Oostenrijk

Wit-Russische atlete Timanovskaja is aangekomen in Warschau in Polen

De Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja is na acht uur woensdagavond aangekomen in de Poolse hoofdstad Warschau.  Daar gaat ze samen met haar man wonen, ze hebben allebei een humanitair visum gekregen van Polen. De atlete reisde via de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Ze vloog niet rechtstreeks van Tokio naar Warschau. Diplomaten vreesden namelijk voor haar veiligheid. 

De Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja is woensdagavond even over acht dus aangekomen in Polen. Eerder zei een Oostenrijkse staatssecretaris, die haar kon spreken tijdens haar tussenstop in Wenen, dat Timanovskaja het goed stelt. "Maar ze is ook moe en maakt zich zorgen over wat haar te wachten staat", zo klonk het nog. De sprintster is niet rechtstreeks van Tokio naar Polen gevlogen, omdat de Poolse diplomaten er de voorkeur aan gaven het Wit-Russische luchtruim te vermijden. 

Ondertussen is bekend dat ook haar man een humanitair visum van Polen heeft ontvangen. Hij heeft het land verlaten toen hij vernam dat de atlete niet zou terugkeren naar Wit-Rusland.  

Timanovskaja vertrekt uit Tokio
Yomiuri

Vertrek Tokio

Bij het vertrek van de atlete in de luchthaven van Tokio, stonden tientallen reporters en fotografen de Wit-Russische atlete op te wachten. Ze werd geëscorteerd door veiligheidsmensen. Ze was gekleed in een jeans en een blauwe trui en vermeed elk contact met de pers. Daarop stapte ze op de vlucht naar Wenen. Het oorspronkelijke plan was om rechtstreeks naar Warschau af te reizen, maar volgens mensen in haar omgeving zouden diplomaten hebben gevreesd voor haar veiligheid. De vluchtplannen werden daarom  op het laatste moment gewijzigd. 

Timanovskaja is sinds zondag een bekend gezicht, niet alleen in de sportwereld, maar ook en vooral als het zoveelste slachtoffer van de repressie in Wit-Rusland. De 24-jarige sprintster was zondag uit het olympisch team van haar land gezet, nadat ze kritiek had geuit op haar coaches. Ze werd naar de luchthaven gebracht om naar haar land terug te keren, maar ze weigerde op het vliegtuig te stappen omdat ze vreesde dat ze meteen bij aankomst gestraft zou worden. Het hoofd van het nationale olympische comité van Wit-Rusland is de zoon van president Loekasjenko. 

Bekijk hier de video van de Atlete Kristina Timanovskaja die Tokio verlaat.

Videospeler inladen...

Bescherming van Polen

Timanovskaja had sinds maandag onderkomen gekregen op de Poolse ambassade in Tokio. Daar kreeg ze een humanitair visum. Ook Tsjechië en Slovenië boden een visum aan. Oostenrijk was ook een van de mogelijkheden. Dat er voor haar veiligheid werd gevreesd, is geen verrassing. De atlete noemt zichzelf geen politieke opposante, maar ze weet dat elke kritiek op de nationale instanties kan worden bestraft. 

Bovendien is het ook buiten Wit-Rusland niet veilig. Gisteren werd de gevluchte Wit-Russische activist Vitali Sjisjov dood teruggevonden in een park in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hij zou zich hebben opgehangen, maar zijn vrienden vermoeden dat geheime agenten van Wit-Rusland achter zijn dood zitten. De politie is een moordonderzoek gestart. 

Wit-Rusland wordt sinds 1994 met ijzeren hand bestuurd door president Aleksandr Loekasjenko, een bondgenoot van Rusland. Na de omstreden verkiezingen van een jaar geleden werd het protest neergeslagen. Heel wat Wit-Russen zijn hun land ontvlucht. 

Kristina Timanovskaja samen met de Oostenrijkse staatssecretaris
Oostenrijk
AFP or licensors
Oostenrijk
AFP or licensors

Meest gelezen