In Egypte werd het eerste democratisch verkozen staatshoofd in 2013 al opzijgeschoven met een bloedige coup.
Volledig scherm
PREMIUM
In Egypte werd het eerste democratisch verkozen staatshoofd in 2013 al opzijgeschoven met een bloedige coup. © EPA

ANALYSE. Tien jaar na de Arabische Lente rest alleen de boodschap dat vrijheid overroepen is en democratie niet deugt

In Tunesië voltrekt zich een staatsgreep en in Libië lonkt er weer een Khadafi naar de macht. Tien jaar na de Arabische Lente lijkt nu ook het laatste beetje hoop voor de regio opgebruikt. Vier dictators zijn daar indertijd onttroond, maar daar kwam meer oorlog van dan vrijheid. En de boodschap die blijft hangen, is dat democratie er niet deugt — ook niet voor ons, westerlingen.

47 reacties

  • Yolande MARIS

    3 jaar geleden
    Een groot woord democratie.Als landen zelf de democratie die ze verkondigen met de voeten treden ,hoe halen ze het dan in hun hoofd om dit anderen met geweld te willen opleggen.Onze politici weten nog niet eens meer wat het woord betekent.Dankzij de EU is democratie een synoniem geworden van dictatuur.Het enige verzet komt van Polen en Hongarijen die zich niet laten commanderen door de Duitse heersers.
  • Valentijn Jacobs

    3 jaar geleden
    Democratie is zeker het beste staatsstelsel niet, want altijd hebben de machtshebbers de touwen in handen, bekijk gewoon Vlaanderen waar 2,5 miljoen Vlamingen geen enkel recht van spreken hebben federaal, de Franse revolutie schoot voor minder uit de blokken, daarom geef ze zoveel mogelijk brood en spelen en amusement en drank en hou ze kalm, miljoenen overheidssteun voor Pukkelpop zegt meer dan genoeg.
  • vandekempen bart

    3 jaar geleden
    overal wonnen de moslimbroeders de verkiezingen en probeerden die daarna de vrijheid af te schaffen en hun macht te verankeren. gaat hier binnen 50 jaar ook gebeuren.
  • Jan vanderwallen

    3 jaar geleden
    Alles begint met eerlijke vrije verkiezingen. Democratie heb je pas als je een perfecte scheiding hebt tussen kerk en staat, maar uiteraard ook tussen de bestuurlijke en rechterlijke macht.
  • raphael aertgeerts

    3 jaar geleden
    Ik denk niet dat er 1 land beter is geworden na de Arabische lente. Integendeel!