Het iconische beeld van Marguerite della Faille, op donderdag 15 juli in de Rue Garde-Dieu in Angleur. De wanhoop staat af te lezen van haar gezicht. "Mijn papa heeft ons altijd gezegd: ‘Als er iets ergs gebeurt, schreeuw niet, maar reagéér.’"
Volledig scherm
PREMIUM
Het iconische beeld van Marguerite della Faille, op donderdag 15 juli in de Rue Garde-Dieu in Angleur. De wanhoop staat af te lezen van haar gezicht. "Mijn papa heeft ons altijd gezegd: ‘Als er iets ergs gebeurt, schreeuw niet, maar reagéér.’" © BELGA/Joel Hoylaerts / Photo News

De heldin die 5 uur lang watersnoodslachtoffers evacueerde in Angleur bij Luik: “Ik deed gewoon wat ik vond dat ik moest doen”

Een iconisch beeld uit het overstroomde Angleur bij Luik, dat nog altijd op het netvlies plakt: het meisje met de ietwat verwilderde blik en opgeheven vuisten, tot aan de schouders in water vol wrakhout en puin. Wat dééd ze daar? Blijkt dat Marguerite della Faille (20) vijf uur lang inwoners heeft geëvacueerd en daarmee mogelijk mensenlevens redde. “Zonder nadenken heb ik mijn schoenen en mijn pull uitgetrokken en ben ik, in een fractie van een seconde, recht dat water in gelopen.”