donderdag 5 augustus 2021 - Bilzen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Johnny Geurts

Natuur

Natuurgebied De Motmolen ingericht als klimaatbuffer

Bilzen

In natuurgebied De Motmolen in Bilzen worden de beemden van het rietveld hersteld. Op termijn groeit dit natte natuurgebied aan de Demer uit tot een robuuste klimaatbuffer.

Momenteel wordt de dichtgegroeide vijver nabij de vroegere Motmolen slibvrij gemaakt en de dijken hersteld zodat er weer een open vallei ontstaat. “In dit gebied staat het grondwater hoog. De Motmolen is een dan ook ecologisch waardevol gebied met heel wat potentieel. Met dit project geven Bilzen, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) en vzw Orchis invulling aan de Blue Deal van de Vlaamse regering, die streeft naar meer natte natuur. Natte gebieden zoals hier bij de monding van de Nieuwzouw dat vanaf Alden Biesen nar het gebied stroomt, helpen om zowel droogte als extreme regenval op te vangen. Met deze werken herstelt men de natuurwaarden van de beemd. Uiteindelijk wordt dit een gebied waar natuurlijke processen de ruimte krijgen. Een aangepast beheer zal het monotone rietveld omvormen naar een dotterbloemhooiland en zeggenmoeras, waarmee een belangrijke biotoop zich kan herstellen”, zegt Joke Rymen van RLHV.

  Johnny Geurts

Europese topnatuur

Met het juiste beheerplan zullen ook de moerasplanten weer opleven. Om in dit natte gebied te kunnen werken wordt gebruikgemaakt van speciale maaimachines zoals de softtrack die is uitgerust met rupsbanden om dit natte klusje te klaren. Dit kalkrijk gebied behoort tot de Speciale Beschermingszone Jekervallei, een stukje Europese topnatuur. Hier leeft ook nog de vrij unieke zeggekorfslak. Dit kleine slakje leeft specifiek van algen en schimmels op de bladeren van moerasplanten. Ook de vegetatie is uniek. Een voorbeeld is de moesdistel, die er zeer goed gedijt in het door moeraskalk aangerijkte grondwater”, aldus Rymen. “Wandelaars kunnen hier de werken zien vorderen vanaf het aangelegde plankenpad bij het wandelpad dat een verbinding vormt tussen Alden Biesen en het bosrijke gebied van de Katteberg, langs de oevers van De Demer.” (joge)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws