Factcheck: ja, deze video toont een protest in het Italiaanse parlement tegen de invoering van een coronapas

© Facebook
Lotte Lambrecht

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

In een video die online circuleert, zou een protest in het Italiaanse parlement tegen de invoering van een coronapas te zien zijn. Het filmpje is authentiek. Op 29 juli protesteerden parlementsleden van de conservatieve partij Fratelli D’Italia tegen de invoering van een coronapas.

Het filmpje wordt gepost door een Belgische vrouw. De Facebookgroep ‘Nee tegen de coronamaatregelen’, die 23.700 leden telt, post het daarna nog eens opnieuw. De clip wordt 15.000 keer gezien en 681 keer gedeeld.

Factcheck: ja, deze video toont een protest in het Italiaanse parlement tegen de invoering van een coronapas
© Facebook

Het filmpje wordt gepost door een Belgische vrouw, die erbij schrijft dat het beelden zijn uit het Italiaanse parlement. ‘Ondertussen in het Italiaanse parlement, blijkbaar hebben ze daar nog politici die niet door en door corrupt zijn!’, schrijft ze erbij. De Facebookgroep ‘Nee tegen de coronamaatregelen’, die 23.700 leden telt, post het daarna nog eens opnieuw. De clip wordt 15.000 keer gezien en 681 keer gedeeld.

We googelen ‘protesta green pass italia parlamento’. De zoekresultaten geven een overzicht van artikels in verschillende Italiaanse kranten, zoals La Repubblica, Il Messaggero en La Stampa, waarin we telkens het clipje zien. De video wordt ook gepost op het YouTubekanaal van de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Factcheck: ja, deze video toont een protest in het Italiaanse parlement tegen de invoering van een coronapas
© Google

Het beeldmateriaal is authentiek en werd gefilmd op 29 juli, tijdens een zitting in de Italiaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers. Een groep parlementsleden van de Italiaanse conservatieve partij Fratelli d’Italia begon tijdens de zitting te protesteren en hielden affiches met daarop ‘No green pass’ omhoog. De manifestatie begon net voor de stemming over het wetsvoorstel. Kamervoorzitter Fabio Rampelli zag zich genoodzaakt de zitting te staken.

Vanaf 6 augustus is het voor Italianen verplicht om een ‘green pass’ voor te leggen als ze horecazaken, bioscopen, musea of fitnesscentra willen betreden. Mensen kunnen zo’n pas krijgen als ze de afgelopen 6 maand hersteld zijn van de ziekte, al eenmaal gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen voorleggen die minder dan 48 uur eerder is afgenomen.

Conclusie

Online circuleert een filmpje van wat volgens een Facebookpost een manifestatie in het Italiaanse parlement zou zijn tegen de invoering van een coronapas. Het beeldmateriaal is authentiek. Parlementsleden van de partij Fratelli D’Italia begonnen tijdens een parlementaire zitting op 29 juli te protesteren tegen de invoering van de ‘green pass’. We beoordelen de stelling dan ook als waar.

Bronnen

Facebookpost (29 juli 2021)

Artikel La Repubblica (29 juli 2021)

Artikel Il Messaggero (29 juli 2021)

Artikel La Stampa (29 juli 2021)

YouTubeclip Corriere della Sera (29 juli 2021)

Artikel Euronews (30 juli 2021)

Artikel The Independent (31 juli 2021)

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien? Stuur uw vraag met exacte bronvermelding van het citaat naar factcheck@knack.be

Partner Content