© PETER MAENHOUDT

Uitbater wokrestaurant riskeert opnieuw celstraf voor cocaïnehandel

Een 34-jarige uitbater van wokrestaurant Tastywok in Bree, riskeert opnieuw een celstraf voor het opstellen van een drugshandel in cocaïne en cannabis. Eerder werd hij al veroordeeld tot vijf jaar met een gedeeltelijk uitstel, nu riskeert hij 42 maanden en een geldboete van 30.000 euro. Een bevriend koppel riskeert veertien maanden cel omdat zij een cannabisplantage voor de dertiger opstelden in hun woonst. Shauni Deferm

Shauni Deferm

De dertiger, van Iraakse afkomst, gebruikte zijn wokrestaurant eerder al als dekmantel voor zijn grootschalige drugshandel. De Irakees werkte samen met een Nederlander uit Weert die hem bevoorraadde van cocaïne die de drugs oppikte in Columbia. Op zijn beurt kon de dertiger tussen de tachtig en de honderd druggebruikers aan hun spul helpen. Transacties gebeurde via een voorgeprepareerde spuitbus waarin de drugs werden verstopt. Voor die feiten werd de man in januari 2016 al veroordeeld tot vijf jaar opsluiting, waarvan een derde met uitstel. “Maar dat hield hem niet tegen om niet verder te gaan met zijn drugshandeltje”, aldus het openbaar ministerie. “Hij durfde het aan om in de periode dat er al een rechtszaak boven zijn hoofd hing, gewoon opnieuw te beginnen. Hij laat zich leiden door groot geldgewin.”

2,5 kilo cocaïne

Deze keer werd de man verraden door een anonieme tipgever. De uitgevoerde huiszoekingen bleken positief. Zo werd er meer dan 2,5 kilo cocaïne met een straatwaarde van zo’n 125.000 euro gevonden in de slaapkamer, het bureel en de tuin van het huis van de restaurantuitbater. Achter plinten en in een vuilbakje werden er enkele duizenden euro’s verstopt. Tijdens de huiszoekingen werd al snel duidelijk dat de man zich ook bezig hield met het verhandelen van cannabis. Een bevriend koppel zou daarvoor hun huis ter beschikking stellen. Toen de politie ook in die woning binnenviel, was de plantage reeds ontmanteld. Alleen de bloempotten, lampen en gaten in de muur verraadden dat er wel degelijk plantjes gekweekt werden. Het koppel riskeert hiervoor een celstraf van veertien maanden en elk een geldboete van 6.000 euro. De dertiger moet vrezen voor een nieuwe veroordeling van 48 maanden en een geldboete die kan oplopen tot 30.000 euro. Een afnemer van cocaïne moest zich ook verantwoorden. Hij riskeert een werkstraf.

De advocaten van de beklaagden krijgen het woord op 7 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer