E-peritieven maakt ons ongelukkiger én ongezonder. “Hoe vaker je het doet, hoe nadeliger voor je welzijn”
“Hoe groter het besmettingsgevaar aan tafel, hoe beter de band zal zijn.” Mensen die vaak samen eten en drinken zitten beter in hun vel en eten gezonder. Maar dat geldt verrassend genoeg niet voor zij die dit online doen, ontdekten communicatiewetenschappers van de Universiteit Antwerpen. Ze zoeken mensen die hun ervaringen willen delen.
“Onderzoek van voor de coronaperiode toonde reeds aan dat zij die vaak samen eten beter in hun vel zitten en ook gezonder eten. Mensen die vaak samen het glas heffen, zijn gelukkiger dan zij die dit niet doen", vertelt Katrien Maldoy, onderzoekster in de communicatiewetenschappen op UAntwerpen.
Onder anderen prof. dr. Charlotte De Backer, werkzaam aan hetzelfde departement van de UA, nam onze eetgewoonten onder de loep. Eind vorig jaar verscheen haar manifest Niet Iedereen Kan Een Bizon Schieten, over het belang van samen eten. “De grondslag van onze samenleving zoals we die vandaag kennen - we beseffen dat door de coronacrisis meer dan ooit - is sociaal contact”, legt ze uit. “De basis van dat sociaal contact is dan weer samenwerking en vertrouwen hebben in elkaar. Voeding speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Sommige evolutionaire antropologen zijn ervan overtuigd dat je die samenwerking kunt herleiden tot het feit dat we eten delen met elkaar.”
Prof. Charlotte De Backer: “Onze voorouders moesten elkaar helpen om aan eten te geraken, zeker vanaf het moment waarop vlees deel werd van ons eetpatroon. Dat verklaart ook waarom mijn manifest de titel ‘Niet Iedereen Kan Een Bizon Schieten’ kreeg. Toen onze voorouders na de jacht met een bizon terugkwamen, moest het vlees verdeeld worden. Zo ontstonden er sociale dilemma’s binnen de groep. Wie krijgt welk stuk? Krijgt iedereen evenveel? Die coöperatie om aan gevarieerde voeding te geraken en de dilemma’s die daarmee gepaard gaan, hebben ons gemaakt tot wie we zijn: sociale wezens."
Ode aan familierecepten
Charlotte De Backer vergelijkt een kant-en-klare maaltijd met seks zonder liefde. “Ik ben zeker niet tégen convenience food, ik maak er zelf gretig gebruik van. Toch moeten we er een beetje mee oppassen. Intuïtief leggen we namelijk een verband tussen koken en de moeite die het kost om de maaltijd te bereiden.”
Culinaire tradities verderzetten is heel belangrijk om familiale verbondenheid ten volle te ervaren.
Haar onderzoek vormt dan ook een ode aan familierecepten. “Ze vormen een deel van onze identiteit, en familierecepten bevatten bijgevolg bij wijze van spreken een stukje van ons DNA. De culinaire tradities verderzetten is heel belangrijk om die familiale verbondenheid ten volle te ervaren. Vandaag de dag zijn het eerder chef-koks die ons inspireren, en dan is er ook nog de opkomst van sociale media.”
“Persoonlijk begrijp ik de hype niet rond gerechten van influencers. Als je recepten van een chef-kok volgt, doe je dat omdat je wil bijleren van iemand die dag in dag uit met voeding bezig is. Dat heeft nut. Maar als je grijpt naar de recepten van een influencer, die in alle eerlijkheid niet beter kan koken dan jij en ik maar gewoonweg af en toe in de keuken aan de slag gaat, en daar beelden van maakt, dan vraag ik toch me af waar je mee bezig bent. Je kopieert een stuk van de identiteit van iemand die je totaal niet kent, wat je op sociaal gebied dus ook niets oplevert. Je vraagt dan beter een recept aan je grootmoeder, nonkel, goede vriend of andere naaste.”
Plan B: e-peritieven
Op sociaal en communicatief gebied haal je het meest uit samen eten, zegt prof. De Backer. “Als je eet uit dezelfde potten of voeding deelt. Ik heb het dan over bijvoorbeeld tapas, sushi of Chinees. Ook de Ethiopische keuken, nu trouwens erg in opmars, is een aanrader. De gulden regel is: hoe groter het besmettingsgevaar, hoe beter de band zal zijn. Dat heeft te maken met vertrouwen: je rekent erop dat de ander je niet zal vergiftigen of een bepaalde ziekte zal doorgeven.”
Maar dat was allesbehalve evident tijdens de pandemie. We kozen er dan maar voor om online samen te eten en drinken. Het was tijdens de afgelopen lockdowns dé manier om samen - oké, met een scherm ertussen - een maaltijd te delen of het glas te heffen.
Verrassende onderzoeksresultaten
De communicatiewetenschappers van de Universiteit Antwerpen waren nieuwsgierig of je ook gelukkiger wordt van online samen eten en drinken. En de resultaten van hun onderzoek zijn verrassend. “Wat blijkt? Mensen die het leuk vinden om online samen te eten en te drinken, zijn inderdaad gelukkiger en eten gezonder. Mensen die het awkward vinden, zijn over het algemeen minder gelukkig en eten minder gezond,” weet Katrien Maldoy.
Maar hoe vaker mensen ook effectief aan online samen eten en drinken doen - ook al vinden ze het leuk - hoe nadeliger voor hun welzijn, vertelt Katrien Maldoy. Ze zijn minder gelukkig. En ook op nutritioneel vlak geldt: hoe meer ze elkaar online opzoeken, hoe minder voordelen ze ervaren.
Waarom dit zo is, is nog onduidelijk. “We willen daarom graag ervaringen verzamelen van mensen die elkaar online opgezocht hebben om samen te eten of te drinken. Wat maakt precies dat online samen eten en drinken het échte samen eten en drinken niet kan evenaren? Die redenen willen we in kaart brengen.”
Zin om je eigen ervaring te delen? Je kan de vragenlijst hier invullen.
Niet iedereen kan een bizon schieten, Charlotte De Backer (Standaard Uitgeverij, 22.50 euro)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
1 op de 10 vrouwen ontdekt dat ze endometriose heeft, soms te laat. Prof noemt de signalen in je menstruatie
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
PREMIUM
Bultje op je buik? Misschien is het een navelbreuk: “Veel mensen voelen het niet eens”
Ongeveer vijf procent van de mensen krijgt ooit met een navelbreuk te maken, maar vaak hebben ze dat zelf niet eens door. Kun je het dan niet erger maken als je er geen last van hebt? Hoe krijg je een navelbreuk in de eerste plaats en geraak je er weer vanaf? Specialist Filip Muysoms beantwoordt zes vragen: “De navel blijft heel ons leven een zwakke plek in de buikwand.” -
-
PREMIUM
Steeds meer jonge vrouwen claimen een ‘tweede puberteit’ mee te maken: wat is er aan de hand?
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
PREMIUM
Anale bleaching is ‘big’ in Amerika en komt stilaan op bij ons. “Vrouwen kiezen meestal voor de ‘full option’”
‘Voor mij een kont zo roze als Barbie, alsjeblieft.’ Anale bleachings zijn big in Amerika, zegt Griet Vanhees van cosmetische kliniek Insight Affair. Van de brave buurvrouw tot de serieuze zakenman, ook steeds meer Vlamingen betalen zo’n 500 euro voor een intieme bleaching. Waarom wordt je huid daar soms erg donker? En hoe veilig is het? “Veel blekende zalven zijn niet meer verkrijgbaar.” -
Angelique Van Ombergen, een zeldzame vrouwelijke ruimteonderzoekster: “Het vraagt veel mentale ruimte”
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM
EXCLUSIEF. ‘Thuis’-actrice Tine Priem over de baby op komst en de burn-out: “Ik begon te huilen. Ik wist niet wat me overkwam”
“Ik vind een zwangerschap eigenlijk heel privé. Maar als actrice móét ik het wel delen.” In ‘Thuis’ heet ze Tamara en is ze een gescheiden mama. In het echte leven is Tine Priem (35) gelukkig met Tom en is haar eerste kindje op komst. Én haar eerste kledinglijn. Het contrast met hoe ze zich een halfjaar geleden nog voelde, kan niet groter zijn. “Mijn lichaam gaf me tekens. En ik negeerde ze.” -
Heb jij ook last van voetenschaamte? Expert geeft advies: “Nagels lakken maakt het probleem erger”
Vandaag stijgt het kwik tot 25 graden, tijd voor open schoenen dus. Maar wat als jij je schaamt voor je voeten, tenen of nagels? Het is een complex waar meer dan één op de vijf Belgen mee kampt, zegt voetverzorgster Els Snoeck. Al is die voetenschaamte nergens voor nodig. “Ideale voeten? Die zie je enkel bij pasgeboren baby’s.” -
Recept
De koning van de apéro’s geeft enkele tips prijs en leert je drie zomerse cocktails maken. “Low alcohol gaat steeds meer boomen”