebben opnieuw een mijlpaal in onze vaccinatiecampagne bereikt: 8.038.426 mensen lieten zich al zeker één keer vaccineren. Bijna 7 miljoen (6.826.579) landgenoten zijn volledig gevaccineerd. Dat betekent dat 73,4 procent van de 18-plussers nu volledig gevaccineerd is en 59,3 procent over de gehele bevolking.

Brussel hinkt wat achterop met de vaccinatiecampagne. Van de volwassen bevolking heeft 61 procent een eerste dosis van het vaccin gekregen. In Wallonië is dat 78 procent, in Vlaanderen zelfs 90 procent.

VS halen vaccinatiedoel Biden maand later dan gepland

In de Verenigde Staten heeft 70 procent van de bevolking een eerste inenting tegen het coronavirus gekregen. Daarmee is een doel van de regering gehaald, maar een maand later dan gepland. President Joe Biden had gehoopt dat begin juli 70 procent een eerste prik had gekregen.

In april was er een grote daling in het aantal inentingen in de VS. Daarna kwamen er steeds meer uitbraken met de erg besmettelijke deltavariant, waardoor de vaccinatiebereidheid weer toenam.

Gisteren werden 468.000 inentingen gegeven, waarvan 320.000 aan mensen die hun eerste prik kregen. Dat zijn ruim 70.000 mensen meer die een eerste prik kregen dan een week geleden.

Marokko voert opnieuw een avondklok in

Marokko gaat vanaf 3 augustus, morgenavond dus, in heel het land opnieuw een avondklok invoeren. Van negen uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends mag er niemand meer op straat zijn en moeten alle cafés, bars en restaurants hun deuren sluiten. Wie niet gevaccineerd is, mag zich ook niet meer verplaatsen van en naar enkele grotere steden zoals Casablanca, Marrakesh en Agadir. De Marokkaanse regering neemt deze maatregelen om de stijging van het aantal coronadoden een halt toe te roepen.

Duitsland start in september met extra coronaprik voor risicogroepen

Duitsland begint met een extra coronaprik voor risicogroepen. Vanaf september kunnen ouderen of personen met een zwakke gezondheid zo'n zogenoemde booster krijgen.

De extra prik vloeit voort uit zorgen over "een verminderde of snel afnemende" reactie van het afweersysteem (immuunrespons) op corona bij sommige groepen die zijn gevaccineerd. De booster van de fabrikanten Pfizer/BioNTech of Moderna wordt ook aangeboden aan personen die zijn ingeënt met AstraZeneca of Janssen (Johnson & Johnson).

Ook kunnen binnenkort alle jongeren vanaf 12 jaar een vaccinatie krijgen als ze dat willen. De autoriteiten hopen met de inenting voor tieners veel besmettingen aan het begin van het nieuwe schooljaar te voorkomen.

Het besluit van de gezondheidsministers van de zestien deelstaten, in afstemming met Berlijn, druist in tegen de opvatting van de Duitse vaccinatiecommissie STIKO. Die wil geen algemene aanbeveling voor jongeren tussen de 12 en 18 geven.

"Grootste cyberaanval ooit in Italië": afspraken voor vaccinatie in regio rond Rome kunnen voorlopig niet

In Italië hebben hackers het gezondheidsportaal van de provincie rond Rome platgelegd. Het is niet duidelijk wie achter de aanval zit. Via dat portaal kunnen mensen afspraken maken voor hun vaccinatie en dat kan dus voorlopig niet. De vaccinaties gaan nog wel gewoon door, maar afspraken voor na 13 augustus zijn vooralsnog onmogelijk.

Lees meer in dit artikel:

Al meer dan 60 miljoen coronabesmettingen in Europa sinds start pandemie

Er werden al meer dan 60 miljoen coronabesmettingen geregistreerd in Europa sinds de start van de pandemie. Het gaat om 30 procent van alle gerapporteerde gevallen wereldwijd, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het Europese regionale bureau van de WHO riep op tot grotere inspanningen om het vaccinatieproces sneller en evenwichtiger te maken. Hoewel de vaccinatiegraad in Europa bij de hoogste ter wereld is, wees regionaal directeur voor rampenbeheer Dorit Nitzan erop dat veel mensen in de prioritaire groepen - zoals oudere mensen of zorgpersoneel - nog niet gevaccineerd zijn.

De Europese regio van de WHO telt meer dan 50 landen, waaronder ook Rusland, Oekraïne en Turkije. In Europa zijn nu al meer dan 1,2 miljoen overlijdens gelinkt aan COVID-19. Wereldwijd stierven al 4,2 miljoen mensen aan de gevolgen van het virus. 

Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft tot nu toe 34,4 miljoen infecties en meer dan 740.000 overlijdens geregistreerd in de 27 lidstaten van de Europese Unie en de partnerlanden Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte.

Ook in de Chinese stad Wuhan duiken besmettingen met de deltavariant op

In China zitten honderdduizenden inwoners in lockdown wegens het stijgend aantal besmettingen met de deltavariant. Die heeft ondertussen ook Wuhan bereikt, de stad waar het coronavirus voor het eerst opdook. Maandag zijn in het land 55 nieuwe gevallen geregistreerd.

De uitbraak, die eind juli begon op de luchthaven van Nanjing, in het oosten van het land, heeft zich nu uitgebreid tot meer dan twintig steden en meer dan tien provincies. Het gaat om de ergste uitbraak van coronabesmettingen sinds maanden in China. In totaal zijn minstens 300 gelinkt aan de uitbraak in Nanjing.

Het is al van mei 2020 geleden dat er nog lokale besmettingen waren in Wuhan. De stad had al wel gevallen gemeld bij mensen die uit het buitenland terugkeerden. Begin juli testten ongeveer 50 uit Afghanistan gerepatrieerde Chinese passagiers bij aankomst in Wuhan positief.

Europees coronacertificaat ook erkend in Vaticaan en San Marino

Het Europees coronacertificaat wordt voortaan ook aanvaard in het Vaticaan en in San Marino. De tweede stadsstaatjes maken geen deel uit van de Europese Unie. Met het certificaat kunnen reizigers sinds 1 juli in de hele EU aantonen dat ze ofwel volledig gevaccineerd zijn, negatief testten of hersteld zijn van een coronabesmetting.

De Europese Commissie maakte maandag bekend dat de nodige beslissingen getroffen zijn met de autoriteiten in het Vaticaan en San Marino. Eerder erkenden Zwitserland en de Europese Unie al elkaars certificaten. De Europese Commissie is van plan verder te gaan op die weg en nog meer akkoorden te sluiten met derde landen.

Meest gelezen