Direct naar artikelinhoud
VideoWit-Rusland

► Wit-Russische atlete spreekt: ‘Er waren hints dat ik bij thuiskomst nog gestraft zou worden’

Kristina Tsimanoeskaja.Beeld AP

De Wit-Russische atlete Kristina Tsimanoeskaja (24) heeft voor het eerst een interview gegeven sinds haar vlucht naar de Poolse ambassade in Tokio. ‘Het comité zei: ‘De beslissing om je naar huis te sturen is niet door ons genomen, maar door iemand anders.’’

Bekijk hier het interview met de Wit-Russische atlete:

Video wordt geladen...

Persbureau AP kon contact leggen met Tsimanoeskaja, die in de Poolse ambassade van Tokio verblijft voor haar eigen veiligheid. Het Wit-Russische Olympisch Comité had haar onverwacht op een vlucht naar huis willen zetten. Volgens officiële communicatie vanwege haar “emotionele toestand”, maar Tsimanoeskaja zegt zelf dat het komt omdat ze kritiek op haar coaches heeft. De atlete doet nu voor het eerst haar relaas: “Als ik weigerde naar huis te gaan en toch zou deelnemen aan de wedstrijd, zouden ze me ontslaan en uit het nationale team gooien.”

Vooral het feit dat ze tegen haar zeiden dat de beslissing niet door het comité zelf genomen was, maar door iemand anders, wekte argwaan bij haar op. “Er waren ook hints dat er nog straffen zouden volgen.” Stoppen met sporten wil de 24-jarige niet doen. Ook toekomstige Olympische Spelen staan nog op haar verlanglijst: “Ik had plannen om nog minstens twee keer deel te nemen aan de Olympische Spelen. Ik heb er nog niet over nagedacht voor welk land ik wil spelen; of ik blijf verder spelen onder de vlag van Wit-Rusland of onder neutrale vlag. Momenteel primeert mijn veiligheid.”

Haar echtgenoot is gevlucht naar Oekraïne en hoopt op een hereniging met Tsimanoeskaja in de “nabije toekomst”, zo zegt hij tegen persagentschap AFP.

De gebeurtenissen rond de atlete vallen samen met de dood van de Wit-Russische activist Vitali Sjisjov. Die werd deze nacht dood teruggevonden in de Oekraïense hoofdstad Kiev, nadat hij een dag eerder door zijn partner als vermist was opgegeven. De politie is een moordonderzoek gestart.

Haneda luchthaven in Tokio, waar Tsimanoeskaja naar eigen zeggen bijna op een vliegtuig gedwongen werd.Beeld AFP