© Frank Fell - creative.belgaimage.be

Ook zonder quarantaine blijft een citytrip naar Londen een gedoe

Sinds vandaag, 2 augustus, versoepelt de Britse regering de quarantaineregels voor Europese en Amerikaanse reizigers die volledig gevaccineerd zijn. Toch zijn er nog te veel obstakels om van echt vrij verkeer naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen spreken. 

Vandaag kan al wie volledig gevaccineerd is en een recente negatieve coronatest voorlegt naar het Verenigd Koninkrijk reizen zonder daar 10 dagen in quarantaine te moeten. Die strikte quarantaineregels waren maanden van kracht en vormden een echte belemmering voor wie familie, vrienden of gewoon eens Londen wou bezoeken. Naast de strikte quarantaineregels waren er ook hoge boetes voor wie zich niet aan de regels hield. Het gevolg was dat niemand een risico wou nemen en er dus amper mensen het Kanaal overstaken. 

BEKIJK - De horeca en de stadsgidsen in Londen zijn maar wat blij dat het toerisme weer op gang kan komen, zo stelt onze reporter Ivan Ollevier ter plekke vast:

Videospeler inladen...

Tot 120 euro extra door coronatesten

Maar opgepast: nog voor je in het Verenigd Koninkrijk aankomt, moet je al een reservatie hebben om daar op je tweede dag een PCR-test af te leggen. Zonder die reservatie kan je niet de noodzakelijke inreisdocumenten voor het Verenigd Koninkrijk invullen. De kosten voor die PCR-test lopen al gemakkelijk op tot 120 euro. Bovendien is de reservatie op zich vaak een zoektocht door een kluwen van administratieve regels. Be patient and carry on.

Emotionele taferelen op de luchthaven van Heathrow in Londen. Door de versoepeling van de quarantaineregels zien veel families elkaar eindelijk terug, soms na meer dan achttien maanden wachten.

Videospeler inladen...

Fransen boos op Britse coronaregels

Ook niet onbelangrijk om te weten:  wie uit Frankrijk komt, moet  bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk wel nog verplicht tien dagen in quarantaine, ook al is die persoon volledig gevaccineerd en kan die een recente negatieve PCR-test voorleggen. Als reden halen de Britten de sterke circulatie van de betavariant (dat is de Zuid-Afrikaanse) van het coronavirus in Frankrijk aan. 

De Fransen zelf zijn daarover niet te spreken en laten fijntjes doorschemeren dat andere, wellicht politieke, redenen meespelen voor die beslissing. Hoe kan je anders verklaren dat reizigers uit Spanje, waar het coronavirus zo mogelijk nog meer circuleert, geen beperkingen krijgen opgelegd om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

BEKIJK - Ook onze collega Bram Vandeputte van "Terzake" is in Londen. Op de straten van de Britse hoofdstad stelt hij vast dat de inwoners met gemengde gevoelens naar de versoepelingen kijken die de regering de voorbije weken heeft doorgevoerd:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Onduidelijkheid troef

De coronaregels in verschillende Europese landen blijven voor onduidelijkheid zorgen voor wie op vakantie wil. Als je de Britse regels strikt opvolgt, moet iedereen die door Frankrijk reist om in het Verenigd Koninkrijk te raken, toch ook nog tien dagen in quarantaine. Stel,  je neemt de Eurostar-trein in Rijsel naar Londen, bij aankomst moet je volgens de regels dan tien dagen in quarantaine. 

Hetzelfde geldt voor wie met de auto via de Kanaaltunnel in Calais naar Engeland reist. Maar wie in Brussel de Eurostar neemt en pas in Londen uit de trein stapt, hoeft normaal gesproken niet in quarantaine, ook al reed de trein door Noord-Frankrijk. Franse en Britse overheden hopen deze week de doorreisregels op te helderen zodat er tenminste op dat vlak al wat meer duidelijkheid is.

Meest gelezen