Het rad: zelfs Peter Van de Veire moet het rondgedraaid krijgen. ©  play4

Peter Van de Veire onthult de geheimen van ‘Het rad’: “We hebben het rad met plezier gemanipuleerd”

Het rad, dat zijn derde seizoen ingaat op Play4, heeft geen geheimen meer voor u? Dat dacht u maar. Opperhoofd Peter Van de Veire doet vier fijne onthullingen. “We hebben serieus aan dat rad gemorreld.”

Jo De Ruyck

1. “Serieus aan het rad gemorreld”

“Voor alle duidelijkheid: er wordt niet vals gespeeld in Het rad. Maar dat wil niet zeggen dat het rad niet serieus is gemanipuleerd voor het helemaal goed draaide. In onze proefaflevering bleek het te zwaar. Een kloeke bouwvakker kreeg het net rond, maar een studente geneeskunde die nooit aan sport doet, kon dat ding nauwelijks een kwartje draaien. We hebben het draaien dan ook lichter gemaakt… té licht. Iemand met een beetje kracht liet ons rad plots minutenlang rondgaan, wat veel te lang duurde. Uiteindelijk vonden we een gulden middenweg zodat iedereen het gedraaid krijgt.”

“De complete toer van het rad krijg je overigens nooit te zien in de uitzending. We tonen enkel het begin en het einde wanneer het spannend wordt en ‘bankroet’ of ‘mispoes’ eraan komen. Terwijl het rad zomaar wat draait, gaat het beeld naar het spelbord zodat de kijker thuis kan meeraden.”

2. “Mispoes is oude bekende”

Wie zit er in het pak van Mispoes? ©  Dirk Vertommen

“Vanaf dit seizoen wordt ‘mispoes’ ook een figuur. Wanneer iemand op ‘mispoes’ terechtkomt en pakweg honderd fluo hesjes of kartonnen dozen wint, dan wordt die prijs voortaan aangeprezen door een pluchen poes. Daar zit een man in wiens gezicht je in de uitzending niet te zien krijgt. Wel, het is een oude bekende. Hij heet Chris, een West-Vlaming die vorig seizoen aan het spel meedeed. Chris is animator in een rusthuis en onze casting verantwoordelijke vond in hem de geschikte man om in dat warme, pluchen pak een dansje te doen.”

3. “Set goedgekeurd door Willy Naessens”

Het kennersoog van Willy Naessens. ©  Inge Kinnet

“Bouwondernemer Willy Naessens en zijn vrouw Marie-Jeanne worden letterzetters dit seizoen. Willy heeft al flink wat tv-studio’s en sets van dichtbij meegemaakt en blijkbaar laat hij daar zijn kennersoog over gaan. Hij gaf onze set een bouwkundige pluim wegens uitzonderlijk goed en stevig gebouwd, maar ook keurig afgewerkt. Beter dan bij VTM, zo klonk het. Daar slingeren allerlei kabels over de vloer, bij jullie is alles netjes weggewerkt.”

4. “We ontvangen onze gasten als koningen”

“U denkt dat onze kandidaten arriveren, even een spelletje spelen en dan weer naar huis gaan? Helemáál niet. Wij ontvangen hen als koningen. Met eten, drinken, styling, make-up én een gesprek met mezelf. Voor de opname praat ik zeker een half uur met elke kandidaat. Zo leer ik hen kennen. Dat ze tijdens onze babbel wel eens iets verklappen is lekker meegenomen. Zo komt er iemand aan bod die al jaren zit te wachten op een huwelijksaanzoek. Maar dat moet je niet zeggen in de uitzending, he. Wat had je gedacht, natúúrlijk kom ik daar met een kwinkslag op terug.”

Of de kandidaten ook alcohol geserveerd krijgen tijdens die verwennerij? “Een glaasje wijn mag, maar we vermijden wel toestanden zoals kandidaat Bert ons vertelde. Die man neemt aan Het rad deel om een Blokken-trauma te verwerken. Enkele jaren terug was hij reservekandidaat in Blokken. Terwijl hij twee, drie uur zat te wachten voor het geval dat, was hij pinten beginnen drinken. Tot hij plots moest invallen en halfdronken moest mee quizzen. En de arme ziel heeft toen enkele stommiteiten uitgekraamd. Vandaar: bij ons niet meer dan een glaasje wijn.”