Coronablog: 70 procent van Belgen kreeg eerste prik en Nederland start zondag met controles aan de grens

70 procent van de Belgen kreeg intussen een eerste coronaprik. En Nederland gaat vanaf zondag grenscontroles doen met de Belgische grens. Ondertussen zorgt het verschil in vaccinatiegraad tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel ervoor dat de discussie over verschillen in versoepelingen tussen de regio's opnieuw oplaait. Volg het coronanieuws op de voet

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Kaap van 70 procent eerste prikken overschreden

  • Op maandag 2 augustus (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 8.084.052 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 83,7 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 70,2 procent. 7.008.351 van hen zijn volledig gevaccineerd, 75,2 procent van alle volwassenen en 60,8 procent van de totale bevolking. 
  • In Vlaanderen zijn 4,3 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 79 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 73 en 71 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 56 procent.
  • Van 28 juli tot en met 3 augustus werden elke dag gemiddeld 38 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 29 procent meer dan de week ervoor.
  • Dinsdag meldden de ziekenhuizen 41 opnames (evenveel als de dag voordien). 47 patiënten konden het ziekenhuis verlaten .
  • Dinsdag lagen er in totaal 367 covidpatiënten in het ziekenhuis.
  • 93 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 49 onder hen hebben beademing nodig. 
James Arthur Photography
  • In de week van 26 juli tot en met 1 augustus overleden elke dag gemiddeld 3 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 50 procent meer dan een week eerder (al zeggen die percentages weinig bij zulke lage cijfers). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.251 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 25 en 31 juli werden per dag gemiddeld 1.562 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is weer 5 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.130.758 besmettingen geregistreerd.
  • Er wordt ook wel merkelijk minder getest. Tussen 25 en 31 juli werden dagelijks gemiddeld 54.172 tests afgenomen. Dat is 13 procent minder dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 25 en 31 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 3,2 procent (0,5 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 3 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC - het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,17. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 ligt, krimpt de epidemie. Ligt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Nederland houdt vanaf zondag coronacontroles aan de Belgische grens

Wie Nederland binnenkomt moet vanaf zondag  beschikken over een geldig coronapaspoort. Reizigers van ouder dan twaalf moeten dan kunnen bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn, genezen van een recente besmetting of negatief getest zijn. Dat kan een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, maar het mag ook een sneltest zijn of een zelftest, op voorwaarde dat die niet ouder is dan 24 uur.  

Nederlandse marechaussee gaat de reizigers aan de grens met ons land ook controleren. Het gaat om steekproeven, zowel op de autowegen als op provinciale wegen. Wie niet in orde is zal geen waarschuwing krijgen, maar moet meteen een boete van 95 euro betalen.

Aan de grens met Duitsland wordt voorlopig niet gecontroleerd. De nieuwe regel geldt niet voor wie minder dan twaalf uur naar Nederland gaat, en omgekeerd ook niet voor Nederlanders die minder dan twaalf uur in ons land hebben verbleven. Handig dus voor grensarbeiders of voor mensen die even de grens over willen om te winkelen.

WHO: "Zeker tot eind september wachten met toedienen van boosterprik"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat overheden in het Westen zeker tot eind september wachten om van start te gaan met de toediening van derde prikken, zodat er meer vaccins beschikbaar komen voor armere landen. "We moeten hoogdringend de zaken omdraaien: van een meerderheid van vaccins voor de rijke landen naar een meerderheid voor de arme landen", zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persconferentie in Genève.

De dosissen die landen willen gebruiken voor een derde prik moeten ter beschikking gesteld worden van landen die nog maar een beperkt aandeel van de bevolking konden inenten. Tedros hekelt al maandenlang de vaccinatie-ongelijkheid: in Nigeria, het bevolkingrijkste Afrikaanse land, bijvoorbeeld, heeft amper 1 procent van de bevolking al een eerste prik gehad.

Tedros' uitspraken komen er nadat Israël gestart is met het toedienen van een derde prik van de entstof waarvoor initieel twee prikken nodig waren, de zogenaamde boosterprik. Ook in onder meer Duitsland is daarrond al een aankondiging gebeurd. In België beraadt de taskforce vaccinatie zich nog over het nut van een derde prik voor de algemene bevolking.

In mei had Tedros het idee gelanceerd om tegen september 10 procent van de bevolking in alle landen gevaccineerd te hebben. "Om daar te raken hebben we de medewerking van iedereen nodig, in het bijzonder van het handvol landen en bedrijven die de wereldproductie van vaccins controleren", zegt Tedros.

Het Covax-mechanisme van de WHO, dat vaccins bezorgt aan ontwikkelingslanden, heeft sinds de start van de vaccinverdeling slechts 180 miljoen dosissen geleverd, omdat Covax te weinig vaccins aangeboden krijgt. Tegen eind 2022 moeten dat er 2 miljard zijn.

Op dit moment zijn wereldwijd al 4 miljard dosissen toegediend. Daarvan is 80 procent geprikt in landen met hoge of middeninkomens, terwijl die landen goed zijn voor minder dan de helft van de wereldbevolking.

De VS lieten meteen weten de oproep van de VN te negeren. De woordvoerder van het Witte Huis sprak van een "valse keuze" en denkt dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Volgens haar heeft haar land genoeg voorraad om vaccins naar andere landen te blijven sturen én de eigen bevolking te blijven inenten.

Vaccinmakers Pfizer/BioNtech en Moderna hebben aangegeven dat na de eerste twee prikken extra injecties nodig zullen zijn. De prijzen die ze in de Europese Unie rekenen voor hun vervolgvaccins zijn al gestegen. Overigens mogen hun producten tot nu toe worden gebruikt op grond van noodgoedkeuringen. In het geval van Pfizer verwacht de Amerikaanse toezichthouder FDA begin september volledige goedkeuring te verlenen, meldde The New York Times.

Franse vakbonden roepen op tot staking in zorgsector tegen verplichte vaccinatie

De Franse vakbonden Sud et CGT hebben het personeel in de zorgsector opgeroepen om te staken tegen de verplichte vaccinatie tegen COVID-19 en tegen de gezondheidspas (pass sanitaire).

CGT diende een stakingsaanzegging van onbepaalde duur in, die op 9 augustus ingaat. De aanzegging is nationaal maar er werden in een aantal regio's ook stakingsaanzeggingen ingediend die al op donderdag ingaan. De vakbond hekelt het feit dat het zorgpersoneel sancties kan oplopen als ze niet gevaccineerd zijn tegen COVID-19.

De stakingsaanzegging van de vakbond Sud gaat woensdag in. Die geldt voor zowel private als openbare ziekenhuizen en rusthuizen, thuisverplegers, kinderopvangdiensten, jeugdinstellingen, enz... De vakbond vraagt niet alleen de afschaffing van de verplichte vaccinatie, maar ook meer geld voor de sector.

Het wetsontwerp van de Franse regering werd op 25 juli goedgekeurd in het parlement en verplicht vaccinatie tegen COVID-19 voor alle zorgpersoneel, maar ook voor brandweerlui en sommige militairen. De gezondheidspas -die moet aantonen dat men gevaccineerd is, of negatief heeft getest op het coronavirus of hersteld is van een besmetting- wordt dan weer verplicht voor onder meer culturele evenementen, op langeafstandstreinen en op restaurant. Er werd de voorbije weken al meermaals geprotesteerd tegen de maatregel.

Drummer The Offspring weigert coronavaccin, band ontslaat hem

Drummer Pete Parada van de Amerikaanse punkrockband The Offspring is naar eigen zeggen ontslagen omdat hij geen coronavaccinatie wilde. De drummer zegt op Instagram dat de nadelen van een vaccinatie voor hem zwaarder wegen dan de voordelen. Daarop werd besloten dat hij de band moest verlaten.

Lees meer:

WHO: Zeker tot eind september wachten met toedienen van boosterprik

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat overheden in het Westen zeker tot eind september wachten om van start te gaan met de toediening van derde prikken, zodat er meer vaccins beschikbaar komen voor armere landen. "We moeten hoogdringend de zaken omdraaien: van een meerderheid van vaccins voor de rijke landen naar een meerderheid voor de arme landen", zegt WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persconferentie in Genève.

De dosissen die landen willen gebruiken voor een derde prik moeten ter beschikking gesteld worden van landen die nog maar een beperkt aandeel van de bevolking konden inenten. Tedros hekelt al maandenlang de vaccinatie-ongelijkheid: in Nigeria, het bevolkingrijkste Afrikaanse land, bijvoorbeeld, heeft amper 1 procent van de bevolking al een eerste prik gehad.

Europa sluit deal voor 200 miljoen vaccins met Novavax

De Europese Commissie heeft een overeenkomst aangekondigd met het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Novavax. Die overeenkomst garandeert 100 miljoen dosissen van het potentiële Novavax-vaccin eind 2021 zodra het wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Het contract is een Advanced Purchase Agreement (APA). Voorlopig gaat het dus om 100 miljoen dosissen, maar er is de optie voor 100 miljoen dosissen extra. 

"In een tijd waarin nieuwe varianten zich in Europa en over de hele wereld verspreiden, is dit nieuwe contract een extra bescherming voor onze bevolking", aldus Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Het is het zevende contract van dit type. 

Volgens een telling van AFP heeft Europa al 50 procent van de bevolking gevaccineerd met BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson. Begin mei werd een nieuw contract ondertekend met BioNTech-Pfizer voor de aankoop van nog eens 1,8 miljard dosissen.

Meer dan 2.800 nieuwe coronagevallen in Nederland

In Nederland is het aantal nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal verder gestegen. Tussen gisteren- en vanochtend zijn er 2.836 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gisteren werden 2.230 nieuwe gevallen geregistreerd en ook dat was een stijging ten opzichte van de dag ervoor.

Het weekgemiddelde blijft wel afnemen. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2.905 nieuwe coronagevallen per dag geregistreerd. Vorige week woensdag stond het weekgemiddelde nog op 4.825 gevallen per dag. Het aantal nieuwe coronagevallen nam al een aantal weken gestaag af. Halverwege juli werden nog meer dan 10.000 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd.

Waarom maakt samen online eten en drinken niet gelukkiger? UAntwerpen zoekt deelnemers voor nieuw onderzoek

Mensen die vaak samen eten drinken zitten beter in hun vel en eten gezonder. Maar waarom geldt dit niet voor zij die dit online doen? Die vraag wil de Universiteit Antwerpen beantwoorden met een nieuw onderzoek.

“Mensen die vaak samen het glas heffen, zijn gelukkiger dan zij die dit niet doen. We waren nieuwsgierig of dit ook geldt voor mensen die online samen eten en drinken. De coronacrisis zorgde er immers voor dat velen elkaar online opzochten om samen een maaltijd te delen of het glas te heffen”, vertelt Katrien Maldoy, onderzoekster in de communicatiewetenschappen.

“Maar hoe vaker mensen ook effectief aan online samen eten en drinken doen, ook al vinden ze het leuk, hoe minder gelukkig ze zijn. En ook op nutritioneel vlak lijken ze minder voordelen te ervaren des te meer ze elkaar online opzoeken.”

Waarom dit zo is, is nog onduidelijk. “We willen daarom graag ervaringen verzamelen van mensen die elkaar online opgezocht hebben om samen te eten of te drinken”, zegt Maldoy. “Wat maakt precies dat online samen eten en drinken het échte samen eten en drinken niet kan evenaren? Die redenen willen we in kaart brengen.”

Wie de enquête van de UAntwerpen wil invullen, kan terecht op deze website.

Indonesië telt officieel meer dan honderdduizend coronadoden

Het aantal dodelijke slachtoffers van de coronapandemie in Indonesië is officieel boven de 100.000 gestegen. Ongeveer 40 procent van de slachtoffers werd geregistreerd sinds juli, door de opkomst van de deltavariant in Indonesië. Dat blijkt gisteren uit de cijfers van het ministerie van Gezondheid in hoofdstad Jakarta. Alleen al de voorbije 24 uur vielen er 1.750 coviddoden.

De Zuidoost-Aziatische eilandstaat, met zijn 270 miljoen inwoners, is het zwaarst getroffen land in de regio. Midden juli waren er meer dan 50.000 nieuwe besmettingen per dag gemeld. Intussen gaan de cijfers wel weer naar beneden: gisteren werden nog 35.000 besmettingen geteld. Dat is te danken aan de lockdown die begin juli inging op het zwaar getroffen hoofdeiland Java en op het populaire vakantie-eiland Bali.

West-Vlaming die in Frankrijk woont, krijgt morgen al zijn derde coronavaccin

Al iets meer dan 8 miljoen Belgen hebben een eerste coronaprik gekregen. In Frankrijk loopt dat iets moeilijker. Daar ligt de vaccinatiegraad lager. En toch worden sommigen er ook al uitgenodigd voor hun derde coronavaccin. Net zoals de West-Vlaamse hoteluitbater Peter Bruneel, die in de buurt van Troyes in Frankrijk woont en werkt.

Lees meer:

Van Ranst: "Niet onlogisch dat regio met hogere vaccinatiegraad sneller kan versoepelen"

De verschillen in vaccinatiegraad tussen de verschillende regio's blijven groot. Terwijl in Vlaanderen al bijna 90% van de volwassenen een eerste prik gekregen heeft, blijft Wallonië hangen op 78% en Brussel op 61%. Bovendien is in Vlaanderen al 79% van de 18-plussers volledig gevaccineerd. In Wallonië is dat 72%. Ook hier hinkt Brussel achterop met 54%.

Dat kan gevolgen hebben voor de timing van de versoepelingen, zegt viroloog Marc Van Ranst. "De verschillen tussen de regio's zijn bijzonder groot. Je wil natuurlijk graag de maatregelen voor het hele land hetzelfde houden, maar met de huidige situatie zullen die verschillen op een bepaald moment allicht wel een rol gaan spelen. Al is dat uiteraard een politieke beslissing."

De verschillen tussen de regio's zijn wel bijzonder groot

Marc Van Ranst, viroloog

De uitdaging voor het overlegcomité, dat eind deze maand opnieuw samenkomt, wordt vooral om te vermijden dat verschillende maatregelen leiden tot verschuivingen tussen de regio's. “Mondmaskergebruik is een maatregel die je makkelijk kan lossen”, aldus Van Ranst. ”Maar wanneer je bijvoorbeeld de discotheken opent in Vlaanderen, zullen Brusselaars natuurlijk massaal gaan dansen in Vilvoorde. Dat moet je vermijden.”

Of snellere versoepelingen in de ene regio ook zullen leiden tot meer vaccinatiebereidheid in een andere regio, betwijfelt Van Ranst. “Maar misschien kan het de politieke leiders van die regio wel aanzetten om met nog meer enthousiasme de vaccinatiecampagne tot een goed einde te brengen. Niet dat het daaraan ontbreekt, maar het kan hier en daar nog altijd een stuk beter.”

Inhaalmoment voor wie tweede vaccin heeft gemist

Wie zijn tweede vaccinatiemoment tegen het coronavirus heeft gemist, kan vanaf morgen/donderdag een nieuwe afspraak maken bij het vaccinatiecentrum waar de eerste dosis werd toegediend. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid woensdag. Momenteel komen daar ongeveer 45.000 mensen voor in aanmerking.

"Het is cruciaal dat we zoveel mogelijk Vlamingen de kans geven om hun tweede prik te halen. De dubbele vaccinatie leidt er immers toe dat de kans op een ziekenhuisopname herleid wordt tot quasi nul", benadrukt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "Deze inhaalmomenten zijn dan ook een uitstekende zaak in functie van groepsimmuniteit."

Ook het agentschap onderstreept het belang van de tweede prik bij het vaccin dat twee dosissen vereist (AstraZeneca, Moderna en Pfizer), ook wanneer je die later krijgt dan voorzien. De tweede dosis zorgt voor een verdere verhoging van de beschermingsgraad en zorgt ervoor dat die bescherming langer aanhoudt. "Zeker voor de bescherming tegen bepaalde virusvarianten, zoals de deltavariant, is die tweede dosis heel belangrijk om de beschermingsgraad voldoende hoog te krijgen en te houden.

De vaccinatiecentra voorzien extra momenten voor de inhaalvaccinaties. Wie zijn tweede dosis afspraak heeft gemist kan vanaf donderdag een nieuwe afspraak maken. Meer informatie staat op deze website. Wie zijn afspraak niet zelf kan verplaatsen, kan bellen naar de helpdesk van zijn/haar vaccinatiecentrum.

Inreisverbod op de schop?

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, roept de Verenigde Staten op om hun verreikende inreisverbod voor aankomsten uit Europa snel op te heffen. "We dringen erop aan dat er vergelijkbare regels worden toegepast voor aankomsten", zei Von der Leyen aan het Duitse RND. Ze voegde er nog aan toe dat de epidemiologische situatie in Europa en de VS gelijkaardig is.

"We moeten dit probleem zo snel mogelijk oplossen en hebben contact met onze Amerikaanse vrienden. Dit mag geen weken aanslepen", zei de Commissievoorzitter nog.

Sinds maart 2020 mogen EU-burgers in principe al niet meer naar de VS vliegen. Omgekeerd waren ook strenge restricties van kracht, maar in juni besloot de EU dat de beperkingen voor Amerikanen geleidelijk opgeheven kunnen worden. De frustratie bij de EU zit hem erin dat de VS verkeer uit landen waar de situatie beroerder is dan in Europa al wel weer toelaat, maar Europeanen nog niet.

Zomervakantie is halfweg, hoe was juli 2021 voor Horeca Vlaanderen?

De zomer is doorgaans een succesvolle periode voor de hotels, restaurants en cafés (horeca, red.) in ons land. In deze coronatijden is dat evenwel niet vanzelfsprekend. Uit een steekproef van Horeca Vlaanderen blijkt dat een op de vijf ondernemingen de omzet kon stabiliseren in vergelijking met vorig jaar. 47 procent geeft echter aan dat de omzet in juli is gedaald, terwijl 33 procent de omzet zag stijgen. 

Volgens Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen is de teneur eerder wisselvallig en dat ligt dan niet alleen aan het slechte weer. "Mensen vergeten dat horecazaken door de huidige coronamaatregelen - denk aan de anderhalve meter afstand - nog steeds te maken krijgen met een verlies van 30 procent capaciteit.  Komt er dan nog bij dat er een sluitingsuur is om 1 uur. Dit alles bij elkaar geteld heeft een invloed op de omzet", zegt De Caluwe.

Het is van maart 2020 geleden dat we nog echt vrij konden ondernemen, zonder beperkende regels.

Matthias De Caluwe, Horeca Vlaanderen
Videospeler inladen...

De topman van Horeca Vlaanderen is er zich van bewust dat de maatregelen niet in alle horecazaken even nauw worden nageleefd. Hij doet dan ook een oproep om die maatregelen te blijven volgen. "Als iedereen in onze maatschappij consequent de regels zou naleven, dan waren we al lang verlost van corona", zegt De Caluwe, die hoopt dat de regels van het zomerplan vanaf september in werking kunnen treden.

Met een volgend Overlegcomité in het vooruitzicht hoopt de topman van Horeca Vlaanderen dat er een debat kan komen over de huidige regel van acht aan de tafels en het verplicht dragen van mondmaskers door het personeel. Voorts hoopt hij dat er perspectief kan gegeven worden aan enkele zwaar getroffen onderdelen van de horeca. "Dan denk ik ook aan onze cateraars die nog altijd hinder ondervinden van de regels voor huwelijksfeesten, maar ook aan de discotheken in ons land. Die laatsten kan je moeilijk opstarten in twee weken tijd."  

Als een Covid Safe Ticket kan helpen om sneller te schakelen, dan moeten we dat bekijken.
Matthias De Caluwe - Horeca Vlaanderen

Volgens De Caluwe is de kans groot dat we binnen vier weken in een andere wereld leven, omdat de vaccinatiecampagne dan nog verder staat. Toch lijkt hij niet meteen weigerachtig te staan tegenover een Covid Safe Ticket, om naast evenementen ook kleinschaligere feesten te kunnen organiseren.

"Dat dit voor cafés en restaurants niet van toepassing is, dat is de logica zelve - we doen het nu zonder. Maar als het kan helpen om sneller te schakelen, dan moeten we dat bekijken", aldus De Caluwe.

China houdt geïmporteerd diepvriesvoedsel in het oog, gevolgen mogelijk voelbaar wereldwijd

De recente heropleving van COVID-19 in China zet de invoer van diepgevroren voedsel opnieuw onder intensief toezicht, melden Chinese media. De Chinese autoriteiten zijn daartoe overgegaan op basis van de veronderstelling dat het mogelijk is om het virus op te lopen via voedselverpakkingen.

Steden als Zhengzhou en Haikou zullen de inspectie van geïmporteerd diepvriesvoedsel verscherpen om de overdracht van COVID te voorkomen. In een restaurant in de stad Nantong werd bevroren varkens- en rundvlees uit het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Canada in beslag genomen, omdat de eigenaar geen desinfectiecertificaten kon overleggen.

China heeft vanaf de uitbraak van de pandemie aangenomen dat het virus kan voortleven onder omstandigheden die worden aangetroffen in bevroren voedsel en verpakkingen, waardoor het sommige besmettingen koppelt aan geïmporteerde goederen. Gezondheidsinstituten als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse gezondheidsdienst (CDC) hebben de waarschijnlijkheid van een dergelijke overdracht gebagatelliseerd.

Toch houdt China vast aan drastische maatregelen om het vermeende risico te beteugelen. Eerder dit jaar veroorzaakten de massale tests en desinfectie van diepvriesproducten voor opstoppingen in havens en lange vertragingen bij de douane. Sommige supermarkten hebben aparte koelers voor geïmporteerde goederen.

China's hervatting van de strikte controles op diepvriesvoedsel kan grote gevolgen hebben: het land is een van 's werelds grootste afnemers van veel voedingsproducten. Zo is China goed voor bijna de helft van de wereldwijde varkensvleeshandel.

De laatste COVID-uitbraak in China, die eind juli voor het eerst werd vastgesteld op de luchthaven van Nanjing, houdt verband met de deltavariant en heeft zich nadien in slechts twee weken verspreid naar bijna de helft van de 32 provincies van China. Nanjing heeft sinds de uitbraak meer dan 13.000 bedrijven onderzocht uit de productieketen voor diepvriesvoedsel. Daarbij werden meer dan 35.000 monsters getest, die allemaal negatief waren voor het virus.

Frankrijk scherpt op enkele plaatsen coronamaatregelen aan

In enkele toeristische kustgebieden wordt de mondmaskerplicht heringevoerd, minder dan twee maanden nadat de autoriteiten de beperking hadden opgeheven. Het gaat om onder meer delen van Bretagne en enkele plaatsen bij de uitlopers van de Pyreneeën, aan de grens met Spanje. Hetzelfde staat mensen rond het meer van Annecy, aan de voet van de Alpen, te wachten.

Op Corsica is een noodplan geactiveerd. De maatregelen zijn vooral bedoeld om medisch personeel te ondersteunen. Momenteel is in Bastia, een van de twee grote steden van het eiland, meer dan 79 procent van de ziekenhuisbedden bezet. De situatie op Corsica is waarschijnlijk verergerd door de traditionele golf van vertrek en aankomst van vakantiegangers eind juli. In het afgelopen weekend waren op Corsica om die reden meer dan 130.000 mensen onderweg. Het eiland had medio juli de verplichte mondmaskers al heringevoerd in de belangrijkste steden van het eiland.

Op maandag had het Frans-Caribische eiland Guadeloupe een gedeeltelijke lockdown aangekondigd. Vanaf woensdag geldt er een avondklok. Martinique, een ander Frans-Caribisch eiland, ging vrijdag al in volledige lockdown, terwijl het eiland Réunion dit weekend gedeeltelijk op slot ging.

In heel Frankrijk stuwt de deltavariant het aantal ziekenhuisopnames vanwege corona op, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Het aantal patiënten op de intensive care is nu 1.331, vergeleken met 978 een week geleden. In het afgelopen etmaal werden 57 nieuwe COVID-overlijdens gemeld, waardoor het totale aantal dodelijke slachtoffers nu boven de 112.000 ligt.

Grote studie: kinderen genezen gemiddeld na zes dagen van corona

Kinderen met COVID-19-symptomen zijn na gemiddeld zes dagen genezen. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het vaktijdschrift "The Lancet Child &  Adolescent Health". De auteurs hebben naar eigen zeggen voor het eerst een uitgebreid onderzoek gedaan naar het ziekteverloop bij kinderen met COVID-19 symptomen.

De basis van het onderzoek waren symptomen die via een app geregistreerd werden door de ouders of voogd. Het ziekteverloop van 1.734 kinderen tussen 5 en 17 jaar werd gevolgd. Ze hadden gemiddeld drie symptomen, vooral vermoeidheid, hoofdpijn en het verlies van smaak- en reukzin.

Het gebeurde maar zelden dat kinderen vier weken of langer na hun infectie nog symptomen vertoonden. Dat was slechts het geval bij 4,4 procent van de kinderen. Na acht weken voelde nog minder dan 2 procent symptomen. De meeste kinderen waren in minder dan een week weer beter.

Oudere kinderen waren iets langer ziek dan jongere kinderen, schrijft BBC. De 12- tot 17-jarigen hadden een week nodig om te recupereren, de jongeren waren gemiddeld na vijf dagen genezen. "Het is geruststellend dat het aantal kinderen dat lang last heeft van COVID-19-symptomen erg laag is", aldus hoofdauteur Emma Duncan in het artikel.  

De belangrijkste boodschap is volgens Duncan dat kinderen lang ziek kunnen blijven van COVID-19, maar dat dat eerder zeldzaam is en dat de kinderen op termijn wel helemaal herstellen. "Kinderen kunnen ook lang kampen met symptomen van andere ziekten. We moeten zorgen voor alle kinderen die langdurig ziek zijn, of het nu om COVID-19 gaat of een andere ziekte."

Meest gelezen