Moody’s: “Tekort aan chips zet meer en meer landen aan om zelf halfgeleiders te produceren”

“Meer landen streven ernaar hun eigen halfgeleiderchips te produceren, waaraan wereldwijd een tekort is, omdat het een kwestie van nationale veiligheid is”, zei Timothy Uy, een analist bij Moody’s, in een interview met CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

Door een tekort aan chips hebben meer en meer bedrijven moeite om hun producten te fabriceren. De autosector is één van de zwaarst getroffen sectoren. Sommige wagenproducten hebben de afgelopen maanden zelfs de productie tijdelijk moeten staken. Ondertussen zoeken overheden wereldwijd naar een oplossing.

Sinds begin dit jaar kampen heel wat producenten met bevoorradingsproblemen. Tot op heden is er namelijk een tekort aan chips. Dat terwijl die gebruikt worden in heel wat toestellen, gaande van wagens tot elektronische tandenborstels. Verwacht wordt dat het tekort nog kan aanhouden tot 2022. “Het probleem is dat het aanbodtekort niet snel kan weggewerkt worden. Ondertussen blijft de vraag stijgen”, aldus Uy.

Nationale veiligheid

“Zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde denk ik dat bedrijven zich aanpassen. Regeringen doen ook mee, omdat ze dit in zekere zin als een zaak van nationale veiligheid beschouwen”, voegde hij eraan toe tijdens het interview met CNBC.

De impact van het tekort aan halfgeleiders valt niet te ontkennen. Zo hebben verschillende autoproducenten al aangegeven dat ze door het tekort minder wagens kunnen produceren. In het ergste geval moeten ze zelfs de productie tijdelijk staken. BMW heeft bijvoorbeeld recent nog de productie in Regensburg opgeschort.

“De vervaardiging van halfgeleiderchips is een ingewikkeld, kapitaalintensief proces dat weken van productie vergt”, zei Uy vorige week in een toelichting. “Het kost nog meer tijd om ze te distribueren.” Hij legde uit dat een nieuw aanbod niet onmiddellijk kan worden gecreëerd. Daarnaast kan het soms jaren duren voor een nieuw aanbod beschikbaar is omdat fabrieken moeten worden gebouwd met de juiste technologische uitrusting.

Moeilijke markt voor nieuwe spelers

Daar komt nog eens bij dat het voor nieuwe spelers zeer moeilijk is om de markt te betreden. Net omdat het zo’n kapitaalintensieve sector is waar je over de nodige expertise moet beschikken. “Het productieproces voor elke generatie halfgeleiderchips is anders. Nieuwere chips hebben grotere marges. Dat geeft de grote fabrikanten meer stimulansen om in hun productie te investeren in plaats van middelen aan te wenden om de capaciteit voor chips van de oudere generatie te vergroten”, verduidelijkte Uy.

Dat verklaart volgens de analist waarom de autosector zo zwaar wordt getroffen door het chiptekort. “Auto’s vereisen duizenden chips van overwegend oudere generaties, vergeleken met smartphones en andere gadgets die een handvol nieuwere chips nodig hebben”, zei hij.

Suy verwacht dat er binnenkort nieuwe voorraden komen. Verschillende chipproducenten, waaronder Samsung Electronics en UMC, lieten al weten dat ze nieuwe fabrieken gaan bouwen.

Inmenging overheden

Ook de overheden willen het probleem aanpakken. Zo voeren ze een beleid om de capaciteit voor het maken van chips te vergroten. Zuid-Korea heeft bijvoorbeeld een plan klaar ten belope van 450 miljard dollar. Bedoeling is om dat kapitaal geleidelijk aan vrij te geven tussen nu en 2030. Het land heeft ook de belastingvoordelen verhoogd om zijn chipfabrikanten competitiever te maken.

China heeft dan weer nationale fondsen opgezet om te investeren in lokale chipfabrikanten, omdat het zijn achterstand op landen als de VS, Zuid-Korea en Taiwan wil inlopen.

De Verenigde Staten hebben een wetsvoorstel inzake technologie en fabricage goedgekeurd. Het land maakt onder meer 52 miljard dollar vrij voor de financiering van initiatieven op het gebied van onderzoek, ontwerp en productie van halfgeleiders. Ook de Europese Unie is bereid aanzienlijke middelen uit te trekken om de halfgeleiderproductie in de EU uit te breiden.

Het chiptekort zorgt ook voor spanningen tussen sommige landen. Zo zei Iain Duncan Smith, een Brits parlementslid en de voormalige leider van de Conservatieve Partij, vorige maand dat China chipbedrijven koopt om een dominante speler te worden in de markt van halfgeleiders.

Lees ook:

(jvdh)

Meer