Archegos-werknemers verliezen 500 miljoen dollar door geïmplodeerd bonusfonds

Archegos Capital Management, het ‘family office’ van investeerder Bill Hwang, moet nog geld vrijmaken dat het verschuldigd is aan voormalige werknemers. Die zagen de waarde van hun bonussen binnen een uitgesteld betalingsplan oplopen tot ongeveer 500 miljoen dollar – voordat Archegos in maart over de kop ging. Dat meldden twee bronnen die dicht bij het bedrijf staan de Financial Times.

Waarom is dit belangrijk?

Archegos veroorzaakte een schokgolf op de wereldwijde financiële markten toen het gedwongen werd verschillende transacties met een hoge hefboomwerking af te wikkelen. Het bedrijf sleurde de banken Credit Suisse, Nomura en Morgan Stanley - zijn belangrijkste tegenpartijen in de handel - mee in zijn val. Het Amerikaanse ministerie van Justitie opende eerder dit jaar een onderzoek naar Archegos en vroeg informatie op bij de banken.

Bij de overeenkomsten die gedwongen werden afgehandeld had het family office gebruikgemaakt van derivaten die bekend staan als total return swaps.

  • Bij een total return swap garandeert de ene partij de andere alle opbrengsten van een bepaalde asset. Deze partij krijgt hiervoor vaste van tevoren afgesproken betalingen in de plaats.
  • De banken waarmee Archegos handelde, leden hierdoor een verlies van meer dan 10 miljard dollar. Nu staat ook het geld dat voormalige werknemers nog tegoed hebben op het spel.

25 procent van de eindejaarsbonus achtergehouden

In het kader van de uitgestelde beloningsregeling droeg Archegos een aanzienlijk deel van de jaarlijkse bonussen van haar werknemers over met de belofte deze uit te betalen zodra de betrokkene de onderneming verliet.

Hoewel het oorspronkelijke bedrag dat werknemers in het verplichte plan stopten “minder dan 50 miljoen dollar” bedroeg, fluctueerde de waarde ervan volgens een derde persoon die bekend is met het bedrijf, in lijn met het belangrijkste investeringsfonds van Archegos.

“Het bedrijf zal het bedrag van de uitgestelde betaling verhogen of verlagen met het percentage dat het geïnvesteerde kapitaal van het fonds in waarde is gestegen of gedaald,” aldus een document dat door de Financial Times is ingezien en waarin de voorwaarden van het plan voor een werknemer worden uiteengezet.

Uit het document blijkt dat 25 procent van de eindejaarsbonus van de deelnemer aan het plan door Archegos werd achtergehouden, om te worden uitbetaald wanneer de werknemer zou vertrekken. In het document staat dat de uitbetaling niet onder de oorspronkelijke waarde zou dalen.

“Geen pot met goud meer”

Toch hebben de meeste ex-werknemers noch hun uitgestelde loon ontvangen, noch de oorspronkelijke bedragen. Een naaste vertelde aan de FT dat “het geld op is” en dat “er geen pot met goud meer is om uit te betalen”. Een ander zei dat de werknemers van Archegos “in een moeilijke positie verkeren” en “ons medeleven verdienen”.

Voormalige werknemers van het family office van Hwang zouden in de rij moeten staan met andere schuldeisers als het bedrijf insolvent wordt, zei een persoon dicht bij Archegos. Archegos heeft herstructureringsadviseurs ingehuurd om mogelijke juridische claims van banken te beoordelen, die proberen een deel van het geld terug te krijgen dat zij verloren hebben.

Lees ook: Ultrarijken storten zich nu op cryptomunten na eerder SPAC-beurshype te hebben aangewakkerd

(NS)

Meer