Direct naar artikelinhoud
NieuwsReuzegom

Vandaag D-day voor Reuzegommers. Kan daarna nog iets de ‘boel vertragen’? ‘Wij hebben papa Dia daarvoor behoed’

Advocaat Sven Mary (l.), die de vader van Sanda Dia (m.) vertegenwoordigt.Beeld © Stefaan Temmerman

De nabestaanden van Sanda Dia krijgen donderdag waarschijnlijk te horen hoeveel Reuzegommers zich voor de rechtbank zullen moeten verantwoorden voor zijn dood. Alleen: de verdachten kunnen nog hoger beroep aantekenen. ‘We hebben de vader daarop voorbereid’, zegt zijn advocaat Sven Mary. 

Het parket wil achttien Reuzegommers voor de rechtbank brengen voor de dood van Sanda Dia. De ingenieursstudent van de KU Leuven overleed op 7 december 2018 na een tweedaags ontgroeningsritueel van studentenclub Reuzegom, waarbij hij onder meer urenlang in een put met ijskoud water moest zitten.

Het parket wil 18 leden van Reuzegom vervolgen voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onterende behandeling en schuldig verzuim. Ze riskeren daardoor tot tien jaar cel. 

Tijdens de raadkamerzitting vorige maand zouden twee van de 18 leden van de studentenclub via hun advocaat de buitenvervolgingstelling hebben gevraagd. Volgens onze informatie gaat het onder andere om een toenmalig student die pas laat aan de chalet ter plaatse kwam en vrij snel gezegd zou hebben dat de zieltogende Sanda Dia zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moest. Minstens één andere student zou op de laatste zitting aangedrongen hebben om het hele dossier onontvankelijk te laten verklaren, omdat het volgens hem niet volledig is. 

‘Boel vertragen’

Mocht de raadkamer beslissen dat sommigen zich niet moeten verantwoorden op een strafproces, dan kunnen zowel het Openbaar Ministerie als de burgerlijke partijen daartegen hoger beroep aantekenen. De verdachten zelf kunnen géén hoger beroep aantekenen tegen de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Ze kunnen dit enkel op basis van procedurele argumenten – die dan ook nog eens vermeld moeten zijn in hun schriftelijke conclusies die tijdens de procedure werden ingediend. 

Kanttekening: indien één van de advocaten dit doet, kunnen andere advocaten – dus ook zij die eerder geen procedureprobleem opwierpen – zich daarbij aansluiten en steunen op dezelfde argumenten.

“Ik zeg nu al: er zullen een aantal advocaten zijn die naar alle waarschijnlijkheid beroep zullen aantekenen tegen de beslissing”, voorspelt advocaat Sven Mary op basis van de conclusies van de batterij topadvocaten die de Reuzegommers bijstaan. “Ik durf ook al te zeggen: dat hoger beroep zal aangetekend worden op 20 augustus – de laatste dag van de termijn van vijftien dagen waarbinnen dit kan. Zo hebben ze toch weeral vijftien dagen gewonnen en de boel vertraagd. Pas op, ik misprijs dat niet. Ze spelen hun rol als advocaat. Wij hebben papa Dia met ons team daarvoor behoed. Hij weet dat dit de laatste stuiptrekkingen zullen zijn van een aantal advocaten van de verdediging. Papa Dia weet ook: de dag des oordeels komt dichterbij.”