Google Streetview

Liedekerke en Steenokkerzeel "kandidaat" voor detentiehuis: "Wij weten nergens van"

Uit een lijst waarop de kranten van Sudpresse beslag konden leggen, blijkt dat Liedekerke en Steenokkerzeel op de lijst staan van gemeenten waar mogelijk een detentiecentrum voor jonge veroordeelden komt. Maar de burgemeesters van beide gemeenten én gouverneur Spooren van Vlaams-Brabant vallen uit de lucht.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is op zoek naar kandidaat-gemeenten voor het vestigen  van detentiehuizen voor jonge veroordeelden.  Bedoeling is dat in elk detentiehuis zo'n 40 tot 70 gedetineerden terechtkunnen, in een minder streng regime. De minister vroeg eind 2020 aan de gouverneurs van alle provincies om hem een lijst met kandidaat-gemeenten te bezorgen. Sudpresse kreeg de lijst met 19 kandidaat-gemeenten in handen. 

Géén kandidaat

Liedekerke is één van de gemeenten op de lijst, maar burgemeester Steven Van Linthout (CD&V Plus) van Liedekerke is formeel: "Wij zijn géén kandidaat. Onze gemeente is al niet groot; ik zou niet weten waar we zo een detentiehuis moeten onderbrengen," zegt hij. Van Linthout vermoedt dat de Regie der Gebouwen de suggestie heeft gedaan aan de minister. "Wellicht hebben ze een deel van de oude kazerne van de Civiele Bescherming voorgesteld, maar wij gaan die gebouwen aankopen om er andere dingen mee te doen. Zo komt er de gemeentelijke kinderopvang, maar zeker geen detentiehuis." 

Genoeg federale instellingen

Zelfde verhaal bij Kurt Ryon (Klaver - N-VA) van Steenokkerzeel. "Wij hebben op ons grondgebied al genoeg federale instellingen, zoals de asielcentra. Er is ook nog de luchthaven. Daar kan geen detentiecentrum meer bij", stelt de burgemeester. Ook hij vermoedt dat de suggestie van de Regie der Gebouwen komt. "Zij hebben onlangs gronden aangekocht vlakbij de asielcentra, misschien mikken ze daarop."

Gouverneur vraagt uitleg aan minister

Gouverneur Jan Spooren van Vlaams-Brabant bevestigt dat hij de vraag van de minister kreeg. "Op 29 januari 2021 hebben wij een bevraging rondgestuurd naar alle burgemeesters en algemeen directeurs van de provincie Vlaams-Brabant. Op 12 mei 2021 hebben wij aan de minister laten weten dat er geen enkele gemeente in onze provincie zich heeft aangemeld als kandidaat", aldus de gouverneur. Hij heeft aan het kabinet van de minister uitleg gevraagd. 

Niks definitiefs, zegt minister

Minister Van Quickenborne zegt dat er geen reden tot onrust is. "Dit een zeer voorlopige lijst, die zoals de burgemeesters al vermoedden, gebaseerd is op voorstellen van de Regie der Gebouwen. De lijst, die in de kranten van Sudpresse verscheen, is niks meer dan het antwoord op een recente parlementaire vraag. Niks definitiefs, en we gaan verderop in het selectieproces zeker in dialoog met de betrokken gemeenebesturen", laat de minister via zijn woordvoerder weten. 

Meest gelezen