Buurtbewoner Marc Van der Beeken zag zijn huis gisteren onder water lopen.
Radio 2

Meise start met puinruimen na vierde overstroming in twee weken tijd: "Om moedeloos van te worden"

De inwoners van het gehucht Eversem in Meise likken hun wonden na de vierde overstroming op rij in amper een paar weken tijd. Gisteren zette een regenbui van iets langer dan een uur verschillende straten meteen volledig onder water.

Door de hevige regenval van de afgelopen weken zijn de velden naast de woonwijken nog helemaal verzadigd. Gevolg? De grond kon gisteren het overtollige water niet meer slikken waardoor dat meteen richting de huizen liep. "Dat water had een ongelofelijke kracht", getuig buurtbewoner Marc Van der Beeken. “Hier in het Heimbeekveld zijn negen huizen getroffen, maar ook verderop in de wijk kregen de mensen water binnen in hun huis." De burgemeester van Meise moest gisterennamiddag een tijdlang het gemeentelijke rampenplan afkondigen. (lees verder onder de foto)

Radio 2

De gemeentediensten zijn sinds vanmorgen bezig met het opruimen van de grote smurrie die achtergebleven is in de straten nu het water stilaan is weggetrokken. "Met veegmachines lukt het niet om al die modder weg te krijgen. Die moet eerst opgeschept worden en pas daarna kunnen ze het wegdek schoon spuiten", vertelt Van der Beeken.

Ook burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) is onder de indruk van de ravage. "Het is nog nooit zo erg geweest. Maar liefst 40 woningen in Eversem stonden onder water. Natuurlijk moet er dringend iets gebeuren. Het is om moedeloos van te worden." Tot laat 's avonds heeft de Civiele Bescherming meer dan duizend zandzakjes uitgedeeld aan de bewoners. De gemeente zal nu een administratieve kracht vrijmaken om de mensen te helpen bij het invullen van de papieren voor de verzekering "Heel wat inboedels zijn vernield door het water. Afvalintercommunale Incovo zal daarom vrijdagochtend ook een extra ronde organiseren om het grof vuil in de wijken op te halen."

Bouwproject in overstromingsgebied

Wat verderop van de getroffen wijken staat een groot bouwproject van 300 sociale woningen gepland. Middenin overstromingsgevoelig gebied dus. Buurtbewoners lieten al eerder verstaan dat ze zich grote zorgen maken over de extra wateroverlast die die bijkomende verharding met zich mee zou brengen. Afgelopen weekend liet de burgemeester van Meise al weten dat ze de plannen voor het project niet steunt. Ze reageerde daarmee op de oproep van Vlaams minister van Omgeving en partijgenote Zuhal Demir (N-VA). Die roept steden en gemeenten op om niet langer bouwvergunningen af te leveren voor woningen in overstromingsgevoelige gebieden.

Over de bewuste bouwplannen is echter nog geen definitieve beslissing genomen, laat Van den Brande weten. Zij noemt het voorlopig "een duidelijk signaal van N-VA". "In september gaan we met alle partijen (waaronder de sociale huisvestingsmaatschappij die het gebouw wil laten neerpoten n.v.d.r.) rond de tafel zitten. Ook mijn coalitiegenoten willen niet dat al die extra woningen in dat gebied komen, maar ze vragen wel een degelijke juridische omkadering." De burgemeester doelt daarmee onder meer op de commotie die er deze week is ontstaan over vergoedingen die zouden moeten betaald worden aan eigenaars van bouwgronden die niet langer gebruikt kunnen worden omdat ze in overstromingsgevoelig gebied liggen. "Natuurlijk moet de Vlaamse regering daarvoor met geld over de brug komen", aldus nog Van den Brande.

Radio 2

Meest gelezen