Het asiel in Florennes. ©  kma

Overstroomd asiel reageert op aantijgingen Antwerpse organisatie: “Jammer dat ze ons nu in diskrediet brengen”

Nijlen, Stabroek, Florennes -

De Antwerpse organisatie Natte Pootjes, die dadelijk na de watersnood in Wallonië werd opgericht om hulp te bieden aan dieren in nood, is in een asiel in Florennes naar eigen zeggen op een geval van dierenverwaarlozing uitgekomen. “Het gaat om bijna tachtig paarden en nog tientallen andere dieren, die er niet allemaal de juiste zorgen krijgen”, zegt het Nijlense ex-parlementslid Minneke De Ridder (40). De asielleiding reageert dat de gedeelde foto’s niet allemaal van na de overstroming zijn en een verkeerd beeld geven van de toestand.

*Dit artikel werd aangepast op 13 augustus 2021

LEES OOK: Asiel maand na overstromingen: “Fier dat we al onze dieren konden redden”

Natte Pootjes werd direct na de overstromingen in het leven geroepen door dierenvriendinnen uit de regio Antwerpen. Ze doen inzamelingen en brengen voer en spullen naar asielen en inzamelpunten in de getroffen gebieden. Het gaat om een kerngroep van een tiental mensen en een honderdtal vrijwilligers.

(Lees verder onder de foto’s)

SAPAD in Florennes. ©  kma

SAPAD in Florennes. ©  kma

De stallen. ©  rr

De ezels op de wei. ©  kma

Via Facebook kreeg Natte Pootjes een oproep van een asiel in Florennes dat onder water gelopen was en in hoge nood verkeerde. “We hebben daar direct een camion met hooi en voer laten afleveren”, zegt De Ridder.

“Daarna is een groep van Natte Pootjes zelf nog ter plaatse gegaan om te helpen. De eigenaar van het asiel kwam helpen met het uitladen van de camionette, maar onze vrijwilligers kregen de dieren niet te zien, wat ze raar vonden. Ze zagen wel magere paarden staan. Omdat ze de boel niet vertrouwden zijn ze opnieuw teruggegaan. Wat ze in de stal aantroffen, tart alle verbeelding”, zegt De Ridder.

Veel van de paarden zijn mager. ©  rr

Op de foto’s die de vrijwilligers van Natte Pootjes namen, is een paard te zien met vergroeide hoeven. Veel dieren zijn mager, wat met de ouderdom te maken kan hebben. “Maar voor die slechte verzorging aan tanden en hoeven is geen enkel excuus”, zegt De Ridder.

Blijkt dat SAPAD Florennes asbl, zoals het asiel heet, al eerder klachten heeft gekregen van Animaux en Péril. Het asiel is wel erkend, heeft een HK-nummer en werkt zelfs samen met de Waalse tak van Dierenwelzijn en met de lokale politiediensten om verwaarloosde en in beslag genomen dieren op te vangen. “Veel paarden zijn in zulke slechte toestand, dat ze eigenlijk best ter plaatse uit hun lijden worden verlost”, vindt Natte Pootjes.

Foto’s van SAPAD op het moment van de overstroming. ©   SAPAD Florennes

Het asiel plaatste de dag na de overstroming zelf foto’s op zijn Facebookpagina waar hallucinante beelden opstaan van zwemmende hangbuikzwijnen en pony’s die tot hun buik in het water staan in de stallen.

(Lees verder onder de foto’s)

Beelden die het asiel vlak na de overstroming op sociale media verspreidde. Intussen is het water weggetrokken. ©  rr

De foto’s die het asiel zelf maakte van overstroomde varkensstallen. ©  rr

Het asiel blijft intussen oproepen lanceren voor donaties van wintervoer. “Wij gaan vanuit Natte Pootjes in elk geval geen voer of hooi meer brengen”, zegt De Ridder.

Het asiel is ontdaan door de kritiek en gaat in de tegenaanval. Het zegt dat een deel van de gedeelde foto’s al oud zijn en een misleidend beeld geven. “De foto van de ezel bijvoorbeeld publiceerden wij zelf al enige tijd geleden in ons ledenblad om de toestand van de ezel te tonen hoe hij hier arriveerde. Intussen is het dier hersteld en bij een goed adoptiegezin terechtgekomen. Ook de foto’s van de magere paarden achter de hekken zijn al enkele jaren oud”, zegt het asiel. “Dat kan je zien omdat de bodem nu nog altijd nat is, terwijl op de foto die bodem droog is. Onze hekken zijn intussen ook al anders. Een mager paard op de foto heeft hepatitis en is al zeer oud. Het paard met de beenwonde was gewond geraakt na de overstromingen op de wei maar is intussen genaaid. De wonde ziet er al veel beter uit en was uiteindelijk ook niet zo erg. Het dier krijgt de nodige verzorging. Ook het boerenpaard heeft een ziekte.”

De asiel-voorzitter benadrukt: “Wij zijn geen manege, maar een opvangcentrum waar dieren vaak in zeer verwaarloosde toestand aankomen. Ze krijgen hier ook de nodige hoefverzorging, maar sommige dieren met vergroeide hoeven moeten verdoofd worden door de hoefsmid omdat ze niet hanteerbaar zijn. Sommige paarden verlaten inderdaad nooit hun loopbox in de stal, maar dat komt omdat ze niet halstermak zijn en geen omheiningen kennen. Ze lopen daar dwars doorheen. De hoefsmid ging net komen. Wij redden hier dieren van de dood, wij zijn geen dierenbeulen, integendeel. Gelukkig kennen de sympathisanten uit de regio hier onze werking.”

Minneke De Ridder van Natte Pootjes zegt dat de oude foto’s die uit eerdere klachten komen niet door Natte Pootjes werden gedeeld. “Wij blijven erachter staan dat de foto’s die onze vrijwilligers zelf ter plaatse maakten bij hun bezoek, niet in overeenstemming zijn met het dierenwelzijn en grote vragen oproepen. Wij kunnen alleen maar hopen dat de Waalse tak Dierenwelzijn een ernstig onderzoek voert.”

Een pony tot de buik in het water. Intussen is het water wel weggetrokken uit de stallen. ©  rr

.

Het mager paard blijkt al 33 jaar oud. ©  rr

 (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER