De familie Bruyninckx had al die coronatesten volledig over voor hun pretparkroadtrip. © rr

Gezin uit Schoten ondervindt aan den lijve hoe streng Duitse coronamaatregelen zijn bij roadtrip langs 32 pretparken

‘Deutsche Gründlichkeit’ noemen ze dat. In totaal drie weken zijn Schotenaar Benjamin Bruyninckx en zijn gezin op roadtrip door Duitsland getrokken, van deelstaat naar deelstaat, van pretpark naar pretpark. Liefst negen keer kregen ze een coronateststok in hun neus geduwd. “Dat schrikt veel mensen af, maar het maakt wel dat wij kunnen doen wat we graag doen. Wij zijn nu eenmaal pretparkzotten.”

Jesse Van Regenmortel

Omdat het niet altijd het zuiden van Frankrijk of de Spaanse costa’s moeten zijn, trok de familie Bruyninckx uit Schoten afgelopen maand op reis naar Duitsland. En pretparkgek als vader Benjamin (45) en zoons Florian (18) en Leon (11) zijn, ging het van het ene attractiepark naar het andere.

Eigenlijk is het zo gekomen: moeder Therese (42) is een Noorse, en al tien jaar gaat het gezin elke zomer met de auto naar haar heimat, even onder Oslo. Onderweg wordt dan, ter verstrooiing en vertier, gestopt bij pretparken. En intussen is niet de eindbestemming in Noorwegen, maar de trip ernaartoe het hoogtepunt van de reis geworden. In zoverre zelfs dat in de coronazomers van vorig jaar en dit jaar het familiebezoek wegviel, maar de roadtrip bleef.

Het werd een hels programma, deze zomer. In de eerste helft van juli trokken vader en zoons door Duitsland, met één zijsprongetje naar Polen. In de laatste week van de maand ging ook Therese mee. Drie weken in totaal dus, met alles bij elkaar 32 parkbezoeken. En waar je op veel reisbestemmingen kan volstaan met een negatieve PCR-test vooraf, zien ze dat in Duitsland anders. Doorheen hun reis kregen de gezinsleden negen keer een wisser in hun neus.

Testcentra vind je in Duitsland zelfs op de parking van de Burger King. © rr

Overal testcentra

Is dat dan een calvarietocht? Of een handige manier om veilig te kunnen reizen? Van allebei een beetje, zegt Benjamin Bruyninckx, die tussen zijn pretparkzomers door leerkracht aardrijkskunde is. “Het is een ingewikkelde puzzel om te leggen. Bijna overal waar je komt – pretpark, hotel, restaurant – vragen ze een coronatest van minder dan 48 uur oud. Al verschillen de regels van deelstaat tot deelstaat. Maar het is allemaal perfect georganiseerd. Overal vind je een testcentrum om de hoek: bij de apotheek, of op de parking van de Lidl. En je hebt je resultaat na een kwartier. Twintig minuten maximum. Het zijn ook geen PCR-testen die ze afnemen. Het zijn zogenaamde bürgertesten: snelle antigeentesten, afgenomen door personeel dat minstens verbonden is aan een apotheek of een huisarts. Ze zijn wellicht iets minder accuraat, maar doordat ze zo massaal worden afgenomen, is het systeem in zijn totaliteit wel accuraat. Getuige de gunstige coronacijfers in Duitsland.”

Hij neemt die lange serie tests er graag bij, zegt Bruyninckx. “Het schrikt veel mensen af, maar dat strenge testbeleid is wel wat maakt dat wij hebben kunnen doen wat we graag doen: van pretpark naar pretpark trekken. Overigens is een test ondergaan in Duitsland bijna gemakkelijker dan een pint gaan drinken, want daarvoor moet je je registreren. En het kostte ons niks. Ik heb het uitgerekend: als we voor al die testen hadden moeten betalen, waren we alleen daaraan al 1.700 euro kwijt. Het is ook geruststellend om een pretpark binnen te gaan waar iedereen gecontroleerd is. En je raakt ze gewend, al die stokken in je neus.”

“Een beetje een overdosis”

Er is overigens nog een voordeel aan Duitsland vakantieland, zegt Bruyninckx. “Al die Spanje- en Frankrijkgangers keren nu terug uit rode zones. Dan vind ik het heel geruststellend dat wij in alle rust kunnen terugkeren uit een groene zone. Duitsland wordt trouwens ondergewaardeerd als vakantieland. Je hebt er ook bergen, kusten en wereldsteden.” En beroemde pretparken, natuurlijk. Heide Park is een van de grootste van het land, Phantasialand is een van de drukst bezochte van heel Europa.

“En als je enkele strategische abonnementen koopt, kom je heel ver. Zelfs met ons abonnement op Bobbejaanland kunnen we in Duitsland hier en daar gratis binnen. En als leraar krijg ik hier en daar korting.” Benjamin Bruyninckx heeft het over “een familiale hobby die serieus uit de hand is gelopen”.

“En ik moet toegeven: mijn vrouw heeft mogelijk een beetje een overdosis gehad. Maar drie vierde van ons gezin is heel fanatiek. Mijn zoons en ik: wij blijven pretparkzotten.”