Miljardair Ray Dalio: “China’s strenge optreden tegen de techspelers wordt door de investeerders verkeerd geïnterpreteerd als antikapitalistisch”

De Chinese overheid treedt almaar strenger op tegen verschillende industriën, gaande van de tech- tot de gamesector. Dat heeft er de jongste weken toe geleid dat heel wat beleggers eieren voor hun geld kozen. Volgens verschillende beleggers is er sprake van een antikapitalische beweging. “Niets is minder waar”, zei Ray Dalio in een reactie aan CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

De strengere houding van China tegenover verschillende sectoren baart de beleggers zorgen. De impact van de Chinese regeldrift was dan ook voelbaar op de Chinese aandelenmarkten. De Hongkongse index Hang Seng is tussen 1 en 31 juli gezakt van 28.310 naar 25.961 punten. Dat is een daling van 8,3 procent.

Verschillende sectoren in China krijgen het zwaar te verduren. De overheid in het Aziatische land lijkt almaar strenger op te treden tegen bepaalde sectoren. De bal ging eigenlijk vorig jaar al aan het rollen toen de Chinese toezichthouders de beursintroductie van Ant Group een halt toeriepen. In juli nam China dan weer de taxi-app Didi in het vizier. De overheid heeft toen de Chinese appstores bevolen Didi’s app uit hun aanbod te schrappen.

Reguleringsdrift China

Sindsdien lijkt er maar geen einde te komen aan de reguleringsdrift van China. Het land heeft intussen ook al strengere regels opgelegd aan andere (tech)bedrijven, waaronder bedrijven die zich toespitsen op privé-onderwijs. Dinsdag kondigde het staatsbedrijf Economic Information Daily, dat gelieerd is aan het door de staat gecontroleerde persbureau Xinhua, dan weer aan dat het land naar alle waarschijnlijkheid strengere regels gaat opleggen aan de gamebedrijven. China wil naar eigen zeggen op die manier iets doen tegen onder meer de gameverslaving bij jongeren.

De toenemende inmening van de Chinese overheid doet beleggers naar de uitgang vluchten. Zij vrezen onder meer dat het land een antikapitalistisch beleid wil voeren. Al lijkt niet iedereen die overtuiging te delen. “China’s strenge optreden tegen de techspelers wordt door de investeerders verkeerd geïnterpreteerd als anti-kapitalistisch”, schreef miljardair Ray Dalio op LinkedIn. “De afgelopen veertig jaar is net duidelijk geworden dat China een markteconomie heeft ontwikkeld waar ondernemers en kapitalisten rijk kunnen worden.”

“Voor westerse beleggers is het niet eenvoudig om van dichtbij op te volgen wat er gaande is in China. Zo hebben ze geen rechtstreeks contact met de beleidmakers”, vervolgde hij. “Daardoor hebben ze gemist wat er in China gebeurt en zullen ze dat waarschijnlijk blijven doen.”

Het Chinese staatskapitalisme

Dalio drong er bij beleggers op aan om te begrijpen dat de Chinese toezichthouders “bezig zijn met het uitwerken van passende regelgeving.” “Dus, wanneer de regels snel veranderen en niet duidelijk zijn, veroorzaakt dat een soort verwarring. Daarom worden de nieuwe regels soms verkeerd geïnterpreteerd als een antikapitalistische bewegingen,” schreef Dalio.

“Ga ervan uit dat dergelijke dingen in de toekomst zullen gebeuren en investeer in overeenstemming daarmee. Maar interpreteer deze wiebels niet verkeerd als veranderingen in trends, en verwacht niet dat dit Chinese staatskapitalisme precies zo is als het westerse kapitalisme”, besloot de miljardair.

(lb)

Lees ook:

Meer