Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatie

België schenkt nog voor eind dit jaar 4 miljoen AstraZeneca-vaccins weg aan internationaal Covax-programma

België schenkt nog voor eind dit jaar 4 miljoen AstraZeneca-vaccins weg aan internationaal Covax-programma
Beeld REUTERS

België zal de komende weken en maanden al zijn bestelde maar nog niet geleverde vaccins van AstraZeneca wegschenken aan Covax. Dat is het initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om vaccins beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden. 

In eerste instantie zullen 168.000 vaccins worden geleverd aan Oekraïne, gevolgd door 225.000 vaccins verdeeld over Kosovo, Armenië en Georgië. Los van het Covax-programma werden er al eens 150.000 AstraZeneca-vaccins aan Tunesië geschonken. “In het kader van de gecoördineerde Europese aanpak Team Europe zal België voornamelijk vaccins schenken aan de landen van de westelijke Balkan, de oostelijke en zuidelijke buurlanden van Europa en Afrika”, klink het in een persbericht van Buitenlandse Zaken. De eerste donaties zullen de komende dagen van start gaan. 

België bestelde destijds via de EU ruim 30 miljoen vaccins van verschillende producenten, ruim meer dan de in te enten bevolking. Een deel daarvan gaat via Covax naar ontwikkelingslanden, was eerder al afgesproken. Covax is een partnerschap tussen de WHO, de Vaccine Alliance (Gavi) en de Coalition for Innovations in Epidemic Preparedness (Cepi) en is bedoeld om ook de vaccinaties in ontwikkelingslanden vlot te trekken. Het programma bestaat al een hele tijd, maar komt nu pas echt op gang, aangezien de rijke landen de afgelopen maanden alle beschikbare vaccins naar zich toe trokken om de eigen bevolking in te enten.

België schenkt nog voor eind dit jaar 4 miljoen AstraZeneca-vaccins weg aan internationaal Covax-programma
Beeld AP

Enkel AstraZeneca

Voorlopig schenkt België AstraZeneca-vaccins weg, die in ons land enkel nog worden gebruikt voor mensen ouder dan 41 jaar. Aangezien iedereen die dat wil in die leeftijdscategorie al minstens een eerste prik kreeg, is er enkel nog een beperkt aantal vaccins nodig voor de tweede prik. Op dit moment gaat het nog om iets meer dan 200.000 dosissen, en daarvoor is er genoeg voorraad, zegt Gudrun Briat, woordvoerster van de taskforce Vaccinatie. Als bovendien beslist wordt dat voor bepaalde groepen een derde boosterprik nodig is in het najaar of in 2022, zal dat sowieso niet met AstraZeneca zijn, ook niet voor wie dan al twee AstraZeneca-prikken gekregen heeft.

Dat maakt dat nu al een deel van de bestaande stock én alle toekomstige leveringen van AstraZeneca allemaal naar het Covax-programma kunnen gaan. België bestelde in totaal 7,5 miljoen dosissen, en kreeg er tot nog toe 3 miljoen geleverd. De vaccins gaan rechtstreeks vanuit de fabriek naar de ontvangende landen en passeren niet meer via België. De komende weken en maanden worden mogelijk nog vaccins van andere merken weggeschonken, zegt het kabinet van minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit). In totaal wil België tegen het einde van het jaar 4 miljoen dosissen doneren.

“Deze donatie is een voorbeeld van de Europese samenwerking om deze pandemie te verslaan en de wereldwijde vaccinatie te versnellen”, aldus Kitir nog. “Daarnaast engageren we ons om structurele manieren uit te werken om de productiecapaciteit wereldwijd te versterken. Zo werken we, binnen Team Europe, aan initiatieven die de productie van vaccins in Afrikaanse landen mogelijk zullen maken. Wij zijn ook vastberaden om de lokale gezondheidsstructuren te versterken.” 

Wereldwijd werden er in theorie meer dan 5 miljard dosissen toegezegd via het Covax-programma, waarvan er tot nu toe 165 miljoen effectief geleverd werden aan 138 landen. Dat klinkt veel, maar normaal gezien moesten er al bijna 1 miljard dosissen verdeeld zijn tegen begin augustus. De oorspronkelijke bedoeling was om dit jaar meer 2 miljard doses te verdelen, de huidige verwachting is dat het er ongeveer 1,8 miljard zullen zijn.