2014 Getty Images

Op één na warmste julimaand van de afgelopen 40 jaar in Europa

Wij hebben er hier in België niet zoveel van gemerkt, maar globaal gezien hebben we in Europa de op een na warmste julimaand gehad van de afgelopen 40 jaar. Dat blijkt uit het maandelijkse klimaatoverzicht van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus, dat in 1979 startte met metingen.

In het maandoverzicht valt een tweedeling op in Europa. Het was een stuk warmer dan normaal in het grootste deel van Noord- en Oost-Europa. In de regio van de Oostzee steeg het kwik het hoogst boven het gemiddelde van 1991 tot 2020. Zo waren er langdurige hittegolven in de Finse hoofdstad Helsinki en in Litouwen. In Noord-Ierland sneuvelde het dagrecord van hoogste maximumtemperatuur.

Daar staat tegenover dat juli 2021 wat kouder was dan het gemiddelde in een strook die zich uitstrekt van Portugal tot Duitsland, en in Spitsbergen en delen van het noordwesten van Rusland. Het Belgische KMI maakte eerder al bekend dat het in België minder warm was dan normaal in juli: 17,9 graden tegen een normale 18,7 graden.

Deze kaart toont waar het dit jaar warmer of kouder was in juli in vergelijking met de gemiddelde temperatuur in juli voor de periode 1991-2020. Data bron: ERA5. Credit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Copernicus stelde ook een groot contrast vast in de neerslagstatistieken. Het was droger dan gemiddeld in het oosten van het continent, met de grootste afwijkingen in Finland, de Baltische staten, het westen van Rusland en de oostelijke Balkan. Ook IJsland, Ierland, het noorden van het Verenigd Koninkrijk en het Iberisch Schiereiland waren droger dan gemiddeld.

In de westelijke delen van Centraal-Europa viel er dan weer meer neerslag dan gemiddeld. In delen van België, Duitsland, Luxemburg en Nederland veroorzaakte dat verwoestende overstromingen. Ook Zwitserland en het zuiden van het Verenigd Koninkrijk kregen met watersnood te maken.

Meest gelezen