De berg met puin in Wandre. ©  Sven Dillen

Elke dag komt er 7.000 ton bij: afvalberg na watersnood niet te overzien

Fotoalbums, gevulde koelkasten, speelgoed, hele keukens… Het ligt allemaal metershoog opgeslagen op een industrieterrein in Wandre. En de berg met afval van de Waalse watersnood blijft groeien. Transportfirma’s dragen hun steentje bij en staan er dagelijks uren in de file.

Geert Houben

In het Luikse Wandre doet een terrein van afvalverwerker Renewi dienst als tijdelijk stort. Vroeger lagen er hopen grond op deze plek, nu naar schatting 100.000 ton aan vernielde spullen van duizenden Waalse families.

Ruim twee weken na de immense overstromingen staan de vrachtwagens er nog altijd vanop de afrit van de E25 in de file om hun spullen enkele kilometers verder te dumpen. Dag en nacht staan de poorten open en voeren vrachtwagens spullen aan.

Vrachtwagenchauffeur Dominique Rejek. ©  Sven Dillen

“Vandaag sta ik hier voor de tweede keer. Vanochtend heb ik drie uur moeten wachten voordat ik aan de beurt was. Nu zal het niet veel minder zijn”, vertelt chauffeur Dominique Rejek uit Genk. Hij is maandag puin gaan halen in Verviers. “Alles wat u zich kunt voorstellen: tv’s, auto-onderdelen, keukens … Eigenlijk alles wat in een huis staat.”

LEES OOK: Opvallende dronebeelden: spooksnelweg omgetoverd tot kilometerslang stort in Luik

7.000 ton per dag

Naar schatting komt er dagelijks 6.000 à 7.000 ton afval binnen op het terrein in Wandre. Renewi maalt het fijn, voert het af, verbrandt het en begraaft het. Ook lady trucker Melanie Samyn (25) van het Riemstse transportbedrijf Levenstond staat in de file met zware opleggers. “Sinds vorige week maandag rij ik dagelijks met puin naar Wandre”, vertelt de Hamse.

“Nu gaat het om matrassen, wasmachines, zelfs rolschaatsen. Normaal vervoer ik asfalt of ander materiaal om wegen mee te maken. Nu zijn het ongelooflijk veel bezittingen die verloren zijn gegaan. Onvoorstelbaar allemaal.”

Normaal vervoer ik asfalt of ander materiaal om wegen mee te maken. Nu zijn het ongelooflijk veel bezittingen die verloren zijn gegaan. Onvoorstelbaar

Lady trucker Melanie Samyn

Romain Fresons uit Tongeren schat dat hij zo’n acht tot tien ton afval op zijn oplegger heeft. “Het is eerder een grote dan een zware massa. De voorbije week was ik vooral in Limbourg aan de slag, vandaag is het de beurt aan Verviers. Wanneer het einde in zicht is? Geen idee. Dat gaat nog weken duren.”

Lady trucker Melanie Samyn (25). ©  Sven Dillen

Waals Gewest

Transporteur Levenstond helpt in Wallonië mee puin ruimen met een graafmachine en een vijftiental vrachtwagens. Het Waalse Gewest, dat de rekening betaalt, contacteerde het Riemstse transportbedrijf quasi onmiddellijk om het leed te verzachten. “Sinds 14 juli bieden wij hulp. Al jaren werken wij voor de Waalse afdeling van Wegen en Verkeer. Ze kennen ons daar”, vertelt zaakvoerder Gert Levenstond. “Het gaat om veel meer puin dan ze verwacht hadden. Bij Renewi hebben ze het onderschat, want het verloopt er momenteel zeer stroef”, luidt het.

Het bouwverlof is nog maar net voorbij maar toch vond Levenstond voldoende personeel om de handen uit de mouwen te steken. “We hebben chauffeurs gevraagd om eerder uit verlof terug te komen. Dat hebben ze met plezier gedaan. Eerst dachten we dat dit enkele dagen zou duren, maar nu duurt het al enkele weken. En ik hoop echt dat het voor de getroffen mensen snel voorbij is, maar ik vrees dat het einde nog niet in zicht is.”

 ©  Sven Dillen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER