Vakbonden Brussels Airlines voeren actie tegen hoge werkdruk

 ©  rr

De vakbonden bij Brussels Airlines hebben maandag pamfletten uitgedeeld aan reizigers. Ze klagen over de hoge werkdruk voor het cabinepersoneel van de luchtvaartmaatschappij. De directie erkent het probleem en wil oplossingen zoeken.

Bron: BELGA

De actie heeft geen hinder veroorzaakt voor het vliegverkeer. “Het is een symbolische actie”, zegt Tim Roelandt, secretaris bij de liberale vakbond ACLVB. “Mensen hebben lang uitgekeken naar hun vakantie, we willen dat niet verder in gevaar brengen met stakingsacties. We hopen dat de situatie niet verder escaleert.” Dinsdagnamiddag is overleg gepland met de directie.

Volgens de vakbonden wordt het cabinepersoneel van Brussels Airlines deze zomer geconfronteerd met een hoge werkdruk. “Door een aantal wijzigingen in de manier van plannen, krijgen ze alsmaar zwaardere werkroosters die niet de hele zomer vol te houden zijn”, aldus Roelandt.

De directie respecteert een vorig jaar afgesloten sociaal akkoord niet, zegt Roelandt. Dat akkoord ging over bijkomende flexibiliteit. Er was volgens de vakbondsman ook afgesproken om de vermoeidheid van het personeel te meten en op te volgen, zodat ingegrepen zou kunnen worden indien nodig. “Dat veiligheidssysteem is op vandaag nog niet in voege”, klinkt het. 

“Werken aan oplossingen”

De directie zegt dat ze het akkoord wél respecteert, maar erkent dat de werkdruk hoog is. “We werken aan oplossingen. We hebben een aantal meetings gepland om daar samen aan te werken met de sociale partners,” zegt Brussels Airlines-woordvoerster Wencke Lemmes.

De maatschappij vliegt nog maar op 75 à 80 procent van zijn capaciteit, maar het onstabiele netwerk van bestemmingen heeft een impact op de werkdruk. “Als een land van kleurcode verandert, zien we meteen de impact op boekingen en annulaties. We passen onze vluchten dan aan, waardoor er helaas geen stabiel netwerk is. Daarnaast mogen collega’s op de dag van hun vaccinatie en de twee dagen erna niet vliegen. Dat maakt dat we onze planning voortdurend moeten aanpassen”, legt Lemmes uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen