De toekomstige nieuwbouw met op de achtergrond de parkomgeving met een ruime wadi. ©  Arcadis-Made

Fluvius breekt beton op om Mechelse site in te richten als park

Mechelen -

Tegen 2030 moet de site van netbeheerder Fluvius in Mechelen-Noord er helemaal anders uitzien, zodat ze beter aansluit bij de toekomstige stadswijk Keerdok. Blikvanger is een parkomgeving met verschillende bomen, bloem- en kruidenrijk gras en een zogenaamde wadi, die ook toegankelijk is voor wandelaars en fietsers. Beton ruimt daardoor letterlijk plaats voor groen.

Sven Van Haezendonck

De voorbije jaren maakte Fluvius, netbeheerder voor aardgas en elektriciteit, al een gedeelte van haar site tussen de Elektriciteitsstraat en de Dijle vrij voor de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk Keerdok. Een nieuwe randparking is volop in aanbouw en aan de ontwerpen voor verschillende woonwijken wordt druk getekend.

Fluvius moderniseerde zelf ook al zijn kantoorgebouw op de site waar plek is voor vijfhonderd medewerkers. Dat is nog maar net bekend, want recent keurde de netbeheerder een masterplan goed dat de visie weergeeft hoe de site zich de komende acht jaar moet ontwikkelen.

“Het is fijn om te zien hoe Fluvius haar bedrijfsactiviteiten weet te integreren in de stedenbouwkundige visie die we eerder voor het project Keerdok hebben uitgewerkt. De site ligt langs de N16, een toegangspoort naar de stad. De beeldkwaliteit is dan ook van groot belang”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

Beleving vergroten

Centraal op de site komt er een groene parkomgeving met een ruime wadi. Dat is een soort bufferbekken dat hemelwater kan opvangen. De wadi speelt een rol in de waterhuishouding op de site en in mogelijke tests met hemelwater binnen het toekomstig Living Lab, maar ook in de beleving voor werknemers en bezoekers. Een ecologische inrichting met bloem- en kruidenrijk gras moet ervoor garant staan dat ook insecten profiteren van de vernieuwde site. Verschillende bomen bieden schaduwplekken tijdens warme periodes, maar ze kunnen ook een pluktuin vormen voor de buurt.

Centraal tussen het kantoorgebouw en een nieuw magazijn ligt een groene parkomgeving. © Arcadis-Made 

Het groene karakter wordt doorgetrokken door op de parking voor bomenrasters en groenvakken te zorgen. Extra groen tussen de parkeervakken moet ervoor zorgen dat water beter in de bodem kan dringen. Ook de randen van de site blijven groen en aan de zuidelijke zijde aan het jaagpad breidt de landschappelijke zone uit.

In tegenstelling tot vandaag gaat het masterplan uit van een site die vrij toegankelijk is voor voetgangers en fietsers. Al blijven het nieuwe magazijn voor technici, een opslagzone buiten en het gasterrein om veiligheidsredenen wel afgeschermd voor het publiek. Dat is anders voor een nieuw te bouwen business center. De grotere vergaderruimtes, opleidingslokalen en het restaurant zullen na de werkuren ook openstaan voor derden.

Living-Lab

Eind 2024 wil Fluvius beginnen met de bouw van een Living-Lab. Het is de bedoeling om er een nieuwe technologieën uit te testen. Die kunnen te maken hebben met duurzame transities, zowel inzake energie als water. Zo hoopt Fluvius tegemoet te komen aan de uitdagingen die zich stellen door de klimaatverandering. Tegelijk heeft de netbeheerder de ambitie om de site uit te bouwen tot het bedrijventerrein van de toekomst. Zo houdt het bedrijf al rekening met de mogelijkheid om later nog kantoren of magazijnen bij te bouwen.

Voor alle gebouwen en de inrichting van de omgeving legt Fluvius zichzelf hoge standaarden op rond duurzaamheid en het energie- en waterverbruik. “Het unieke concept van het Living-Lab zet de duurzaamheidsambities van de stad nog kracht bij. Duurzame bedrijventerreinen zijn de toekomst”, zegt schepen Geypen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen