Copyright FeatureChina 2021

China geeft toe dat het dodental van de overstromingen in Henan drie keer hoger ligt

Het aantal slachtoffers van de recente watersnood in de centrale provincie Henan zou nu toch zeker drie keer hoger liggen dan de overheid eerst wou toegeven. Op sociale media binnen en buiten China was al een tijdje twijfel gerezen aan het officiële dodental. Er zouden nu zeker 302 mensen overleden zijn en nog eens 50 zouden vermist zijn.

Op 20 juli vormde hevige regenval de straten van de Chinese stad Zhengzhou in de centrale provincie Henan om tot kolkende rivieren. Mensen en voertuigen werden door het water meegesleurd en tunnels vol auto's en ook een deel van de ondergrondse metro liepen onder water. Ook in andere steden in de provincie zoals de oude hoofdstad Luoyang liepen de straten onder water.

Officieel werden er toen 99 dodelijke slachtoffers gemeld. Als snel groeide daarover twijfel, zeker gezien de schokkende beelden van de watersnood. Op sociale media in China zelf kwam er ook kritiek. De twijfel groeide nog verder toen bleek dat buitenlandse journalisten in Zhengzhou werden lastig gevallen en het vermoeden ontstond dat pottenkijkers niet welkom waren.

Vandaag heeft de overheid de cijfers dan ook bijgesteld. Officieel zijn er nu 302 slachtoffers gevallen, de meesten in Zhenghzou. Er zouden echter ook nog zeker 47 mensen vermist zijn. Of die cijfers nu definitief zijn, is echter niet duidelijk. Traditioneel heeft de overheid in China er moeite mee om tegenslagen of slachtoffers toe te geven. Dat was eerder ook zo tijdens de coronacrisis in het land.

Meest gelezen