Mandi Wright/USA TODAY Sports/Sipa USA
USA TODAY Network

Naast een medaille, ook een boeket bij podiumplaats op Olympische Spelen: hoe de bloemen niet toevallig gekozen zijn

Een podiumplaats op de Olympische Spelen? Dat levert je naast de medaille ook een boeketje bloemen op. In Tokio zullen er zo -met de Paralympische Spelen meegerekend- 5.000 boeketjes worden uitgedeeld. En het zijn niet zomaar boeketjes: ze staan symbool voor Japan dat herrijst na de verwoestende aardbeving en tsunami van tien jaar geleden, waarbij ook de kerncentrale van Fukushima zwaar getroffen werd.

De bloemen uit het Olympisch boeket worden bijna volledig geteeld in drie districten in het noordoosten van Japan: Iwate, Fukushima en Miyagi. Die districten werden tien jaar geleden verwoest door een aardbeving en tsunami. Bijna 20.000 mensen kwamen daarbij om het leven.

Bekijk hier de beelden van de verwoestende aardbeving en tsunami van tien jaar geleden:

Videospeler inladen...

De drie districten zijn vandaag de dag nog steeds herstellende van de ramp. De organisatoren van de Olympische Spelen hadden gehoopt dat de Spelen de districten zouden promoten, maar de coronacrisis stak ook daar een stokje voor. Sommige inwoners van de getroffen gebieden vrezen dan ook dat de organisatie van de Spelen tijd en geld wegnemen voor het verdere herstel. 

Met de boeketjes die bestaan uit gele, blauwe en witte bloemen, wordt er dan toch een eerbetoon gebracht. 

Het ontwerp van de boeketten voor de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen.
2019 Kyodo News

De witte en paarse eustoma's en salomonszegels werden gekweekt in Fukushima, meer bepaald door een non-profitorganisatie die zo de lokale economie en de landbouwproductie wil laten heropleven na de ramp. Het kweken van bloemen was daar trouwens een praktische oplossing: na de kernramp van Fukushima bleken de stralingsniveaus te hoog voor de menselijke consumptie waardoor het kweken van groenten onmogelijk werd. 

In Fukushima kweekt een non-profitorganisatie bloemen voor de Olympische Spelen.
AFP or licensors

De gele zonnebloemen werden geteeld in Miyagi, meer bepaald door ouders die hun kinderen bij de ramp hebben verloren. Ze plantten hun bloemen op een heuvel waar hun kinderen destijds naartoe trokken, op vlucht voor de tsunami. "Elk jaar wordt de heuvel bedekt door zonnebloemen, de bloemen staan voor de herinneringen van zij die getroffen werden door de ramp", aldus de organisatie van de Olympische Spelen.

De gentianen, kleine heldere blauwe bloemen, werden gekweekt in Iwate, een kustgebied dat werd verwoest door de gigantische golven van de tsunami. De blauwe kleur is ook dezelfde als in het embleem van de Olympische Spelen in Tokio.

Het boeket wordt vervolledigd door groene aspidistras. Die worden geteeld in Tokio, en werden gekozen om de gaststad te vertegenwoordigen.

Meest gelezen