Direct naar artikelinhoud
NieuwsEthiopië

50 slachtoffers van Ethiopische oorlog levenloos uit het water gehaald in Sudanese rivier

Ethiopische vluchtelingen aan de oever van de Tekezerivier in Sudan, waar de lichamen gevonden werden.Beeld AP

In Sudan zijn 50 lichamen uit het water gevist, slachtoffers van de bloedige oorlog die momenteel woedt in de aanpalende Ethiopische regio Tigray. Daar vecht het Ethiopische leger al meer dan negen maanden met lokale vrijheidsstrijders. Zonder humanitaire hulp dreigt een catastrofale hongersnood. 

In de rivier Tekeze in het westen van Sudan zijn zo’n 50 levenloze lichamen uit het water gehaald. De slachtoffers dreven stroomafwaarts uit de aanpalende Ethiopische regio Tigray, waar een bloedige oorlog woedt. Sommige lichamen vertoonden tekenen van geweld, zoals schotwonden, vastgebonden handen of snijwonden van een bijl.

Eerder deze week waren al twee lichamen uit de rivier gevist in het Sudanese grensdorp Hamdayet. Een anonieme overheidsmedewerker getuigde aan Associated Press dat er een forensisch onderzoek nodig was om de exacte doodsoorzaak te bepalen. De overheid bestempelt het nieuws over de gevonden lichamen in Sudan via Twitter als desinformatie door Tigrayaanse propagandisten.

Ook de lichamen identificeren wordt nog een helse taak, aldus Tewodros Tefera, een Ethiopische chirurg die uit Tigray gevlucht is naar Sudan. Sommige slachtoffers hebben visuele kenmerken zoals tattoo’s, wat de identificatie kan vergemakkelijken. Hij vermoedt ook dat er nog lichamen op de rivier Tekeze zullen drijven.

Tigray People’s Liberation Front

In de Ethiopische regio Tigray woedt nu al meer dan negen maanden een zware oorlog. Ethiopische nationale eenheden vechten er tegen lokale strijdkrachten, verbonden onder het zogenaamde Tigray People’s Liberation Front (TPLF). Volgens de Ethiopische premier Abiy Ahmed, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2019, zijn de acties in de Tigrayregio een gevolg van aanvallen van het TPLF op enkele federale legerkampen. 

Ethiopische vluchtelingen beschuldigen het overheidsleger dan weer van oorlogsmisdaden. Volgens hen wil de overheid de relatief autonome Tigrayregio definitief inlijven, nadat dat plan in 2019 op politieke wijze mislukt was. In het conflict zijn ondertussen al meer dan 10.000 slachtoffers gevallen volgens onderzoekers van de Universiteit Gent. Daarnaast hebben duizenden burgers de regio ontvlucht en de grens overgestoken naar buurland Sudan. 

De Verenigde Staten zetten de Ethiopische overheid onder druk om humanitaire hulp naar de regio, met zo’n zes miljoen inwoners, te sturen. Samen met Eritrese strijdkrachten blokkeert Ethiopië momenteel alle humanitaire hulp voor de regio Door de gevolgen van de oorlog en de blokkade dreigt een catastrofale voedselcrisis in de regio. Volgens de VS zijn vijf miljoen mensen bedreigd, waaronder 900.000 die nu al in hongersnood verkeren.