E-peritieven maakt ons ongelukkiger én ongezonder. “Hoe vaker je het doet, hoe nadeliger voor je welzijn”
“Hoe groter het besmettingsgevaar aan tafel, hoe beter de band zal zijn.” Mensen die vaak samen eten en drinken zitten beter in hun vel en eten gezonder. Maar dat geldt verrassend genoeg niet voor zij die dit online doen, ontdekten communicatiewetenschappers van de Universiteit Antwerpen. Ze zoeken mensen die hun ervaringen willen delen.
“Onderzoek van voor de coronaperiode toonde reeds aan dat zij die vaak samen eten beter in hun vel zitten en ook gezonder eten. Mensen die vaak samen het glas heffen, zijn gelukkiger dan zij die dit niet doen", vertelt Katrien Maldoy, onderzoekster in de communicatiewetenschappen op UAntwerpen.
Onder anderen prof. dr. Charlotte De Backer, werkzaam aan hetzelfde departement van de UA, nam onze eetgewoonten onder de loep. Eind vorig jaar verscheen haar manifest Niet Iedereen Kan Een Bizon Schieten, over het belang van samen eten. “De grondslag van onze samenleving zoals we die vandaag kennen - we beseffen dat door de coronacrisis meer dan ooit - is sociaal contact”, legt ze uit. “De basis van dat sociaal contact is dan weer samenwerking en vertrouwen hebben in elkaar. Voeding speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Sommige evolutionaire antropologen zijn ervan overtuigd dat je die samenwerking kunt herleiden tot het feit dat we eten delen met elkaar.”
Prof. Charlotte De Backer: “Onze voorouders moesten elkaar helpen om aan eten te geraken, zeker vanaf het moment waarop vlees deel werd van ons eetpatroon. Dat verklaart ook waarom mijn manifest de titel ‘Niet Iedereen Kan Een Bizon Schieten’ kreeg. Toen onze voorouders na de jacht met een bizon terugkwamen, moest het vlees verdeeld worden. Zo ontstonden er sociale dilemma’s binnen de groep. Wie krijgt welk stuk? Krijgt iedereen evenveel? Die coöperatie om aan gevarieerde voeding te geraken en de dilemma’s die daarmee gepaard gaan, hebben ons gemaakt tot wie we zijn: sociale wezens."
Ode aan familierecepten
Charlotte De Backer vergelijkt een kant-en-klare maaltijd met seks zonder liefde. “Ik ben zeker niet tégen convenience food, ik maak er zelf gretig gebruik van. Toch moeten we er een beetje mee oppassen. Intuïtief leggen we namelijk een verband tussen koken en de moeite die het kost om de maaltijd te bereiden.”
Culinaire tradities verderzetten is heel belangrijk om familiale verbondenheid ten volle te ervaren.
Haar onderzoek vormt dan ook een ode aan familierecepten. “Ze vormen een deel van onze identiteit, en familierecepten bevatten bijgevolg bij wijze van spreken een stukje van ons DNA. De culinaire tradities verderzetten is heel belangrijk om die familiale verbondenheid ten volle te ervaren. Vandaag de dag zijn het eerder chef-koks die ons inspireren, en dan is er ook nog de opkomst van sociale media.”
“Persoonlijk begrijp ik de hype niet rond gerechten van influencers. Als je recepten van een chef-kok volgt, doe je dat omdat je wil bijleren van iemand die dag in dag uit met voeding bezig is. Dat heeft nut. Maar als je grijpt naar de recepten van een influencer, die in alle eerlijkheid niet beter kan koken dan jij en ik maar gewoonweg af en toe in de keuken aan de slag gaat, en daar beelden van maakt, dan vraag ik toch me af waar je mee bezig bent. Je kopieert een stuk van de identiteit van iemand die je totaal niet kent, wat je op sociaal gebied dus ook niets oplevert. Je vraagt dan beter een recept aan je grootmoeder, nonkel, goede vriend of andere naaste.”
Plan B: e-peritieven
Op sociaal en communicatief gebied haal je het meest uit samen eten, zegt prof. De Backer. “Als je eet uit dezelfde potten of voeding deelt. Ik heb het dan over bijvoorbeeld tapas, sushi of Chinees. Ook de Ethiopische keuken, nu trouwens erg in opmars, is een aanrader. De gulden regel is: hoe groter het besmettingsgevaar, hoe beter de band zal zijn. Dat heeft te maken met vertrouwen: je rekent erop dat de ander je niet zal vergiftigen of een bepaalde ziekte zal doorgeven.”
Maar dat was allesbehalve evident tijdens de pandemie. We kozen er dan maar voor om online samen te eten en drinken. Het was tijdens de afgelopen lockdowns dé manier om samen - oké, met een scherm ertussen - een maaltijd te delen of het glas te heffen.
Verrassende onderzoeksresultaten
De communicatiewetenschappers van de Universiteit Antwerpen waren nieuwsgierig of je ook gelukkiger wordt van online samen eten en drinken. En de resultaten van hun onderzoek zijn verrassend. “Wat blijkt? Mensen die het leuk vinden om online samen te eten en te drinken, zijn inderdaad gelukkiger en eten gezonder. Mensen die het awkward vinden, zijn over het algemeen minder gelukkig en eten minder gezond,” weet Katrien Maldoy.
Maar hoe vaker mensen ook effectief aan online samen eten en drinken doen - ook al vinden ze het leuk - hoe nadeliger voor hun welzijn, vertelt Katrien Maldoy. Ze zijn minder gelukkig. En ook op nutritioneel vlak geldt: hoe meer ze elkaar online opzoeken, hoe minder voordelen ze ervaren.
Waarom dit zo is, is nog onduidelijk. “We willen daarom graag ervaringen verzamelen van mensen die elkaar online opgezocht hebben om samen te eten of te drinken. Wat maakt precies dat online samen eten en drinken het échte samen eten en drinken niet kan evenaren? Die redenen willen we in kaart brengen.”
Zin om je eigen ervaring te delen? Je kan de vragenlijst hier invullen.
Niet iedereen kan een bizon schieten, Charlotte De Backer (Standaard Uitgeverij, 22.50 euro)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Ik heb het meteen aan Wout bekend.” De stoute kantjes van Natassia Van Kerkvoorde, verloofde van Wout Bru
-
Livios
“Mollen verstoren, kan een averechts effect hebben”: zo bind je de strijd wél aan met de diertjes in je tuin
Molshopen ontsieren het gazon en vormen een doorn in het oog voor menig hobbytuinier. De mol doden is echter geen goed idee, zo vertelt Dirk Criel van Natuurpunt aan Bouwsite Livios. Wat je dan beter doet? Je tuin minder aantrekkelijk maken voor mollenpootjes. -
PREMIUM
EXCLUSIEF. Hiphopster Coely, na de donkere jaren: “Mijn succes kwam met angsten. Ik vocht ertegen”
“Dat het allemaal opnieuw góéd voelt, is echt, god ja, overweldigend.” Na een lastige periode staat hiphopartieste Coely (30) weer te glunderen: ze is mama, geliefd, succesvol en gelukkig. Wij zijn erbij wanneer ze in Barcelona haar eerste kledingcollectie voor ZEB shoot en voélen haar positieve energie. Die vond ze terug na jaren van ‘heavy shit’, zoals ze het noemt. “Dankzij mijn therapie heb ik geen ‘daddy issues’ meer.” -
-
PREMIUM
EXCLUSIEF. Actrices Karlijn Sileghem en Maaike Cafmeyer over hun leeftijd: “Als vrouw telt 1 ding: ben je nog fuckable?”
-
PREMIUM
“Het kikkergif kan heel wat emoties en trauma’s losmaken”: de (on)zin van kambosessies, volgens een coach en toxicoloog
Je moet ervan zweten, overgeven en je krijgt wellicht ook diarree. In het ergste geval begint je gezicht op te zwellen. En toch zijn er mensen die zweren bij kambo. Dit kikkergif wordt gezien als de ultieme detox. Hoe gezond is het? Een kambocoach en toxicoloog Jan Tytgat geven uitleg: “Dit lijkt op de symptomen die mensen ervaren als ze voor het eerst morfine of heroïne gebruiken.” -
Recept
De Indonesische Wahyu deelt haar favoriete recept voor warme zomerdagen. Zo maak je de klassieker lotek gado-gado klaar
In onze nieuwe reeks ‘Mijn Zomerrecept’ bundelen we de meest verfrissende gerechten uit andere culturen. De Indonesische Wahyu Sriwijayanti (52) bijt de spits af. Op warme zomerdagen vind je haar in de gubuk, een traditioneel hutje in haar tuin, drinkt ze mierzoete thee en bereidt ze de klassieker lotek gado-gado, een groentegerecht waarbij pikant, zout en zoet perfect in balans zijn. Ze deelt met ons haar familierecept. -
PREMIUM
“Jongens mogen nog altijd niet huilen.” Heeft een Vrouwendag anno 2024 nog nut?
-
Wat zeg je best wel en niet tegen een collega of vriend die meedoet aan de ramadan?
-
Recept
De koning van de apéro’s geeft enkele tips prijs en leert je drie zomerse cocktails maken. “Low alcohol gaat steeds meer boomen”
Ken jij het geheim voor perfect heldere ijsblokjes? Gedemineraliseerd water gebruiken. Deze en andere coole tips bundelt sommelier en bartender Hannes Desmedt in zijn boek ‘Apero Maison’. Met tientallen originele cocktailrecepten – van casual over feestelijk tot low en no alcohol – krijg jij thuis vast ook jouw cocktailskills on point. Wij geven alvast een voorsmaakje. Letterlijk, want je leert hoe je een zomerse punch, ananas-rum en porto-tonic maakt. Tsjing! -
PREMIUM
“Dokter, sorry voor mijn schaamhaar”: gynaecoloog onthult wat niemand durft te vragen op consultatie
Krijgt mijn vagina rimpels? Kan mijn spiraal uitvallen? Kan veel seks kwaad als ik zwanger ben? Het zijn vragen die we niet snel durven stellen tijdens een doktersbezoek met de benen open, maar gynaecoloog Mieke Kerkhof beantwoordt ze met plezier. Ze gunt ons een blik achter het gordijntje en deelt de 11 meest opvallende vragen die ze al kreeg tijdens consultaties. “Strakke strings zijn soms een aanleiding.” -
Spaargids.be
Voor alternatieve geneeswijzen kan je tot 72 euro per jaar terugtrekken via het ziekenfonds