Bosbranden veroorzaken helse taferelen in Pescara, aan de Adriatische kust.
Twitter

Toeristen van strand gehaald door bosbrand in Pescara, brandweer telt honderden brandhaarden in Zuid-Italië

In Italië is de brandweer afgelopen weekend honderden keren moeten uitrukken voor bosbranden, vooral in het zuiden van het land. In de stad Pescara, aan de Adriatische kust, moesten toeristen van het strand geëvacueerd worden door het vuur.

Dikke rookpluimen hingen gisteren boven Pescara, een stad aan de Adriatische kust op zo'n 150 kilometer ten oosten van Rome. De brand brak uit in Pineta Dannunziana, een natuurreservaat van zo'n 50 hectare. Op beelden van de Italiaanse brandweer is te zien hoe de rook over de kustlijn naar zee trok.

De lokale autoriteiten besloten dan ook zo'n 800 mensen te evacuëren, onder hen bewoners van een rusthuis en zusters uit een kloostergemeenschap, maar ook toeristen. "We hebben verschillende huizen en strandresorts moeten evacueren vanwege de rook", verklaarde Carlo Masci, burgemeester van Pescara. "Het grootste probleem is de hete wind. We doen ons uiterste best om de schade te beperken." Zeker vijf mensen raakten gewond in de stad.

Bekijk hier beelden die de Italiaanse brandweer maakte, onder meer van de rookpluimen boven Pescara en het strand:

Videospeler inladen...

Door de branden in Pescara en elders in de regio Abruzzo is het verkeer op sommige plaatsen ernstig verstoord. Ook treinen langs de Adriatische kust kampen met vertragingen. De regio heeft de regering in Rome om hulp gevraagd. 

Ook elders in Zuid-Italië woeden bosbranden. De Italiaanse brandweer telde dit weekend meer dan 800 brandhaarden, vooral in het zuiden van het land. Alleen op het eiland Sicilië waren dat er 250.

Vooral de streek rond de economische hoofdstad Catania is getroffen, zegt de Vlaming Tom Van Compernolle, die een B&B uitbaat op Sicilië. Het is er al een hele tijd enorm heet, getuigt hij in "De ochtend". Vandaag wordt het opnieuw 43 graden en dat tot het einde van de week. Het is al een heel seizoen aan de gang, we hebben geen regen meer gehad sinds mei." Ook de felle wind speelt een rol in de verspreiding van het vuur.

Toch zijn niet de weersomstandigheden de oorzaak van de branden op Sicilië, meent Van Compernolle. Hij is ervan overtuigd dat ze aangestoken zijn. "Hier is niet toevallig vuur, er zijn pyromanen bezig met branden aan te steken en het is zeer moeilijk om ze te pakken te krijgen."

De branden brengen enorme schade aan. "We zien soms oude olijfbomen van 600, 700 à 800 jaar oud van binnenuit uitbranden. Ik krijg er kippenvel van als ik eraan denk. Het is verschrikkelijk om te zien, maar blijkbaar heeft iemand daar plezier in.

Ook elders in Zuid-Europa blijft het branden, onder meer in Spanje, Griekenland en Turkije. De Europese Commissie heeft 3 blusvliegtuigen naar Turkije gestuurd om de branden mee te helpen bestrijden. De meeste branden zouden er nu wel onder controle zijn. Op het Griekse eiland Rhodos zit een deel van de bevolking zonder stroom door de branden.

In Griekenland, Italië en Turkije woeden talloze bosbranden. Ze worden aangewakkerd door de extreme hittegolf die er al dagenlang aanhoudt. En dan hebben we het over 40 graden en meer.

Videospeler inladen...

Meest gelezen