Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Gouverneur Andrew Cuomo verder onder vuur, officieel beschuldigd van ongewenste intimiteiten

Andrew Cuomo, de gouverneur van New York.Beeld AFP

De positie van gouverneur Andrew Cuomo van New York wankelt, nu volgens de openbaar aanklager van New York uit onderzoek is gebleken dat hij zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan ongewenste intimiteiten.

De 63-jarige gouverneur van New York kwam eerder dit jaar in opspraak nadat een aantal vrouwen hem van grensoverschrijdend gedrag had beschuldigd. Cuomo sprak de aantijgingen tegen, hoewel hij wel zijn verontschuldigingen aanbood voor gedragingen waardoor sommigen “zich mogelijk ongemakkelijk voelden”.

Volgens openbaar aanklager Letitia James heeft een vijf maanden durend onderzoek aangetoond dat de gouverneur wel degelijk medewerksters, vaak jonge vrouwen, heeft lastiggevallen door hen tegen hun zin te kussen of aan te raken. Ook maakte hij ongepaste seksueel getinte opmerkingen tegen hen.

‘Klimaat van angst’

Het onderzoek, waarbij 179 huidige en voormalige medewerkers van de gouverneur werden gehoord, leverde volgens James een “uiterst verontrustend, maar duidelijk beeld” op van het “klimaat van angst” dat op zijn kantoor heerste. In één geval zou Cuomo ook maatregelen hebben genomen tegen een vrouw die naar buiten kwam met haar klachten over hem.

Cuomo gold begin dit jaar nog als een ster binnen de Democratische Partij vanwege zijn doortastende optreden in de coronapandemie. Maar zijn reputatie is ernstig beschadigd door de aantijgingen tegen hem. Nu openbaar aanklager James zelfs concludeert dat Cuomo met zijn gedrag wetten heeft overtreden, is zijn positie uiterst wankel geworden.

Ook in zijn eigen partij klonk eerder al de roep om zijn aftreden, onder anderen van de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio met wie Cuomo al jaren een gespannen relatie heeft. President Joe Biden zei in maart dat hij vond dat Cuomo zou moeten aftreden als blijkt dat de aantijgingen tegen hem waar zijn. “Ik denk dat het dan waarschijnlijk ook op een vervolging zal uitlopen”, zei Biden toen in een tv-interview.

‘Passend in een patroon’

De twee externe juristen die voor het onderzoek werden ingehuurd, kijken nu of Cuomo misbruik gemaakt heeft van zijn ambt als gouverneur. Volgens één van hen, voormalig aanklager Joon Kim, is uit het onderzoek gebleken dat het niet om geïsoleerde incidenten ging. “Zij pasten in een patroon.”

De klachten betreffen elf vrouwen die voor de staat New York werken of werkten. Volgens Kim waren alle elf vrouwen “geloofwaardig”.

De zaak kwam in februari aan het rollen, toen een voormalige medewerkster hem ervan beschuldigde dat hij tijdens een dienstreis een ‘potje strippoker’ had voorgesteld en haar op de mond had gekust. Daarna volgden nog meer vrouwen met klachten over de Democratische gouverneur die al tien jaar aan de macht is in de staat New York.

De ernstigste klacht kwam van een medewerkster die vertelde dat Cuomo haar borst betast had, toen ze voor overleg bij hem in de gouverneursresidentie in Albany was.

Cuomo verzette zich dinsdag tegen de conclusies van de twee juristen in hun 168 pagina’s tellende rapport. “Ik heb nooit iemand op ongepaste wijze aangeraakt”, zei hij. “Dat is gewoon niet wie ik ben en zo ben ik ook nooit geweest. De feiten zijn heel anders dan zoals hier wordt afgeschilderd.”

Maar de druk op hem om af te treden wordt steeds groter. Mogelijk zal de volksvertegenwoordiging van de staat een afzettingsprocedure tegen hem beginnen. De voorzitter van de Assemblee van New York, een Democraat, noemde de bevindingen van het rapport “verontrustend” en zei dat die de indruk wekten van iemand ‘die niet geschikt is voor zijn functie’.

De hardste klap kwam van Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, die uit New York komt. Samen met zijn collega-senator uit New York, Kirsten Gillibrand, drong hij aan op het aftreden van de belaagde gouverneur.