Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-Sanda DIa

Raadkamer stuurt alle achttien Reuzegommers door naar rechtbank: deze straffen riskeren ze

Sanda Dia kwam om het leven na een doop van studentenclub Reuzegom.Beeld Tim Dirven, VTM Nieuws

De raadkamer in Hasselt stuurt alle achttien oud-leden van studentenvereniging Reuzegom door naar de correctionele rechtbank. Daar moeten ze zich verantwoorden over wat er op de fatale studentendoop in 2018 is gebeurd. De beklaagden kunnen wel nog in beroep gaan.

Tegen de beslissing van de raadkamer is hoger beroep mogelijk, daarvoor hebben de advocaten van Reuzegommers tot 20 augustus de tijd, waardoor de Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) zich over het dossier zal moeten buigen.

Welke straffen riskeren de Reuzegommers?

Het parket wilde alle achttien voormalige leden van Reuzegom voor de rechter brengen voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onterende behandeling en schuldig verzuim. Daarop staan straffen tot maximaal tien jaar cel. De raadkamer stuurt alle achttien voor deze vier kwalificaties door naar de rechtbank. 

Wat liep er fout tijdens de fatale doop?

Sanda Dia, een twintigjarige ingenieursstudent aan de KU Leuven kwam in 2018 om het leven, na de vreselijk uit de hand gelopen studentendoop. Hij moest urenlang in een put met ijskoud water zitten en onder meer visolie drinken. Toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht, bedroeg zijn lichaamstemperatuur nog zo’n 27 graden.

Wat betekent de beslissing van de raadkamer?

Al een jaar keek de familie uit naar deze beslissing over de doorverwijzing. Het gerechtelijk onderzoek werd in juli 2020 afgerond. Op de raadkamer van 4 september vroegen nog enkele advocaten van de verdediging en van de burgerlijke partij extra onderzoek, wat ook gebeurde.

In juni volgde er nog eens oponthoud, toen advocaat Joris Van Cauter een wrakingsverzoek indiende tegen de voorzitter van de raadkamer omdat ze volgens hem vooringenomen was. Dat verzoek werd door het Antwerpse Hof van Beroep afgewezen. Tijdens de raadkamerzitting vorige maand zou één Reuzegommer – een geneeskundestudent die opriep om met Dia naar het ziekenhuis te gaan – de buitenvervolgingstelling hebben gevraagd. 

Volgens sommige advocaten van de verdediging was het dossier ook nog niet volledig, waardoor een rechter ten gronde het volgens hen nog niet zou kunnen behandelen. Zij hadden nog steeds vragen bij de medische rapporten die over de dood van Dia zijn opgesteld. Die vragen gaan over de behandeling die de student tijdens zijn ziekenhuisopname heeft gekregen.

De raadkamer is die advocaten van de verdediging dus niet gevolgd: het dossier is wel volledig genoeg om naar de correctionele rechtbank te gaan.