Direct naar artikelinhoud
NieuwsOlympische Spelen

Roger Lespagnard bij hertest negatief op corona: trainer van Nafi Thiam mag atletiekstadion binnen

Roger Lespagnard (l).Beeld Photo News

De tweede dag van Nafi Thiam in de zevenkamp in Tokio begon vandaag met verontrustend nieuws: bij zijn dagelijkse pcr-test bleek haar trainer Roger Lespagnard coronapositief. Bij de hertest bleek het resultaat echter negatief, waardoor Lespagnard het atletiekstadion nu wel binnen mag. Zo kan hij Thiam coachen in de aanloop naar de afsluitende 800m in de zevenkamp. 

Woensdag was er in het Olympic Stadium nog geen vuiltje aan de lucht. Roger Lespagnard zat zoals gebruikelijk op de tribune om z’n atlete richtlijnen te geven of bij te sturen tijdens de 100m horden, het hoogspringen, kogelstoten en de afsluitende 200m. Maar vanochtend was er van de 74-jarige coach plots geen spoor meer.

Al snel bleek waarom: de Luikenaar had positief getest en werd afgezonderd. Met de test van Nafi Thiam bleek gelukkig niets aan de hand en zij kon haar competitie gewoon verder zetten, weliswaar zonder haar trainer. Michael Van der Plaetsen, coach en broer van tienkamper Thomas Van der Plaetsen, die gisteren uitviel met een scheur in de hamstrings, nam uitzonderlijk de rol van Lespagnard over. De prestaties van Thiam leden er niet onder: met haar 6m60 in het verspringen en 54m68 in het speerwerpen blijft zij in de running voor het goud.

Lees ook

Volg alle ontwikkeling rond de Olympische Spelen in onze liveblog

Zo kan Nafi Thiam alsnog goud veroveren op zevenkamp: ‘Het belooft nog spannend te worden’

Alle ogen gericht op Nafi Thiam: hoe een zorgeloze tiener een wereldtopper werd

Intussen deed de medische cel er alles aan te tonen dat het om een valse positieve test ging. In oktober raakte Lespagnard al eens besmet met covid-19, wat de positieve test zou kunnen verklaren. Bovendien was het niet de eerste keer dat Lespagnard positief testte in Japan - de hertest bleek telkens negatief. Aan die testresultaten werd evenwel geen ruchtbaarheid gegeven.

Ook dit keer bleek de hertest negatief. Lespagnard kan straks gewoon weer zijn plek in het stadion innemen.

Thiam en haar coach in 2017.Beeld Photo News