Direct naar artikelinhoud
LiveblogOlympische Spelen

Live - Bashir Abdi pakt brons voor België in marathon, Spelen afgelopen

Bashir Abdi pakt de bronzen medaille in de marathon. Het goud is net als in Rio voor de Keniaan Eliud Kipchoge, zilver voor de Nederlander Abdi Nageeye.Beeld EPA

De Olympische Spelen in Tokio zitten erop. Twee weken lang stond alles in het teken van topsport. Herlees hieronze onze liveblog. 

Live

  1. Einde liveblog

    Hiermee komt een einde aan dit liveblog over de Olympische Spelen. U kan hieronder de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste dagen herlezen.

  2. 4000 atleten vieren einde Spelen in slotceremonie

    4.000 atleten hebben het einde van de Olympische Spelen in Tokio gevierd. De slotceremonie was wat soberder dan gewoonlijk, omdat de atleten 48 uur na hun (laatste) wedstrijd Tokio alweer moesten verlaten, wat maakt dat het gros van de atleten alweer thuis is.

    Beeld BELGA
    Beeld AFP
    Beeld BELGA
  3. Bashir Abdi pakt brons in marathon: zevende medaille voor België

    Bashir Abdi heeft voor een stunt van formaat gezorgd op de slotdag van de Olympische Spelen. De Belgische recordhouder snelde in Sapporo naar brons in de marathon. De winst was voor de onvermijdelijke Eliud Kipchoge die zijn olympische titel verlengde. Koen Naert finishte als tweede Belg ook knap in de top tien. Voor België is het de zevende medaille op de Spelen, het beste resultaat op de Spelen sinds de Tweede Wereldoorlog.

    Lees ookAchter de eeuwige glimlach van Bashir Abdi schuilt heel wat leed

    Beeld REUTERS
  4. 69 van de 123 Belgische atleten haalden een topachtnotering

    De 123 Belgische atleten die hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen in Tokio hebben 26 topachtplaatsen binnengehaald. Het gaat om 69 atleten, een percentage van 56,1 procent. Daarbij werden zeven medailles behaald: 3 gouden, 1 zilveren en 3 bronzen. Dat aantal is gelijk aan het cijfer na de Olympische Spelen van 1948 in Londen. Drie olympische titels in één olympiade is niet meer gebeurd sinds de Spelen van 1924 in Parijs.

    Bovenop de zeven medailles behaalde de Belgische delegatie ook nog zeven vierde plaatsen, vier vijfde plaatsen, drie zesde plaatsen, drie zevende plaatsen en twee achtste plaatsen. Atleten die een topachtplaats behalen, krijgen een olympisch diploma.

    Vijf jaar geleden op de Spelen in Rio de Janeiro behaalde Team Belgium zes medailles (2 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen). Er werden toen negentien topachtplaatsen binnengehaald door 40 van de 104 atleten, oftewel 38,5 procent.

  5. 643.000 euro aan premies

    De Spelen zitten er nu echt wel op. Met 7 medailles heeft België er de meest succesvolle Olympische Spelen sinds de Tweede Wereldoorlog opzitten. Het grootste deel van de atleten is al naar huis, maar alle Belgen die top 8 haalden worden op 3 september uitgenodigd op het balkon van het stadhuis aan de Grote Markt in Brussel. Daarbij raakte ook bekend dat Team Belgium 643.000 euro aan premies uitkeert. Dat is 35 procent meer in vergelijking met de Olympische Spelen in Rio. 

  6. Zevende goud op rij voor Amerikaanse basketbalspeelsters

    De Amerikaanse basketvrouwen hebben zoals verwacht hun zevende olympische titel op rij veroverd. Team USA versloeg in de finale thuisland Japan zonder veel problemen met 90-75. De Amerikaanse vrouwen lieten er geen gras over groeien en zetten Japan in het eerste kwart meteen met de rug tegen de muur (48-36). Bij de rust stond het 50-39. Ook in het derde kwart (25-17) liet de VS de thuisploeg nooit in de wedstrijd komen. De strijd was gestreden en in het vierde kwart (15-19) kregen de Japanse vrouwen wat meer speelruimte. Brittney Griner was bij de VS de vrouw in de kijker met dertig punten.

    De VS won, sinds basket bij de vrouwen in 1976 als medaillesport op het programma staat, nu in totaal negen keer het goud. Het is voor Team USA de zevende triomf op een rij. De Amerikaanse mannen verzekerden zich zaterdag al van olympische eindwinst.

    Japan maakte in de kwartfinales een einde aan het toernooi van de Belgian Cats. Na een thriller van formaat eindigde de wedstrijd op 86-85, met de Japanse winnende driepunter in de slotseconden. De Franse vrouwen veroverden zaterdag het brons, na een 91-76 zege tegen Servië. 

  7. Wathelet vlaggendrager op slotceremonie

    Ruiter Grégory Wathelet zal tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in Tokio de Belgische vlag dragen. Dat heeft Team Belgium via Twitter bevestigd. Wathelet veroverde gisteren met het Belgische team, samen met Pieter Devos en Jérôme Guery, het brons in de finale van de landencompetitie jumping.


    Twitter bericht wordt geladen...

  8. Teleurstellende omnium voor Lotte Kopecky

    Wielrenster Lotte Kopecky heeft opgegeven in het omnium op de piste.  Achter het vizier van haar helm zien we tranen. Op één ronde van de finale sprint in de scratch was er een zware valpartij waarbij onder meer ook Kopecky betrokken was. Ook in de koppelkoers wou het door valpartijen niet lukken voor de winnares van de Kristallen Fiets. 

  9. Thomas Briels: ‘Toen ik begon, wisten mensen niet eens wat hockey was’

    Voor de afscheidnemende Thomas Briels werd het een afsluiter om nooit te vergeten. “Dit is absurd. Wat sport teweeg kan brengen, is echt mooi. Toen ik begon met hockey, dachten mensen dat ik ijshockey of op een veld speelde. Ze hadden nog nooit van hockey gehoord. Dat zoveel mensen nu op straat komen om met ons te feesten, is prachtig. Dit had ik nooit kunnen dromen.”

    Beeld BELGA
  10. Red Lions trekken door Brussel: ‘Medaille aan iedereen laten zien’

    “Ik heb de hele vlucht geslapen”, vertelde Alexander Hendrickx, met veertien treffers afgetekend topschutter in het olympisch hockeytoernooi. Na de wereldtitel en de Europese titel grepen de Red Lions ook de olympische titel. “Of we nog gemotiveerd zijn? Zeker, die gouden medaille motiveert ons zelfs extra. De jongens die wilden stoppen, willen nu net doorgaan. Onze groep wordt alsmaar hechter. Dus ik zie de toekomst rooskleurig. Later zal ik mooie verhalen voor mijn kleinkinderen hebben", lachte Hendrickx. “En wat ik met mijn medaille ga doen? Aan iedereen laten zien.”

    Momenteel worden de spelers en staf van de Red Lions in een open bus door het centrum van Brussel rondgereden. De bus doet achtereenvolgens de Kunstberg, Cantersteen, Loxumstraat, Keizerinnelaan, Pachecolaan, Kruidtuinlaan en het Rogierplein aan. Bedoeling is om daar halt te houden en de gouden medaille te vieren met de fans op het Rogierplein.

    Beeld Photo News
  11. Ontroostbare Kevin Borlée: ‘We lopen altijd sneller, maar het zijn altijd de anderen die op het podium staan’

    Na een vierde plek in Rio, waar de Belgian Tornados op drie honderdsten van het brons finishten, is het ook in Tokio een verhaal van nét niet voor de 4x400m aflossingsploeg. Zelfs een nieuw Belgisch record volstond niet om het podium van de Spelen te halen. Het scheelde zes tienden. “Ik ben het beu, kotsbeu,” sakkerde Kevin Borlée, die allicht zijn laatste olympische race heeft gelopen.

    Beeld VTM Nieuws
  12. Red Lions, Nafi Thiam en Belgian Cats aangekomen in België

    De Red Lions zullen hun olympische titel zaterdag in de late middag met hun supporters vieren in het centrum van Brussel. De gouden hockeymannen zullen op het dak van een open bus door de binnenstad trekken, nadat ze eerder op de dag zijn teruggekeerd met dezelfde vlucht als olympisch kampioene in de zevenkamp Nafi Thiam en de Belgian Cats.

    Beeld BELGA
  13. Vierde plaats voor Belgian Tornados, Cheetahs zevende

    Het mag weer nét niet zijn voor de Belgian Tornados. Kevin Borlée hield gelijke tred met de top drie, maar dichterbij komen lukte niet. Het goud in de finale van de 4x400m bij de mannen is voor de VS. Nederland pakt verrassend zilver en Botswana is derde. De Tornados verpulveren met hun vierde plaats het Belgisch record (2:57.88).

    Ook de Belgian Cheetahs liepen even voordien een nieuw Belgisch record. Ze eindigen zevende in de finale van de 4x400m bij de vrouwen. Laus zag Nederland nog net voorbijsnellen. Het goud gaat naar de VS in 3:16.85. Polen en Jamaica pakken respectievelijk zilver en brons. De zevende plaats van Van den Broeck, Vervaet, Couckuyt en Laus is wel goed voor een nieuw Belgisch record: 3:23.96.

    Beeld BELGA
  14. Zesde medaille is binnen: Belgische ruiters halen brons tijdens jumpingfinale

    Medaille nummer zes is binnen voor Team Belgium, met dank aan het jumpingteam. Pieter Devos, Jerome Guery en Gregory Wathelet haalden op de valreep brons binnen in de finale. Frankrijk leek op weg naar goud, maar toen kwam er een weigering van Vancouver de Lanlore.

    Wat konden de Belgische ruiters in de jumpingfinale? De hoop was een medaille, maar het kon eigenlijk alle kanten uit. ‘Reservist’ Pieter Devos mocht de spits afbijten. Hij reed lang zonder fouten, al raakte hij met zijn paard Claire Z dan toch één balk - goed voor vier strafpunten. Het leverde België een voorlopige vierde plaats op na de eerste groep ruiters.

    Pieter Devos.Beeld Photo News

    Jérôme Guéry was als tweede aan zet en hij bleef volledig foutloos. Knap parcours van Guéry en Quel Homme de Hus. Het was nodig ook, want de Franse en Amerikaanse paardrijders - met Jessica Springsteen, dochter van - legden in de tweede ronde eveneens een perfect parcours af. Hoe dan ook: België deed volop mee voor de medailles.

    Zeker gezien topfavoriet Zweden in de tweede ronde vier strafpuntjes kreeg. Met nog één groep te gaan stond België met vier strafpunten samen met de VS en Zweden te drummen in de schaduw van Frankrijk - twee strafpunten. Zweden en de VS hadden door de tijdsnotering wel de bovenhand. Het Belgische jumpingteam stond met een gelijk aantal strafpunten, maar een grotere tijd virtueel vierde.

    Wéér net niet dus, het zou toch niet? Gregory Wathelet en Nevados S kregen de kans om een gooi te doen naar meer, maar twee foutjes zorgden voor acht strafpunten. De Amerikanen en de Zweden deden met vier strafpunten beter. De verhoopte medaille bleef weg.

    Enkel brons kon in extremis nog, maar dan moest het voor Frankrijk faliekant aflopen. Tot eenieders verrassing gebeurde dat ook. Amazone Penelope Leprevost kreeg te maken met een dubbele weigering van paard Vancouver de Lanlore. Frankrijk zakte zo helemaal weg naar een achtste plaats. België bleef derde na Zweden en de VS, die het onder elkaar in een jump-off nog uitvechten om goud. 

  15. Landgenoten Kenny De Ketele en Robbe Ghys grijpen net naast medaille en worden knap vierde na indrukwekkende ploegkoers

    Het heeft niet mogen zijn voor Kenny De Ketele en Robbe Ghys op de Olympische Spelen. Onze landgenoten kwamen in een knappe finale van de koppelkoers bij de mannen heel dichtbij de medailles, maar zagen eremetaal in het absolute slot door de neus geboord door een sterke remonte van Groot-Brittannië. Denemarken pakte goud.

  16. Jepchirchir wint marathon, Gorissen 28ste, Verbruggen 49ste in olympische marath

    In de verzengende hitte van Sapporo hebben onze landgenoten de finish gehaald. Mieke Gorissen doet dat nog eens met een knap eindresultaat. Ze wordt 28ste in 2u34:24. Ook Hanne Verbruggen is zichtbaar tevreden want komt met gebalde vuisten over de finish. Zij eindigt als 49ste en deed 2u38:03 over de 42,195 km. 

    De winst is voor de Keniaanse Peres Jepchirchir. Ze haalde het in Sapporo voor haar landgenote Kosgei en Amerikaanse Seidel. Jepchirchir deed 2u27:02 over haar olympische marathon. 

    Beeld AFP
  17. Belgian Tornados: ‘In de finale alles geven, dat is het minste wat we kunnen doen voor Jonathan Borlée’

    De Belgian Tornados hebben zich gekwalificeerd voor de finale van de 4x400 meter. Er is wel een domper: Jonathan Borlée blesseerde zich in de slotmeters.

    "Winnen was mooi geweest", reageerde Jonathan Sacoor na de kwalificatie voor de VTM-micro. "Maar we hebben onze hoofddoelstelling gehaald, en dat was de finale. Morgen krijgen we nog een kans om sneller te lopen. Jo (Jonathan Borleé, red.) heeft alles gedaan om ons de finale te brengen, het minste wat we nu kunnen doen is alles geven voor hem."

    Ook Jonathan Borlée reageerde voor de camera’s. “Het is nog te moeilijk om nu al uitspraken te doen. Maar ik moet niet van morgen dromen, dat is voorbij, denk ik. De kans is bijzonder klein. Ik kan niet precies zeggen hoe erg het is, maar ik wou vooral uitlopen en de ploeg kwalificeren. Ik voelde iets na 200m in mijn hamstring en wou dan volhouden om de finale te halen. Ik heb alles gegeven.”

  18. Italië stunt op 4x100 meter

    De Italiaanse mannen hebben vrijdag verrassend goud veroverd op de 4x100 meter op de Olympische Spelen in Tokio. Italië haalde het in een tijd van 37.50, een nieuw nationaal record, voor Groot-Brittannië (37.51) en Canada (37.70).

    Marcell Jacobs, de ook al verrassende winnaar van de 100 meter in Tokio, was de tweede loper bij de Italianen. Verder liepen ook Lorenzo Patta, Fostine Desalu en Filippo Tortu.

    Bij Canada was Andre De Grasse de slotloper. Hij won eerder de 200 meter en zit nu aan drie medailles.

    Tweevoudig olympisch kampioen Jamaica moest dit keer tevreden zijn met een vijfde plek, in 37.84. De Jamaicaanse vrouwen pakten eerder op de dag wel goud op de 4x100 meter.

    Beeld REUTERS
  19. Belgische jumpingploeg plaatst zich voor finale

    Het Belgische team heeft zich geplaatst voor de finale van de teamcompetitie in de jumping, die zaterdag vanaf 12 uur Belgische tijd op het programma staat. Ruiters Pieter Devos, Jérôme Guery en Grégory Wathelet finishten op een gedeelde tweede plaats in de kwalificaties. Tien landen plaatsten zich voor de finale.

    Pieter Devos (met Claire Z) kwam als eerste Belg in actie en bleef foutloos, in een tijd van 83.29. Vervolgens kwam Jérôme Guery (met Quel Homme de Hus) aan de beurt. Hij bleef ook foutloos en dat in 82.89. Gregory Wathelet (met Nevados S) was de laatste Belg die in actie kwam. Ook hij bleef zonder fout, en dat in 86.91. België behaalde zo een totaal van slechts vier strafpunten, allen voor het overschrijden van de tijdslimiet van 82 seconden.

    De Belgen moesten enkel Zweden, dat geen enkel strafpunt kreeg, voorlaten. Duitsland behaalde ook vier strafpunten. Verder plaatsten ook Zwitserland (10), de Verenigde Staten (13), Frankrijk (15), Groot-Brittannië (20), Brazilië (25), Nederland (26) en Argentinië (27) zich voor de finale.

    Devos verving in de kwalificaties Niels Bruynseels (Delux van T&L). Diens paard trapte woensdag bij de warming-up voor de individuele finale een hoefijzer af. Hij werd uitgeschakeld toen het paard nadien twee keer weigerde een obstakel te nemen. Ook de andere Belgen grepen naast de medailles. Wathelet werd negende, Guery veertiende. 

    Pieter Devos en Claire Z.Beeld EPA
  20. Biles emotioneel ontvangen in de VS

    Simone Biles is na een moeilijke olympiade weer thuis in de Verenigde Staten. De 24-jarige Biles werd op de luchthaven van Houston opgewacht door een horde fans en door haar ouders Ronald en Nellie en haar zus Rachel.

    De turnster, die een boeket bloemen kreeg toegestopt, stond even de lokale media te woord en verklaarde vooral even ruimte nodig te hebben. Ze vertrok vanuit de luchthaven in een open auto naar haar woonplaats Spring. Onderweg werd ze nog toegejuicht door fans.

    Beeld Instagram @simonebiles
  21. Belgian Tornados plaatsen zich rechtstreeks voor finale 4x400m

    De Belgian Tornados zijn in 2:59.37 als derde geëindigd tijdens de tweede reeks van de 4x400 meter op de Olympische Spelen in Tokio. Dat volstond voor kwalificatie voor de finale, die zaterdag om 14u50 Belgische tijd wordt gelopen. Er was wel een domper: Jonathan Borlée blesseerde zich in de slotmeters. 

    De Belgen liepen de hele race mee vooraan en slotloper Jonathan Borlée kon als eerste beginnen aan de laatste 400 meter. Borlée leek zich in de laatste rechte lijn te blesseren en moest Polen (2:58.55) en Jamaica (2:59.29) nog laten passeren. België werd derde en mag naar de finale.

    Naast Polen, Jamaica en België kwamen alle andere finalisten uit de eerste reeks. De Verenigde Staten won die in 2:57.77, voor Botswana (2:58.33) en Trinidad en Tobago (2:58.60). Italië (2:58.91) en Nederland (2:59.06) mogen met de beste verliezende tijden ook naar de finale.

    Kevin Borlée kreeg zoals verwacht rust. Hij sukkelt met de hamstring en gaf eerder deze Spelen al forfait voor de halve finales van de individuele 400 meter. Afwachten wie van de twee broers morgen de finale loopt. 

    Eerder werden de Tornados vierde in Peking (2008), vijfde in Londen (2012) en opnieuw vierde in Rio de Janeiro (2016). Vijf jaar geleden in Brazilië misten ze op drie honderdsten het brons. Julien Watrin, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en Kevin Borlée stelden toen ook het Belgisch record scherper tot 2:58.52.

    Beeld BELGA
  22. Kopecky en D’hoore komen tweemaal ten val tijdens finale ploegkoers, Groot-Brittannië pakt goud

    Lotte Kopecky en Jolien D'hoore zijn als tiende geëindigd in de ploegkoers op de Olympische Spelen in Tokio. Groot-Brittannië pakte het goud in de allereerste olympische ploegkoers bij de vrouwen. Het zilver ging naar Denemarken, het brons naar Rusland.

    De Belgische vrouwen reden een dramatische wedstrijd. Ze behaalden slechts twee punten, in de zevende sprint, en kwamen verder niet in de race voor. Kopecky en D'hoore vielen beiden een keer en liepen ook nog een verliesronde op. Een medaille zat er nooit in. Groot-Brittannië was de hele race baas en won met 78 punten. Denemarken sprokkelde als tweede 35 punten, Rusland als derde 26 punten.

    D'hoore en Kopecky werden eerder samen Europees (2016) en wereldkampioen (2017) ploegkoers. Eerder op deze Spelen werd Kopecky vierde in de wegrit. Zondag werkt ze op de Izu Velodrome nog het omnium af.

    Jolien D'hoore veroverde vijf jaar geleden op de Spelen in Rio de Janeiro brons in het omnium. 

    Lotte Kopecky (lichtblauw) in actie tijdens de finale.Beeld BELGA
  23. Ploegkoersduo Kopecky en D’hoore om 10.15 uur in actie: ‘Naast medaille grijpen zou een ontgoocheling zijn’

    De één was ‘leading’, de andere is het geworden. Aan de vooravond van de grote Belgische machtsoverdracht bundelen Jolien D’hoore (31) en Lotte Kopecky (25) nog één keer de krachten in de olympische ploegkoers. "We hebben nu vooral één gezamenlijk doel"

    Lees het volledige interview.

    Beeld Photo News
  24. Amerikaanse basketvrouwen mogen naar finale

    De Amerikaanse vrouwenbasketploeg heeft zich vandaag als eerste geplaatst voor de finale in Tokio. In de halve finales in de Saitama Super Arena haalden ze het met 79-59 van Servië.

    Team USA is in Japan op jacht naar een zevende olympische titel op rij, de negende in totaal. Daarnaast staan er ook nog een zilveren en een bronzen medaille op hun palmares. In de finale nemen ze het zondag op tegen de winnaar van het duel tussen Frankrijk en Japan. 

    De Belgian Cats strandden eerder deze week in de kwartfinales tegen Japan. Ze verloren met één punt verschil.

    De Amerikaanse Brittney Griner shot over de verdediging van Jelena Brooks.Beeld AP
  25. Amerikaanse beachvolleybalsters pakken goud

    De Amerikaanse beachvolleybalsters April Ross en Alix Klineman hebben goud veroverd. In de finale versloegen ze het Australische duo Mariafe Artacho del Solar en Taliqua Clancy met 21-15 en 21-16. Op de erelijst volgen ze de Duitsers Laura Ludwig en Kira Walkenhorst op.

    In de kleine finale ging het brons naar de Zwitserse tandem Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich. Zij wonnen in de wedstrijd om de derde plaats met 21-19 en 21-15 van Letland.

    Alix Klineman (R) en April Ross (L) vieren hun gouden medaille.Beeld EPA
  26. IOC trekt accreditaties van twee Wit-Russische trainers in na rel rond sprintster

    Het Internationaal Olympisch Comité IOC heeft de accreditaties van twee Wit-Russische trainers voor de Spelen van Tokio ingetrokken vanwege hun aandeel in de zaak rond de Wit-Russische atlete Kristina Tsimanoeskaja. Dat bevestigde het IOC vandaag.

    Lees meer.

    Beeld AP
  27. In Tokio 29 aan Spelen gerelateerde coronabesmettingen

    Er zijn vandaagin Tokio 29 aan de Olympische Spelen gerelateerde besmettingen met het coronavirus gemeld. Gisteren waren er 31 besmettingen, woensdag waren het er 29. Het totaal staat nu op 382. Onder de 31 coronabesmettinge geen enkele atleet.

    De Japanse premier Yoshihide Suga vertelde dat hij niet gelooft dat de Olympische Spelen voor een stijging van het aantal coronabesmettingen in Japan zorgen. Gisteren kondigden de autoriteiten de noodtoestand af in acht van de 47 Japanse regio's vanwege de toenemende druk op de zorg. De noodtoestand gold al in zes van de 47 Japanse regio's en blijft daar zeker tot eind augustus van kracht.

  28. Wat doet een gouden medaille met een olympiër?

    Eén dag, twee keer goud. Een unicum voor België dat niet alleen een weerslag heeft op het tikkertje van veel supporters. Voor een atleet leidt het hoogste olympische schavotje vaak een heel nieuw leven in. ‘Plots wil iedereen iets van je.’

    Lees het verhaal.

    Beeld Floris Hoorelbeke / De Morgen
  29. 4 vroege conclusies over de Olympische Spelen van België

    Op een warme zomeravond in Tokio heeft de Belgische sport na jaren van occasionele successen een unieke prestatie neergezet. Niet dat de hele wereld nu verbaasd toekijkt, maar twee keer olympisch goud binnen hetzelfde uur is een ongekende luxe voor deze (voormalige) sportwoestijn.

    Lees de analyse van Hans Vandeweghe.

    Beeld DM
  30. Spanjaard is eerste klimkampioen

    De Spanjaard Alberto Gines Lopez heeft zich tot allereerste olympische kampioen in het muurklimmen gekroond op de Spelen in Tokio. In de gemengde proef haalde de 18-jarige Spanjaard het voor de Amerikaan Nathaniel Coleman en de Oostenrijker Jakob Schubert. Muurklimmen staat voor het eerst op het olympisch programma in Tokio. 

    Alberto Gines Lopez.Beeld EPA
  31. Nafi Thiam tot tranen toe bewogen: 'Trots, maar moe'

    Nafi Thiam liet na haar overwinning in de zevenkamp haar tranen de vrije loop voor de camera van de VRT. “Het is gek, heel moeilijk te beseffen”, klonk het. “Ik ben heel trots op wat ik hier gedaan heb. Meteen ben ik ook even moe, het is op.”

    “Ik wist dat ik grootse prestaties moest leveren om te winnen vandaag. Dat mijn coach (Roger Lespagnard, die een positieve coronatest had afgelegd, red.) er in het begin van de dag niet bij was, was moeilijk, maar ik heb aan hem gedacht en aan alles wat we samen doorstaan hebben. Mijn hele team heeft me zo gesteund en omringd. De afsluitende 800m was vooral een strategische race. De snelste meisjes hebben het tempo bepaald. Ik heb zo lang mogelijk mogelijk gevolgd en er op het einde nog eens alles uitgeperst. ”

    Vijf jaar geleden pakte Thiam al goud op de Spelen in Rio. “Ook daar ben ik tot het uiterste moeten gaan”, aldus Thiam. “Maar hier was het mentaal moeilijker. In Rio waren er geen verwachtingen over mij en kon ik mijn competitie in de achtergrond afwerken en me amuseren. Hier was plezier maken moeilijker, omdat er veel druk van buitenaf was.”

    Voor landgenote Noor Vidts heeft Thiam lovende woorden. “Ze is een beetje teleurgesteld, maar ze mag fier zijn op zichzelf. Dit toernooi is nog maar het begin voor haar. Ze is in staat om grootse dingen te presteren.” 

    Beeld BELGA
  32. Warner schrijft geschiedenis met meer dan 9.000 punten in tienkamp

    Damian Warner kroonde zich tot beste tienkamper in Tokio. De Canadees verzamelde meer dan 9.000 punten, een primeur in de geschiedenis van de Spelen. De 31-jarige Warner eindigde met 9.018 punten, de vijfde beste prestatie ooit, voor de Fransman Kevin Mayer (8.726 punten) en de Australiër Ashley Moloney (8.649 punten).

    Warner werd derde op de Spelen van 2016 in Rio en stond al drie keer op een WK-podium (zilver in 2015, brons in 2013 en 2019).

    Damian Warner.Beeld Photo News
  33. Noor Vidts tevreden met vierde plaats: 'Nooit van durven dromen'

    Noor Vidts (25) probeerde op de afsluitende 800 meter alsnog een tweede Belgische medaille op de zevenkamp te veroveren, maar ze kon net niet genoeg afstand nemen van Nederlandse Oosterwegel. In de eindnotering werd ze knap vierde. 

    Vidts blikt meer dan tevreden terug op haar olympisch debuut. “Ik had nooit gedacht dat ik überhaupt zou kunnen meedoen", reageerde ze bij Sporza. “Het is echt super wat ik gedaan heb, hier had ik nooit van durven dromen.”

    Vidts zag deze Spelen eigenlijk slechts als voorbereiding op de Spelen in Parijs over drie jaar. “Dat was inderdaad het doel, het is zot wat ik hier heb gedaan. Na de eerste dag had ik wel door dat ik enorm goed bezig was, maar ik wist niet op welke plaats ik me mocht richten. Deze nacht heb ik geen oog dicht gedaan door de opwinding.”

    “Ik besef het nog niet helemaal", aldus Vidts. "Het wordt moeilijk om dit in de toekomst nog te evenaren. Ik wil blijven verbeteren, want ik voelde bij een aantal proeven dat ik er niet alles uithaalde.”

    Noor Vidts.Beeld AFP
  34. België stijgt in medaillespiegel dankzij Thiam en de Lions

    Twee gouden medailles op één dag: het gaat plots hard voor België op deze Olympische Spelen. In de medaillespiegel wippen we over landen als Denemarken en Zweden. De Verenigde Staten hebben de meeste medailles, terwijl China al de meeste gouden exemplaren binnenhaalde. 

  35. Portret Nafi Thiam: hoe een zorgeloze tiener een wereldtopper werd

    Zelf vond Nafi Thiam (26) haar jeugd zorgeloos. Een beetje atletiek omdat haar mama Daniele dat deed, goede punten op school, veel vriendinnen. Rhisnes, een dorpje bij Namen, was een veilige haven. Maar vanzelfsprekend was het niet, in een gezin van vier kinderen met enkel een leerkrachtenloon.

    Lees het portret.

    Nafi Thiam in 2009 als 14-jarige, hier op een atletiekmeeting in Gent.Beeld RV
  36. Nafi Thiam pakt goud en verlengt haar titel

    Nafi Thiam is opnieuw olympisch kampioen in de zevenkamp. Landgenoot Noor Vidts geeft alles, maar kan niet genoeg afstand nemen van de Nederlandse Oosterwegel. Vidts wordt vierde en grijpt zo net naast het brons.

    Nederland wint zowel het zilver als het brons. Vetter veroverde zilver in een Nederlands record van 6689 punten, Oosterwegel behaalde het brons met 6590 punten.


    Nafissatou Thiam en Noord Vidts wachten hun scores af.Beeld AFP
  37. Goud voor Red Lions

    De Belgische hockeymannen zijn olympisch kampioen. Na zenuwslopende shootouts wordt het 3-2 tegen Australië. De Belgische doelman Vincent Vanasch kroont zich tot winnaar nadat hij drie Australische pogingen stopte. De vijfde Belgische shootout hoeft zelfs niet meer genomen te worden.

    Lees ook deze analyse over de Red Lions van onze journalist Michiel Martin: van kneusje naar absolute wereldtop – hoe België in amper 15 jaar een hockeynatie werd.

    Beeld BELGA
  38. Shootouts moeten winnaar aanduiden in hockeyfinale

    Na 60 minuten staat het 1-1. Shootouts moeten een winnaar aanduiden in de hockeyfinale tussen België en Australië. Daarbij hebben vijf aangeduide spelers 8 seconden om van aan de 23 meter-lijn een doelpunt te maken.

  39. Groene kaart Australië

    Kunnen de Belgische hockeymannen profiteren? Australië moet 2 minuten met een mannetje minder verder na een groene kaart.

  40. 1-1: Australië maakt gelijk in hockeyfinale

    Domper voor de Belgen. Australië komt op gelijke hoogte in de hockeyfinale met nog 13 minuten op de klok. Zalewski krijgt tussen heel wat Lions de bal, waarna die hoog de lucht in schiet. Wickham kan voor de Belgische doelman Vanasch binnentikken.

    Als het na 60 minuten nog gelijk staat, volgen er shoot-outs. Daarbij hebben vijf aangeduide spelers 8 seconden om van aan de 23 meter-lijn een doelpunt te maken.

  41. Australië op de paal

    De hockeyfinale is na het derde kwart nog niet gewonnen. De Australiërs dringen aan en schieten de bal op de paal. De Belgische doelman Vanasch stopt ook een strafcorner. Daar komen de Red Lions twee keer goed weg. Nog een kwartier spelen.

  42. Red Lions op voorsprong

    1-0. Florent Van Aubel scoort voor de Belgische hockeymannen. De Red Lions staan dus op voorsprong tegen Australië.

    Beeld AP
  43. Vrouwen 4x400m naar finale met Belgisch record

    De Belgian Cheetahs, de 4x400 meter-ploeg bij de vrouwen,hebben zich voor de finale gelaatst. De Belgische vrouwen komen als derde over de streep en pakken zo een rechtstreeks finaleticket. Met 3'24"08 lopen ze maar liefst 2,5 seconden sneller dan het Belgisch record en dat zonder de geblesseerde Cynthia Bolingo.

    De finale wordt zaterdag om 14.30 uur Belgische tijd gelopen.

  44. Het blijft spannend na eerste helft in de hockeyfinale tussen Red Lions en Australië

    Dit open eerste kwart zit erop. De Belgen zorgden voor net iets meer gevaar, maar ook Australië telt al wat kansen. Één van de vele lichtpunten bij de Red Lions is Antoine Kina. Onze nummer 24 domineert op het middenveld.

    Bij de eerste strafcorner voor de Lions kan Alexander Hendrickx tweemaal schieten. Zijn eerste shot raak een been van een Australiër, de tweede gaat ernaast.


    Cedric Charlier van de Red Lions.Beeld BELGA
  45. Hockeymannen spelen om 12 uur finale tegen Australië

    Worden onze hockeyhelden van de Red Lions nu ook olympisch kampioen na hun Europese titel (2019) en wereldtitel (2018)? Straks om 12 uur Belgische tijd volgt de ontknoping. De Red Lions zijn erop gebrand beter te doen dan de zilveren medaille in Rio, op de vorige Spelen.

    Lees hier alles wat u moet weten voor die finale.

    Beeld Photo News
  46. Wie is Noor Vidts, de Belgische verrassing op de olympische zevenkamp?

    Na haar verrassende zilveren medaille op het EK indoor in maart doet Noor Vidts (25) het ook op de Spelen voorlopig uitstekend. De zevenkampster pronkt na de tweede proef van de tweede dag op een knappe vijfde plaats, maar in de afsluitende 800 meter is eremetaal nog mogelijk. En dan zijn deze Spelen nog maar “een tussenstation”. Kennismaking met de Vilvoordse, die atletiek enkele jaren combineerde met... basketbal.

    Lees meer.

    Beeld BELGA
  47. Vetter komt bij speerwerpen niet in de buurt van Thiam op zevenkamp, Vidts maakt nog kans op brons

    Anouk Vetter raakt in het speerwerpen niet verder dan 51,20 meter, minder dan de 54,68m van Nafi Thiam. Het verschil tussen de twee is nu 64 punten in het voordeel van de titelverdedigster. Onze landgenote start dus straks, rond 14.30 uur, aan de leiding op de afsluitende 800m. Vetter moet 4,5 seconden sneller lopen dan Thiam om haar nog van de troon te stoten.

    Noor Vidts zakt na het speerwerpen, haar minste onderdeel, naar de vijfde plaats. Zij heeft echter een sterke 800m in huis. Het podium is nog steeds een optie voor haar. Ze moet 3.5 seconden goedmaken op Kendell Williams en Emma Oosterwegel, die momenteel op drie en vier staan.

  48. Coach Thiam dan toch niet positief op corona

    Roger Lespagnard mag het atletiekstadion in Tokio weer binnen. De coach van Nafi Thiam had deze ochtend een positieve speekseltest afgelegd, maar testte vervolgens negatief op het coronavirus bij een PCR-test.

  49. Hellebaut: 'Goud normaal binnen voor Thiam'

    "Als alles normaal verloopt, is het goud binnen voor Thiam", zegt Tia Hellebaut, voormalig meerkampster en olympisch kampioene hoogspringen in 2008, bij de VRT. "Ze mag ongeveer 5 seconden verliezen op Vetter en dat zie ik niet gebeuren."

  50. Trainer Thiam test positief op corona

    Intussen is er ook nieuws rond de toestand van Roger Lespagnard. Bij zijn dagelijkse pcr-test bleek hij coronapositief. Vandaar dus dat hij de ochtendsessie van zijn atlete miste. In afwachting van het resultaat van zijn hertest zit hij in quarantaine.