©  REUTERS

Return levert Simone Biles luid applaus en bronzen medaille op

Simone Biles heeft in haar allerlaatste gymnastieknummer, de finale op de balk, toch nog meegedongen naar een olympische medaille. De Amerikaanse superster kwam redelijk goed door haar balkoefening heen, maar scoorde te weinig voor goud. Dat ging naar de 16-jarige Chinese Guan Chenchen Tang Xijing. Biles griste het brons nog mee.

Vincent Van Genechten

Simone Biles, de succesvolste turnster aller tijden, had op 25 juli nog meegedaan aan de kwalificaties voor het olympische turntoernooi. Ze behaalde allround de hoogste score en wist zich te plaatsen voor alle toestelfinales. Maar in de eerste, de landencompetitie, blokkeerde ze op het eerste toestel, de sprong. Ze stapte uit de wedstrijd en verzaakte aan de vier volgende finales (allround, sprong, brug en vloer). Ze riep twisties in, een fenomeen waarbij een gymnast in de lucht alle gevoel voor oriëntatie verliest.

Voor de allerlaatste finale achtte Biles zichzelf toch weer wedstrijdfit. De vrij lege zaal produceerde toch een luid applaus, telkens ze in beeld kwam. Ze raakte goed door haar oefening heen, maar had wat correcties nodig en hield het ook bij een lagere moeilijkheidswaarde van 6.1, tegen 6.5 in haar kwalificaties. Met een totaalscore van 14.000 deed ze minder goed dan de Chinese Tang Xijing, die voor haar aan de beurt was gekomen en 14.233 gekregen had. Geen goud dus. Later deed favoriete Guan Chenchen nog beter: 14.633. Het brons hield Biles wel vast.

Afscheid

Wellicht was dit de allerlaatste turnwedstrijd van de 24-jarige Biles, want ze had al aangekondigd om na de Spelen van Tokio een punt te zetten achter haar carrière. De Gold Over America Tour – een triomftocht langs 35 steden – was al gepland en zou moeten beginnen op 21 september in Tucson (Arizona). Biles won in haar olympische carrière vier keer goud en één keer brons in Rio, en deed er in Tokio nog zilver (teamcompetitie) en brons (balk) bij.

De 25-jarige Roemeense ster Larissa Iordache moest twee uur voor de finale forfait geven wegens pijn in de enkel. Ze was net op tijd fit geraakt voor het EK en de Olympische Spelen en last een pauze in. “Ik kom terug als ik daar fysiek en mentaal klaar voor ben.” De Japanse Urara Ashikawa mocht invallen.

 ©  EPA-EFE

De uitslag:

Chenchen Guan (Chi) - 14.633

Xijing Tang (Chi) - 14.233

Simone Biles (VS) - 14.000

Elisabeth Black (Can) - 13.866

Sunisa Lee (VS) - 13.866

Urara Ashikawa (Jap) - 13.733

Flavia Saraiva (Bra) - 13.133

Vladislava Urazova (Rus) - 12.733

 ©  REUTERS

“Zal deze medaille lange tijd koesteren”

“Ik zal deze medaille lange tijd koesteren”, reageerde Biles. “Het is een heel lange week geweest, eigenlijk een heel lange vijf jaar. Ik had niet verwacht dat ik vandaag een medaille zou halen. Ik wilde het gewoon voor mezelf doen, en dat heb ik gedaan. Wij zijn mensen, niet alleen attracties en er gebeuren dingen achter de schermen waar buitenstaanders geen idee van hebben.”

“Deze bronzen medaille voelt zeker specialer dan het brons in Rio”, aldus de Amerikaanse. “Ik zal dit voor lange tijd koesteren.”

 ©  AFP

 ©  AP

 ©  AFP

 ©  REUTERS

 ©  AFP

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  AFP

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen