Grootste douaneactie ooit tegen productie illegale sigaretten in België

De douane is vandaag binnengevallen op verschillende locaties waar illegaal sigaretten werden geproduceerd. De uitbaters van de productiesites zijn Oost-Europese bendes, bericht Belga.

Deze ochtend viel de douane binnen op een tiental illegale sigarettenfabrieken. Er werden zo’n dertig mensen gearresteerd.

In een loods in Schelle, tussen Brussel en Antwerpen, werden achttien mensen op heterdaad betrapt terwijl ze sigaretten aan het maken waren. De verdachten woonden tijdens de productie klaarblijkelijk ook in de loods.

Accijnzen

Ook in onder meer Eeklo en Tongeren en op enkele plaatsen in Wallonië werden huiszoekingen uitgevoerd. “Dit is de grootste actie van de douane ooit in de strijd tegen de productie van illegale sigaretten”, stelt Kristian Vanderwaeren, de administrateur-generaal van de douane, aan VRT NWS. “In totaal werden er vanmorgen 150 douaniers ingezet.”

De invallen tot stand na maanden voorbereidend onderzoek, onder meer in samenwerking met Europol.

Oost-Europese bendes kiezen zouden steeds vaker ons land uitkiezen om illegaal sigaretten te fabriceren volgens de douane. De verklaring daarvoor zou liggen in een combinatie van factoren zoals de stijgende accijnstarieven op tabakswaren binnen de Europese Unie en een verbeterde beveiliging van de handel in originele merksigaretten.

Door namaaksigaretten te verkopen, kunnen heel wat accijnzen worden ontdoken. De in ons land in beslag genomen sigaretten zijn traditioneel vooral bestemd voor de Franse en Britse markt.

Zware metalen

Volgens Vanderwaeren zijn de illegale sigaretten niet alleen problematisch omwille van het ontduiken van accijnzen. “Het is een fiscaal probleem, maar ook een gezondheidsprobleem”, zegt hij. “De kwaliteit van de tabak is heel slecht, mogelijk met zware metalen erin, en de filter is niet van goede kwaliteit. Zulke sigaretten zijn heel goedkoop, maar heel slecht voor de gezondheid. Koop ze dus als consument niet.”

De douane stelt dat illegale sigaretten onder meer online worden verkocht – wat op zich al verboden is in België – en ook kunnen worden herkend aan de veel lagere prijs waaraan ze worden aangeboden.

(lb)

Lees ook:

Meer