De erg trage vaccinatiecampagne speelt Japan parten.
Yomiuri

Recordaantal coronabesmettingen in de Japanse hoofdstad Tokio en dat in volle Olympische Spelen

Enkele dagen voor het einde van de Olympische Spelen piekt het aantal besmettingen met het coronavirus in de regio rond de Japanse hoofdstad Tokio. Ook in heel Japan lijkt het virus in opmars, maar dan op kleinere schaal. 

Gisteren zijn er in Tokio voor het eerst meer dan 5.000 besmettingen vastgesteld. In heel Japan waren er dat meer dan 14.000. Beide dagcijfers zijn een record.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Het aantal besmettingen stijgt tegen een ritme dat we nog nooit gezien hebben

De Japanse premier Yoshihiro Suga tijdens een kabinetszitting

In totaal zijn er in Japan nu al 15.000 mensen overleden aan het virus op een totale bevolking van 126 miljoen mensen. Tot voor kort leek dat land de epidemie goed onder controle te houden, maar de opkomst van de meer besmettelijke deltavariant (uit India) heeft Japan verrast, net als andere landen in het Verre Oosten overigens. 

Het wringt dat de Japanse bevolking thuis zit te kniezen, terwijl de rest van de wereld in Tokio een groot sportfeest houdt

Dirk De Ruyver van Flanders Investment & Trade vanuit Tokio

Grote boosdoener lijkt het gebrek aan vaccinatie te zijn. Dat een ontwikkeld land als Japan geen eigen vaccin heeft en ook erg weinig mensen heeft gevaccineerd is de grootste oorzaak voor de nieuwe uitbraak. 

Intussen zijn wel zes prefecturen -daaronder Tokio en de grootstad Osaka- in een noodtoestand geplaatst. Dat laat de lokale overheden toe om bars en restaurants vroeg te sluiten en geen alcohol te laten serveren. Iets wat naar verluidt niet altijd wordt nageleefd.

Tot nu toe zouden er 353 besmettingen zijn vastgesteld bij de tienduizenden mensen die betrokken zijn bij de Olympische Spelen. Dat is erg weinig en de Spelen zouden niet het aan de basis liggen van de hogere cijfers in Japan. Veel Japanners geloven dat niet en ook vandaag is er tegen de Spelen betoogd. Volgens Dirk De Ruyver van Flanders Investment & Trade die in Tokio is, is de bevolking boos omdat ze thuis moet zitten terwijl de rest van de wereld een groot sportfeest houdt.

Dat de Olympische Spelen in Tokio konden plaatsvinden, zelfs zonder publiek, was hoe dan ook een succes; ook al was het dan een jaar later dan gepland. Nu die Spelen op hun einde lopen, wordt in Japan uitgekeken naar dat andere grote evenement: in september zijn er verkiezingen en de populariteit van premier Suga en zijn Liberaal-Democratische Partij is niet bijster hoog te noemen.

Meest gelezen