China wil staalproductie aan banden leggen, maar zal het land daarin slagen?

In de eerste helft van 2021 hebben de Chinese staalfabrieken bijna 12 procent meer ruw staal geproduceerd in vergelijking met dezelfde periode in 2020, blijkt uit een nota van de onderzoeksgroep Wood Mackenzie. Het land wil zijn staalproductie dit jaar verlagen, maar dat zou wel eens moeilijk kunnen blijken.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese staalindustrie is een sector met een grote ecologische voetafdruk. China streeft ernaar om tegen 2060 CO2-neutraal te zijn. Om die doelstelling te halen, moet het land maatregelen nemen om de koolstofuitstoot van de staalsector te verminderen. Het land overweegt daarom om de productie aan banden te leggen.

China produceerde een maandelijks record van 99,45 miljoen ton staal in mei, hoewel het aantal daalde tot 93,88 miljoen ton in juni, meldde het persagentschap Reuters in juli.

CO2-uitstoot staalsector

De staalsector is een van de grootste vervuilers in China en is goed voor 10 tot 20 procent van de koolstofuitstoot in het land. Peking heeft zich daarom op die sector gericht in het kader van zijn streven om de koolstofuitstoot terug te dringen. Doel is om tegen 2060 CO2-neutraal te zijn.

De productie zal in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk lager liggen, maar het kan een uitdaging zijn om deze onder het niveau van 2020 te krijgen, aldus analisten. “China zal stevig op de rem moeten gaan staan om daarin te slagen”, zei Paul Bartholomew, hoofdanalist staal bij S&P Global Platts, in een reactie aan CNBC. “Wij denken dat de staalproductie dit jaar met zo’n 8-9 procent zal toenemen.”

Experts die spraken op virtuele forums in het kader van de Singapore International Ferrous Week in juli, voerden soortgelijke argumenten aan. “Het zal voor China vrijwel onmogelijk zijn om dit jaar minder staal te produceren dan vorig jaar”, klonk het bij Rohan Kendall, onderzoeker bij Wood Mackenzie.

Een kaderlid van de Chinese staalproducent Hesteel zei dat staalfabrieken meer aandacht moeten besteden aan het verlagen van hun productie om het overheidsbeleid te kunnen naleven, vooral staatsbedrijven. Vraag is in welke mate de Chinese overheid het productieniveau kan controleren. “Gezien het aantal particuliere en staatsfabrieken in China is het voor de autoriteiten erg moeilijk om de productie te controleren”, aldus Zhuang Bin Jun, een voormalige groepsmanager bij Fortescue Metals.

Vraag terugdringen

“Er is een zeer grote vraag naar staal in het land en het is onwaarschijnlijk dat de productie de komende maanden zal dalen als de rentabiliteit van de staalproductie even goed is als in de eerste helft van het jaar”, vervolgde Bin Jun.

Bartholomew zei dat pogingen om de staalproductie te beperken de prijzen zouden opdrijven, en dat fabrieken die niet door overheidsbeperkingen worden getroffen, zullen worden aangemoedigd om meer te produceren. “De staalfabrieken hebben dit jaar al heel wat geld verdiend en het sentiment blijft over het algemeen goed. De staalindustrie zal dus willen profiteren van alle winst die wordt gerealiseerd door veel staal te produceren”, aldus de hoofdanalist.

“De beste manier om de productie te verlagen is door zich toe te spitsen op het terugdringen van de vraag. Zo’n beleid kan weliswaar leiden tot een verzwakking van de economie”, voegde Bartholomew eraan toe.

(lb)

Lees ook:

Meer