Direct naar artikelinhoud
NieuwsMobiliteit

Rijexamencentra kunnen strenger optreden tegen fraudeurs

Rijexamencentra kunnen strenger optreden tegen fraudeurs
Beeld ANP

Centra voor rijexamens zullen vanaf 1 september mensen die fraude plegen tijdens het examen tijdelijk kunnen uitsluiten. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Tot nu toe stonden de centra vrij machteloos tegen dergelijke praktijken.

“Uit overleg met de sector is gebleken dat personen en organisaties steeds inventiever worden om te slagen voor het examen”, zegt minister Peeters. De nieuwe regelgeving maakt het vanaf 1 september mogelijk om onregelmatigheden en fraude – of pogingen daartoe – voor, tijdens of na het theorie- of praktijkexamen strenger te bestraffen. Verbale of fysieke agressie of het niet naleven van richtlijnen of instructies van examinatoren of andere medewerkers kunnen voortaan leiden tot een tijdelijke uitsluiting van de examens. Dat geldt zowel voor kandidaten als voor begeleiders.

De administratie volgt ook een aantal specifieke dossiers rond gesjoemel met bekwaamheidsattesten, zegt minister Peeters. Dat zijn de attesten die worden uitgereikt door rijscholen nadat er twintig uur scholing werd gevolgd, en waarmee een voorlopig rijbewijs kan worden aangevraagd. Vanaf 1 september zijn de instellingen die instaan voor het afnemen van examens verplicht om de documenten elektronisch mee te delen aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.