Eduard D'Hollander is niet van plan zijn kippen van de hand te doen maar eet voor de zekerheid de eieren niet meer.
Volledig scherm
PREMIUM
Eduard D'Hollander is niet van plan zijn kippen van de hand te doen maar eet voor de zekerheid de eieren niet meer. © Gianni Barbieux / Photo News

Buurtbewoners 3M radeloos na te hoge PFOS-waarden in hun bloed: “Ik weet het allemaal niet meer. Wat moeten we nu doen?”

Vertwijfeling. Dát is wat de 67-jarige Eduard D’Hollander voelt. Hij woont vlak bij de fabriek 3M in Zwijndrecht en blijkt nu, net als zijn vrouw en kleindochter, ‘problematisch’ hoge PFOS-waarden in zijn bloed te hebben. “Ik weet het allemaal niet meer”, zegt de gepensioneerde vrachtwagenchauffeur. “Wat gaat er nog gebeuren? Wat moeten we doen?”

55 reacties

  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    De oorzaak van de vervuiling ligt niet bij de mensen die er wonen, Hendrik De Smedt. Met een dergelijke stelling stel je dat fabrieken mogen vervuilen en mensen maar moeten verhuizen. Dan kan je de helft van Oost-Vlaanderen ontruimen voor die PFOS vervuiling. Alles tussen Sint-Niklaas-Temse en Antwerpen.
  • Henri De Smedt

    3 jaar geleden
    Dat is nu eenmaal het gevolg van dicht bij fabrieken te gaan wonen. Dit geldt ook voor de Gentse Kanaalzone, Antwerpse Haven, Tessenderlo, Zeebrugge-haven enz. Huisje verkopen en verhuizen is de snelste oplossing en niet wachten op 'jarenlange processen' die tot niks leiden...
  • Geert Landsman

    3 jaar geleden
    Wanneer worden de politiekers die dit wisten en toelieten eens vervolgd door justitie? Niks onderzoeks-commissie van betrokkenen, de rechterlijke macht moet dit doen.
  • august luyckx

    3 jaar geleden
    Gezamenlijk 3M een proces aan doen !
  • Bart Dekort

    3 jaar geleden
    Ook op veel andere plaatsen ontwikkelen mensen ziekte door de industrie, hetzij tijdens het werk, hetzij omdat hun huis onder de schoorsteen van het fabriek staat. Dat is nu eenmaal moeilijk te voorkomen. Maar wel zou men transparant moeten zijn en juiste info geven. Gelukkig kunnen captains of industrie nog beter toneel spelen als hun vriendjes politiekers, en zullen ze er ongeschaad mee wegkomen.