WHO vraagt om derde prik uit te stellen tot september

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen op om het toedienen van booster shots uit te stellen tot op zijn vroegst september. Landen met lage vaccinvoorraden moeten ook een kans krijgen om hun bevolking in te enten, klinkt het. 

“We moeten hoogdringend de zaken omdraaien: van een meerderheid van vaccins voor de rijke landen naar een meerderheid voor de arme landen”, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO, vandaag tijdens een persconferentie. 

Om minstens 10 procent van de bevolking van elk land te kunnen vaccineren, moeten we volgens de WHO wachten met het zetten van een derde prik tot minstens eind september. “Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we ieders medewerking nodig, vooral van het handjevol landen en bedrijven dat de wereldwijde aanvoer van vaccins controleert”, vervolgde Tedros.

De WHO-topman benadrukte dat er wereldwijd meer dan 4 miljard vaccindoses zijn toegediend, waarvan meer dan 80 procent in hoge-inkomenslanden en in hogere middeninkomenslanden. Dit terwijl ze minder dan de helft van de wereldbevolking uitmaken.

Oneerlijke verdeling van vaccins

In Israël kunnen alle inwoners ouder dan 60 jaar die eerder twee prikken van het Pfizer-vaccin kregen al een derde prik krijgen. Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben plannen aangekondigd om bepaalde kwetsbare bevolkingsgroepen booster shots te geven. 

In België heeft de Taskforce Vaccinatie alvast een blauwdruk klaar om ons land voor te bereiden voor het geval zo’n derde prik van het coronavaccin nodig is dit najaar. Het buigt zich momenteel nog over het nut van zo’n boosterprik.

Hoewel hij begrip had voor de bezorgdheid van regeringen die hun bevolking willen beschermen tegen de Delta-variant, kunnen en mogen we volgens Tedros “niet accepteren dat landen die al het grootste deel van de wereldwijde vaccinvoorraad hebben gebruikt er nog meer van gebruiken terwijl de meest kwetsbare mensen ter wereld onbeschermd blijven”.

(lb)

Meer