Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Superverspreider Obama? Republikeinen spreken schande van groots verjaardagsfeest ex-president

Oud-president Barack Obama.Beeld AP

De Amerikaanse ex-president Barack Obama wordt bekritiseerd omdat hij zijn zestigste verjaardag groots wil vieren, terwijl er in de Verenigde Staten grote zorgen zijn over de verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus. 

De kritiek komt vooral van conservatieve Republikeinen. Volgens de entourage van Obama worden alle voorzorgsmaatregelen in acht genomen.

Obama heeft honderden mensen uitgenodigd voor het feest op Martha’s Vineyard, een chic eiland voor de kust van Massachusetts. Republikeinen herinnerden aan de kritiek van Democraten op het feest dat president Trump organiseerde ter gelegenheid van de benoeming van opperrechter Amy Coney Barrett, in oktober 2020. Bij de festiviteiten in de Rose Garden van het Witte Huis raakten 48 mensen besmet met corona. Totaal onverantwoordelijk, oordeelden Democraten destijds.

Cultuurstrijd

Nu Obama een feest organiseert, zien Republikeinen hun kans schoon om terug te slaan in de niet aflatende cultuurstrijd op Twitter. Als Trump zijn verjaardag op deze manier zou vieren, zouden de Democraten spreken van een ‘superspreader-gebeurtenis’ die ‘mensen zou doden’, twitterde de Republikeinse afgevaardigde Jim Jordan, trouw bondgenoot van Trump. 

‘Is er een uitzondering voor feesten waaraan rijke, liberale beroemdheden deelnemen?’, meende voorzitter Ronna McDaniel van de Republikeinse partij.

Volgens woordvoerder Jen Psaki van het Witte Huis gaat deze vergelijking mank. Trump nam destijds geen veiligheidsmaatregelen, Obama vraagt van elke bezoeker een negatieve test of een vaccinatiebewijs. Bovendien zal het feest buiten plaats vinden.

Biden

President Biden zal het verjaardagsfeest niet bezoeken. Het is niet duidelijk wie de gasten zijn, maar er worden tal van beroemdheden verwacht. Het feest voor de 55ste verjaardag van Obama, toen nog president, werd onder meer bezocht door zangeres Beyoncé, zangers Usher en John Legend, en tv-persoonlijkheid Ellen DeGeneres.

In Provincetown op Cape Cod, ongeveer 150 kilometer ten noorden van Martha’s Vineyard, vond onlangs een uitbraak van het coronavirus plaats. Driekwart van de besmette personen waren gevaccineerd, bleek uit onderzoek. Slechts weinig mensen hoefden in het ziekenhuis te worden opgenomen. Martha's Vineyard heeft een gemiddeld besmettingsniveau.